Ta en tur i mäktiga Grand Canyon från soffan hemma.
Ta en tur i mäktiga Grand Canyon från soffan hemma. Foto: Shutterstock

12 nationalparker i USA du kan utforska via datorn

Känner du också suget efter vida vidder och öppna landskap när viruset tvingar dig att sitta hemma?

Det här kan vara ett sätt att lätta bördan för en stund:

Här är 12 världsberömda amerikanska nationalparker du kan utforska via datorn.

I skrivande stund är nationalparkerna i USA inte stängda så hugade amerikaner kan faktiskt ta sig dit. Men också många av dem lär välja vårt alternativ: att besöka dem utan att behöva lämna det egna hemmet. Allt som krävs är tillgång till en dator.

Det går faktisk att nå så många som 32 amerikanska nationalparker på det sättet, men Allt om Resor har valt ut höjdarna (med hjälp av en lista från insider.com). 

1. Grand Canyon

Ikoniska nationalparken Grand Canyon är ett eroderat ökenlandskap i nordvästra Arizona. Det märkliga landskapet har orsakats av att Coloradofloden har grävt sig ned i berggrunden under lång tid och format en av världens största kanjoner. Den är cirka 446 kilometer lång och upp till 1,6 kilometer djup. Grand Canyon har kallas världens största och äldsta historiebok, eftersom den innehåller så många olika gamla bergarter. Den yngsta bergarten ligger överst och är 250 miljoner år gammal. 

Grand Canyon klicka här 

2. Death Valley 

Death Valleys nationalpark ligger till största delen i Kalifornien och en mindre del i Nevada.  Lägsta punkten i parken ligger 85,5 meter under havsnivån. Runt omkring denna reser sig flera tusen meter höga berg. Death Valley är en av de varmaste och torraste platserna i USA. 1913 uppmättes 56,7 plusgrader. 

Death Valley klicka här 

3. Everglades 

Nationalparken består av södra delen av det stora våtmarksområdet Everglades i Florida och är känt för sitt krokodil/alligator-bestånd. Området är ett biosfäriskt reservat och vildmarksområde. Vildmarken täcker 86 procent av nationalparken. Sedan 1993 är parken uppsatt på listan över hotade världsarv.

Everglades klicka här 

Testa en virtuell kajaktur i Floridas krokodilträsk Everglades. Foto: Shutterstock

LÄS MER: 5 okända nationalparker du borde se en gång i livet 

4. Hawaii Volcanoes National Park

Vulkanparken, som ligger på ön Hawaii, har uppstått genom 70 miljoner års vulkanism och evolutionsprocesser som gett området ett komplext och unikt ekosystem. Miljöerna skiljer sig stark åt och löper från havsnivån till toppen av jordens största vulkan, Mauna Loa (4169 meter). Kilauea här är världens mest aktiva vulkan.

Hawaii Volcanoes klicka här 

5. Redwood nationalpark

Redwood National and State Parks ligger i nordvästra Kalifornien och är åtta mil från norr till söder. Den skapades 1968 för att bevara det som finns kvar av de stora skogarna med amerikansk sekvoja, även kallad redwood. Parken sattes 1980 upp på Unescos världsarvslista. 

Redwood klicka här 

6. Yellowstone

Nationalparken Yellowstone är belägen i Klippiga bergen, i delstaterna Idaho, Montana och Wyoming i nordvästra USA och är världens äldsta nationalpark (instiftad 1872). Den ungefär lika stor som Sörmland och berömd för sina många varma källor och gejsrar.

Här lever bland annat grizzlybjörnar och vargar samt fria horder av bisonoxar, älgar, wapiti-hjortar, svartbjörnar och svartsvanshjort.

Yellowstone klicka här 

Kolla in gejsrar och varma källor i Yellowstones nationalpark. Foto: Shutterstock

 7. Rocky Mountain nationalpark

Parken ligger i delstaten Colorado och är ett spektakulärt bergslandskap med stora höjdskillnader, från cirka 2 500 meter över havet till toppar på över 4000 meter. Vandringslederna är mycket populära och parken anses vara en av USA:s bästa platser för att spana in djur i det vilda, speciellt då stora djur som älg. Här skådas också exempelvis mulhjort, tjockhornsfår och ett 60-tal andra däggdjursarter. Också fågelutbudet och det marina livet är spektakulärt. 

Rocky Mountain klicka här 

8. Shenandoah nationalpark

Både floden Shenandoah och Blue Ridge Mountains som ligger här är livigt omsjungna i amerikanska visor. Här möts man av blånande berg så långt ögat når. Om våren lyser härliga vildblommor upp stigarna med färggrann prakt. Här finns över 800 olika blomsterarter. Nationalparken som ligger i delstaten Virginia är extremt långsmal. Den sträcker sig i nord-sydlig riktning längs en del av Blue Ridge Mountains med dalgången Shenandoah Valley och floden i väster.

Blue Ridge klicka här 

9. Yosemite nationalpark

Parken är belägen på bergskedjan Sierra Nevadas västra sluttningar östra Kalifornien, nära gränsen till Nevada och ungefär i höjd med San Francisco. Den är känd för sina granitklippor, vattenfall, klara bäckar, mammutträd och sin biologiska mångfald. 

En tung attraktion är områdets kilometerhöga, lodräta granitväggar, så kallade big walls, som lockar mängder av klättrare. Leden El Capitan är en av världens mest kända klätterleder och fungerar för många som inkörsport till big wall-klättring.

 Yosemite klicka här 

Njut av vattenfallen i berömda nationalparken Yosemite. Foto: Shutterstock

10. Bryce Canyon nationalpark

Parken i sydvästra Utah är mest känd för sina röda och brandgula klippor vars sprakande färger dukar för spektakulära vyer. 

Bryce Canyon är trots sitt namn ingen kanjon, utan mer en naturlig amfiteater skapad av erosion längs den östra sidan av Paunsauguntplatån. De märkligt formade klipporna och stenarna kan bli upp till 60 meter höga, kallas hoodoos, och är formade av vind, vatten och iserosion. En serie amfiteatrar sträcker sig över mer än 30 kilometer i parken. Störst är Bryce amfiteater som är 19 kilometer lång, 5 kilometer bred och 240 meter djup.

Bryce Canyon klicka här 

11. Smoky Mountains

Great Smoky Mountain National Park går längs Appalachernas bergsrygg. Gränsen mellan Tennessee (i väster) och North Carolina (i öster) sträcker sig från nordost till sydväst rakt genom parkens mitt. 

Parken är till nästan helt klädd med skog, av vilket nära en fjärdedel är urskog.  Det finns fler trädarter i parken än det finns i hela Europa. Här bor cirka 1 500 svartbjörnar. Variationen i höjd, den rika nederbörden och närvaron av urskog ger parken en ovanligt stor artrikedom. Den är det största skyddade området i östra USA.

Smoky Mountain klicka här 

12. Joshua Tree

Joshua Tree National Park finner man i sydöstra Kalifornien. Den är berömd för det egenartade trädet Yucca brevifolia (”Joshua tree” på engelska). Parken rymmer två typer av öken med varsitt ekosystem som är mycket olika beroende på olika höjd över havet.

Över den lägre, östra delen sträcker sig Coloradoöknen av nationalparken. Men i den är på den högre, fuktigare och något svalaredelen – Mojaveöknen – som ”Joshuaträdet” växer. Det är en sparrisväxtart som ingår i släktet palmliljor.

 Joshua Tree klicka här 

Egenartade Joshua Tree har hyllats av många artister, som U 2. Foto: Shutterstock

LÄS MER: 17 storslagna nationalparker i världen 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande