Lisebergs nya skräckhus 7 öppnar den 7 oktober.
Lisebergs nya skräckhus 7 öppnar den 7 oktober. Foto: LISEBERG

15-årsgräns för Lisebergs nya halloween-skräckhus

Skräckhuset 7 är en av årets halloween-nyheter på Liseberg i Göteborg. Besökarna går bokstavligen genom de sju dödssynderna – en omskakande vandring som har krävt en ovanlig åtgärd: att höja åldersgränsen till 15 år.

De sju dödssynderna har under århundraden varit ett populärt tema inom folklore, teologi och populärkultur, och att Liseberg använder den sortens tematik i ett skräckhus har blivit något av en tradition. ”Sju gånger kommer du möta dina värsta sidor. Sju gånger kommer du frestas. Sju gånger kommer du falla. Men du får bara en chans att stå emot”, står det i pressmeddelandet om det nya skräckhuset 7, som har premiär när halloweensäsongen öppnar den 7 oktober.

– Med skräckhuset 7 har vi skapat en upplevelse som ställer större krav på och utmanar besökaren på ett annat sätt än vi gjort tidigare. Vi insåg snabbt att vi för första gången tvingas sätta en 15-årsgräns, säger Lisebergs vd Andreas Andersen.

Enligt Liseberg har man med 7 ”skapat en upplevelse som är intellektuellt krävande och som inriktar sig på människans uppfattning av oss själva och våra egna tillkortakommanden”. 

Vill utmana begrepp som synd och begär

 – Dödssynderna kretsar kring besatthet och hur drifter kan gå över styr, och vi tyckte det var spännande att skapa ett skräckhus som visar hur något väldigt mänskligt också kan vara tabu och anses vara farligt. Vi vill utmana och leka med begrepp som ont och gott, synd och begär, straff och förlåtelse, liv och död, vilket alla är tacksamma och populära teman inom skräcken, beskriver Lotta Carlsbogård, chef för säsonger och events på Liseberg.

När halloween på Liseberg öppnar blir det inte bara premiär för 7, utan även för det helt nya skräckområdet Demonernas Skugga. Här har ondskan precis tagit över makten och besökaren möter fallna änglar och demonernas viskande väsningar.

Förutom det nya 7 finns ytterligare fyra skräckhus på Liseberg under halloween: Zombie, Vinden, Korthuset och Skogen, samt tre skräckområden: ovannämnda Demonernas Skugga samt Cirkus Bisarr och Bio Skräck – en helt ny skräckbiograf som visar utvalda kortfilmer som ger dig kalla kårar. Bio Skräck är ett samarbete mellan Liseberg och Göteborgs Filmfestival.

Halloweensäsongen på Liseberg öppnar den 7 oktober och håller öppet fram till 6 november. Det finns ett begränsat antal platser per dag. Dagliga öppettider publiceras på liseberg.se, där man också hittar tillgängliga biljetter. Biljettsläpp sker på tisdag den 13 september.

LÄS MER: Åk på en skön hösthelg i Göteborg – bästa tipsen
LÄS MER:
9 av de mest hemsökta platserna i Europa
LÄS MER:
Vågar du bo på USA:s läskigaste hotell?