Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Skiss av undervattensfarkosten Titan vid Titanics vrak.Skiss av undervattensfarkosten Titan vid Titanics vrak.Skiss av undervattensfarkosten Titan vid Titanics vrak.
Skiss av undervattensfarkosten Titan vid Titanics vrak. Foto: OceanGate Expeditions

Åk ubåt ner till Titanic – nu kan du boka plats

Har du alltid drömt om att dyka vid Titanics vrak? Är du över 18 år, sjövan, har bra balans och rörlighet och en rejäl slant på banken? Då kan du boka plats på OceanGates nästa Titanic-expedition.

Det har gått 110 år sedan världens kanske mest kända fartyg – Titanic – sjönk i norra Atlanten, och 25 år sedan Kate Winslet och Leonardo DiCaprio spelade huvudrollerna i filmen om dess ödesdigra jungfrufärd, vilket blev en av tidernas största filmsuccéer. Och trots att det har gått 37 år sedan Titanic hittades på havets botten 1985 har färre än 250 människor varit nere vid själva vraket.

Är du sugen på att tillhöra den exklusiva skaran och uppfyller kraven har du chansen nu. Det USA-baserade civila prospekteringsföretaget OceanGate rekryterar för närvarande medlemmar till sin årliga Titanic-expedition, som ska äga rum i maj 2023. Den legendariska oceanångaren ligger på 3 800 meters djup knappt 70 mil (eller 370 sjömil) sydost om Newfoundlands kust, utanför Kanada.

Bild av Titanic från undervattensfarkosten Titan.Bild av Titanic från undervattensfarkosten Titan.Bild av Titanic från undervattensfarkosten Titan.
Bild av Titanic från undervattensfarkosten Titan. Foto: OceanGate Expeditions

Klara att gå ombord på småbåtar i grov sjö

”Det här är din möjlighet att komma med på den korta listan av utforskare på en autentisk expedition till den 'osänkbara' Titanic, för att personligen överblicka tragedins efterdyningar och bevittna tidens tand som orsakats av tryck, saltvatten och mikrober som äter upp stålskrovet”, skriver företaget på sin hemsida

För att komma i fråga måste du ha fyllt 18 år, kunna gå ombord på småbåtar i grov sjö samt ha grundläggande styrka, balans, rörlighet och flexibilitet. Och en detalj till – du måste kunna betala kostnaden på 250 000 dollar (cirka 2,7 miljoner kronor).

8K-bilderna ger en detaljskärpa av fartyget som aldrig har setts tidigare.8K-bilderna ger en detaljskärpa av fartyget som aldrig har setts tidigare.8K-bilderna ger en detaljskärpa av fartyget som aldrig har setts tidigare.
8K-bilderna ger en detaljskärpa av fartyget som aldrig har setts tidigare. Foto: OceanGate Expeditions

Bilder med fantastisk detaljskärpa

I samband med utlysningen av expeditionen har också tidigare opublicerade bilder och filmer på vraket publicerats, med en så hög upplösning som 8K. 

– Den fantastiska detaljskärpan i 8K-filmerna kommer att hjälpa vårt team av forskare och maritima arkeologer att karaktärisera Titanics förfall mer exakt när vi tar nya bilder 2023 och framöver, säger OceanGate Expeditions vd Stockton Rush till Euronews.

Bland de nya detaljer som har kommit fram är namnet på ankartillverkaren (Noah Hingley & Sons Ltd) på babords ankare, vilket tidigare har varit otydligt.

Om du blir antagen kommer du att ge dig ut på en åtta dagar lång expedition med start och mål i Newfoundland i Kanada. OceanGate har i samarbete med Nasa tagit fram världens enda undervattensfarkost som kan nå Titanic-djup med fem besättningsmedlemmar ombord. Båtens namn är det något olycksbådande Titan, men enligt företaget är en inte uppkallad efter det berömda fartyget utan efter Saturnus största måne.

Titan är byggd för att kunna gå ner till 3 800 meter med fem personer ombord.Titan är byggd för att kunna gå ner till 3 800 meter med fem personer ombord.Titan är byggd för att kunna gå ner till 3 800 meter med fem personer ombord.
Titan är byggd för att kunna gå ner till 3 800 meter med fem personer ombord. Foto: OceanGate Expeditions

LÄS MER: Så var det att resa i förstaklass med Titanic
LÄS MER:
Här är sista viloplatsen för världens kryssningsfartyg
LÄS MER: Upplev Dublin och Belfast på en weekend