Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Resor i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Abba är aktuella med sin ”abbatar”-show i London.
Abba är aktuella med sin ”abbatar”-show i London.
Abba är aktuella med sin ”abbatar”-show i London.
1 AV 2
Abba är aktuella med sin ”abbatar”-show i London.
Foto: RON FREHM / AP TT NYHETSBYRÅN
2 AV 2

10 resmål du inte får missa om du är ett Abba-fan

27 maj har ABBA premiär på sin ”abbatar”-show i London. Allt om Resor har listat 10 platser som borde stå på önskelistan att besöka för varje riktigt Abba-fan. 

1. Abba The Museum, Stockholm

Abba The Museum, eller Abba-museet i dagligt tal, ligger på Djurgården i Stockholm och öppnade den i maj 2013. Det blev en omedelbar succé – sexton månader senare hade det besöks av över en halv miljon gäster, en siffra som de flesta museer bara kan drömma om. Här kan man stå på scen och känna hur det är att vara medlem i Abba, prova deras kostymer virtuellt, delta i quiz och lära sig allt om gruppens historia. Ett absolut måste för fansen.

Abba-museet på Djurgården i Stockholm. Foto: SHUTTERSTOCK

2. Queen Elizabeth Olympic Park, London, Storbritannien

Den 27 maj 2022 smäller det äntligen – då står Abba på scenen igen för första gången på 40 år! Eller Abba och Abba, det är i alla fall fyra avatarer (eller ”abbatarer”, som de lite ordvitsigt har valt att kalla dem) som ser ut som Abba (som de såg ut 1979) och som låter som Abba. Plus ett tiomannaband på en helt nybyggd arena inne i Queen Elizabeth Olympic Park, som också var huvudarena för London-OS 2012. Biljetter kostar från 600 kronor och uppåt, beroende på var du sitter och när du vill se showen. 

I vår står Abba på scenen här på Queen Elizabeth Olympic Park i London – i alla fall nästan. Foto: SHUTTERSTOCK

3. Rondo, Göteborg

Efter att i flera år ha spelats på Tyrol i Stockholm flyttades showen ”Mamma Mia! The Party” i år till Rondo i Göteborg, där den hade premiär den 8 oktober 2021, och kommer att spelas fram till den 29 maj 2022. Besökaren kliver rakt in i en ”Mamma Mia!”-värld, och känslan är att sitta på en grekisk taverna medan man äter, dricker och sjunger med i Abbas största hits. Från 1 355 kronor för en biljett, inklusive show och meny.

Björn Ulvaeus vid en modell av scenen för ”Mamma Mia! The Party” på Rondo i Göteborg. Foto: Liseberg

4. Viggsö, Stockholms skärgård

1971 köpte Abba-medlemmarna och managern Stikkan Andersson ett hus på ön Viggsö i norra delen av Stockholms skärgård. Huset hade en gäststuga som så småningom skulle bli världsberömd som Björn och Bennys skrivarstuga – här skrev de många av gruppens tidiga hits, och här köpte Björn ett sommarhus 2005. I dag trafikeras Viggsö av Waxholmsbolaget året om.

Björn Ulvaeus hus på Viggsö i Stockholms skärgård. Foto: JAN DÜSING

5. Pop House Hotel, Stockholm

Pop House Hotel ligger på Djurgården i Stockholm, lämpligt nog i samma byggnad som Abba-museet. På hotellet finns tre temarum: Bo i Duvemåla, Mamma Mia The Party och Abba Gold. Duvemåla-rummet är inrett i allmogestil, Mamma Mia! The Party påminner om en grekisk by med stjärnhimmel men det är förstås Abba Gold som lockar fansen mest. Hela rummet går i guldstil, och på väggarna i rummet hänger bandmedlemmarnas privata guldskivor bakom glas.

Abba Gold-rummet på Pop House Hotel. Foto: JOHANNA ÅKERBERG KASSEL

LÄS MER: Upptäck Kungliga Djurgården i höstskrud

6. Liseberg, Göteborg

Abba uppträdde två gånger på Liseberg – den 15 juni 1973 (då under namnet Björn & Benny, Agnetha & Frida) och den 6 juli 1975. Men för Abba-fans är Liseberg framför allt värt ett besök för att medlemmarnas handavtryck och autografer finns förevigade i betongen i parken.

Entrén till Liseberg i Göteborg. Foto: STEFAN KARLBERG/LISEBERG

7. Skopelos, Grekland

Den grekiska ön Skopelos i ögruppen Sporaderna är känd för sina vackra stränder, sitt lugn och sina många pittoreska kyrkor. Här spelades huvuddelen av filmen ”Mamma Mia!” in (även om ön kallas Kalokairi i filmen). Mest känt är kyrkan Agios Ioannis, dit Meryl Streep och de andra skådespelarna tog trapporna upp i filmen. Det är dock bara exteriören som användes i filmen – interiören från kyrkan är inspelad i en studio. Även ön Skiathos användes för några scener i filmen.

Ön Skopelos med kyrkan Agios Ioannis på toppen. Foto: SHUTTERSTOCK

LÄS MER: Skopelos – 7 guldkorn på Greklands ljuva pärla 

8. Brighton Dome, Brighton, Storbritannien

Abbas seger i Eurovision Song Contest i konserthallen Brighton Dome den 6 april 1974 innebar bokstavligen ett genombrott över en natt. Egentligen var det inte meningen att Storbritannien skulle arrangera tävlingen detta år – de kom först på tredje plats året innan – men varken ettan Luxemburg eller tvåan Spanien hade möjlighet att ta hand om värdskapet. Abbas vinnarlåt blev en stor hit i många länder, inklusive Storbritannien – lite ironiskt med tanke på att Storbritannien gav låten noll poäng i finalen.

Konserthallen Brighton Dome där Abba vann Eurovision Song Contest 1974. Foto: SHUTTERSTOCK

9. Waterloo, Belgien

Klart Waterloo – staden som gav namn åt låten som blev Abbas internationella genombrott – måste vara med på listan. Den 18 maj 1974, några veckor efter segern i Brighton, besökte Abba faktiskt staden där det berömda slaget mellan Napoleon och en koalition av Storbritannien, Preussen, Hannover, Braunschweig och Nederländerna stod den 18 juni 1815. Slagfältet är ett populärt besöksmål för historieintresserade turister från hela världen.

Minnesmärket över slaget vid Waterloo. Foto: SHUTTERSTOCK

10. Sydney Showground, Sydney, Australien

Den 3 mars 1977 gav Abba sin största konsert någonsin, på Sydney Showground i Australien. 1977 hade Australien 14,1 miljoner invånare, 160 000 av dem såg någon av gruppens elva konserter under Australienturnén – och 30 000 av dessa var på den första konserten i Sydney. Regnet öste ner så mycket att man funderade på att ställa in konserten, men till slut bestämde man sig för att köra. Det gick bra – det enda missödet var att Frida halkade på scenen under ”Waterloo” och skadade två fingrar.

Frida halkar på scenen i ösregnet i Sydney den 3 mars 1977. Foto: UPI TT NYHETSBYRÅN

LÄS MER: De coolaste hotellrummen inspirerade av film och tv