Brussels Airlines IT-system blev hackat av en 25-årig man från Belgien.
Brussels Airlines IT-system blev hackat av en 25-årig man från Belgien. Foto: Shutterstock

Hackade flygbolag – flög gratis business class

Flygbolaget Brussels Airlines har väckt åtal mot en 25-årig hackare som bröt sig in i flygbolagets IT-system och gjorde så att han tillsammans med två vänner kunde flyga gratis business class till New York, skriver resesajten Standby.

Det Lufthansa-ägda flygbolaget Brussels Airlines kräver nu cirka 20 000 euro (drygt 200 000 kronor) från den unge hackaren för biljetter och obetalda flygplatsskatter. Den 25-åriga belgiern har ställts inför domstol i den belgiska staden Mechelen anklagad för dataintrång mot flygbolaget. 

LÄS MER: Här är flygbolagen som toppar svarta listan

Manipulerade systemet

2016 köpte mannen flera flygbiljetter via en speciell app som bara kan användas av anställda inom Brussels Airlines. Efteråt avbeställde han biljetterna och fick tillbaka pengarna, men kunde då manipulera URL-adressen till appen så att han fortfarande kunde använda de avbeställda biljetterna. Han lyckades manipulera systemet så att han kunde boka tre business class-biljetter till New York.

Detta är inte första gången hackaren har åtalats för sin tekniska kapacitet. Han har tidigare brutit sig in i IT-system hos både telekomföretag och andra flygbolag som Lufthansa. 25-åringens advokat sade i sin sakframställan att hans klient borde ha ett milt straff, eftersom han har visat Brussels Airlines på svagheter i deras IT-system. Dom förväntas i målet i slutet av mars.

LÄS MER: ”Värsta passagerarna finns i business class” 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande