Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Den 24 maj börjar tågen rulla på Elizabeth Line.Den 24 maj börjar tågen rulla på Elizabeth Line.Den 24 maj börjar tågen rulla på Elizabeth Line.
Den 24 maj börjar tågen rulla på Elizabeth Line. Foto: ANDREW MATTHEWS / STELLA PICTURES/AVALON

Åk som en drottning i London – ta Elizabeth line

Inte sedan 1979 har en helt ny tunnelbanelinje öppnats i London, men den 24 maj är det dags. Då öppnar drottningens egen linje – Elizabeth Line.

Namnen på Londons tunnelbanelinjer klingar välkänt för många svenskar som har besökt den brittiska huvudstaden: Circle Line, District Line, Piccadilly Line, Metropolitan Line och så vidare. I dag finns elva linjer, av vilka Jubilee Line är den nyaste – den invigdes 1979 i samband med drottning Elizabeths 25-årsjubileum som drottning (jubileet inföll i själva verket redan 1977, men man hann inte få klart linjen till dess).

Men snart får London sin tolfte tunnelbanelinje, och även denna gång är namnet kopplat till drottningen, som i år firar 70 år på tronen. Den 24 maj öppnar Elizabeth Line, som kommer att sträcka sig mer än tio mil från Reading och Heathrow i väst genom välkända stationer som Paddington, Tottenham Court Road och Liverpool Street i centrala London bort till Shenfield i öst. Färgen på Elizabeth Lines skyltar är lila.

Drottning Elizabeth avtäckte en plakett med den nya linjens namn på Paddington Station under tisdagen.Drottning Elizabeth avtäckte en plakett med den nya linjens namn på Paddington Station under tisdagen.Drottning Elizabeth avtäckte en plakett med den nya linjens namn på Paddington Station under tisdagen.
Drottning Elizabeth avtäckte en plakett med den nya linjens namn på Paddington Station under tisdagen. Foto: Andrew Matthews / STELLA PICTURES/DDP/NUNN SYNDICATION

Totalt 41 stationer varav 10 nya

Den nya linjen kommer att stanna vid 41 stationer, varav 10 är helt nya, och förväntas betjäna cirka 200 miljoner passagerare varje år. Till en början kommer man att köra ett tåg var femte minut, alltså tolv tåg i timmen, men till hösten är det tänkt att frekvensen ska bli ännu högre.

I början kommer resenärer att behöva byta tåg på Paddington och Liverpool Street, men från och med hösten 2022 kan man åka österut från Reading och Heathrow utan att behöva byta vid Paddington, och åka västerut från Shenfield till Paddington utan att behöva byta vid Liverpool Street. Från och med maj 2023 kommer det inte att krävas några byten alls, och då kommer inte mindre än 24 tåg i timmen att gå i rusningstrafik mellan Paddington och Whitechapel.

70 stycken helt nya Class 345 högkapacitetståg med luftkonditionering, intern-tv och extra utrymme för rullstolar kommer att trafikera den nya linjen.

LÄS MER: Här är allt som händer under jubileumsveckan
LÄS MER:
Här får alla Elizabeth gratis afternoon tea
LÄS MER:
11 saker som drottning Elizabeth aldrig reser utan