Läget är spänt på Kanarieöarna efter coronasmitta på Teneriffa.
Läget är spänt på Kanarieöarna efter coronasmitta på Teneriffa. Foto: Shutterstock

Orolig för corona-virus? Det här gäller för resan

Nej, din rädsla för att bli smittad av det fruktade coronaviruset ger dig inte rätt att få pengarna tillbaka för en redan inbokad utlandsresa.

Avbokar du ändå får du endast återbetalt den skatt och de avgifter som bara utgör en liten del av priset för flygbiljetten.

Här är vad som krävs för att avboka en flygresa i dagens kritiska läge.

Att rädsla inte är ett giltigt skäl för att få tillbaka biljettpengarna vid en avbokad resa bekräftas av Michael Kapil, marknadschef på Ticket, Nordens största privatresebyråkedja:

– För att få tillbaka biljettpengarna krävs att du köpt en avbokbar resa. Ett alternativ är om du köpt en flexibel biljett. I det senare fallet har du rätt att ändra tidpunkten för din resa.

Inte heller för att utnyttja ett redan köpt avbeställningsskydd räcker ett skäl som ”rädsla för smitta” för att få tillbaka kostnaden för en redan köpt resa.

– Det som gäller är rekommendationerna från utrikesdepartementet (UD), säger Michael Kapil. I dag finns det ingen reseavrådan från UD gällande länder där smittan konstaterats som Italien och Sydkorea. Så länge länge avrådan inte utfärdas fortsätter flygresor och annat som planerat. 

LÄS MER: Allt du behöver veta om avbeställningsskydd 

SAS ställde in Kinaflygen självmant

Den 17 februari i år utfärdade UD en reseavrådan gällande vissa delar av Kina. UD avråder från alla resor till Hubei-provinsen. Vidare avråder UD från icke nödvändiga resor till övriga delar av Kina, med undantag för Hongkong och Macao. Avrådan gäller tills vidare.

UD:s ställningsstagande är helt avgörande för de flesta researrangörer och flygbolag.

Dock kan flygbolag själv ta initiativet att ställa in flygningar. Vilket nyligen inträffat då SAS valde att ställa in alla flyg till Kina de närmaste månaderna.

– I sådana fall får kunderna full återbetalning av sina bokade biljetter, säger Michael Kapil. 

I motsats till SAS fortsätter Air China att flyga mellan Sverige och Kina, exempelvis till Shanghai (som inte omfattas av UD:s avrådan). 

– Men den som vill avboka en flygresa på grund av rädsla får, oavsett resmål, ingen återbetalning för biljetterna annat än skatter och avgifter, vilka utgör en ganska liten del av biljettpriset. Detta är exempelvis vad som gäller för Air Chinas flygbiljetter. 

Många hemförsäkringar rymmer även ett reseskydd som ger innehavaren rätt till kompensation för att ta sig från ett område drabbat av smitta till en säkrare plats. Även här krävs dock ett uttryckligt ställningstagande från UD:s sida (något som saknas i dagsläget).

LÄS MER: Sjuk på resan – 6 viktiga råd du måste känna till 

Stor svensk oro inför sommaren

Vid sidan av avbeställningsproblematiken orsakar coronaviruset stor oro bland svenska resenärer på ett annat sätt:

– Det här är den tid på året då svenskarna börjar boka sina sommarsemestrar, säger Michael Kapil. 

– Men många är osäkra på vilka semestermål de törs boka, då det är omöjligt att förutspå coronaviruset utbredning så pass långt framåt. Medan sökningarna på resor bara har minskat marginellt har många det knepigt att komma till beslut och göra slag i saken och boka resan.

– Vårt råd till dem som bokar nu är att köpa avbokbara alternativt flexibla biljetter. 

Populära resmål där personer insjuknat i coronasmittan har drabbats snabbt och hårt av minskat resintresse. Norra Italien är ett belysande exempel.

LÄS MER: Vaccinationsguide – allt du behöver veta inför resan 

Minus 20 procent för norra Italien

– Bokningar till Italien hade fått ett jättestort uppsving och låg fram till förra veckan på plus 80 procent jämfört med förra året, men har hittills denna vecka i stället vänt till minus åtta procent, säger Michael Kapil.

Men nedgången gäller inte hela landet, utan det är främst bokningarna till Milano och Venedig som backat – med 20 procent. Resandet till bland annat Sicilien och Sardinien ökar fortfarande jämfört med förra året. 

Dessutom är det så att de resmål som kunderna vill eller inte vill resa till förändras från dag till dag allteftersom det kommer nyheter kring smittspridningen. 

Nu har populära Teneriffa nåtts av viruset. Kanarieön är så populär bland svenskar att den låg fyra på Tickets lista av mest bokade destinationer för nu rådande vecka (vecka 9) – veckan då Stockholmsregionen har sportlov.

Michael Kapil gissar att Teneriffa kommer att drabbas av ett öde liknande norra Italiens, med en stor bokningsnedgång den närmaste tiden.

LÄS MER: Ställa in Thailandsresan? UD:s svar om coronarisken 

FAKTA: CORONASMITTAN

Enligt Folkhälsomyndigheten pågår det för närvarande större smittspridning i följande områden: Kina, Hongkong, Sydkorea, Iran samt de italienska regionerna Lombardiet, Piemonte, Emilia-Romagna och Veneto.

UD:s reseavrådan gäller dock endast vissa områden i Kina.

I övrigt bedömer Folkhälsomyndigheten att risken är hög för att fler personer upptäcks i Sverige som smittats av det nya coronaviruset utomlands. Samtidigt bedöms risken för allmän smittspridning i Sverige som låg.

Fotnot: UD utfärdade på torsdagskvällen en reseavrådan gällande icke nödvändiga resor till Iran.