Det kommer att ta tid innan flygresandet återhämtar sig, enligt IATA.
Det kommer att ta tid innan flygresandet återhämtar sig, enligt IATA. Foto: Shutterstock

”Flygandet tillbaka som vanligt först 2023”

Först 2023 kommer internationella flygresor att ha nått samma nivåer som före coronakrisen, enligt en ny rapport från den internationella luftfartsorganisationen IATA.

Allra värst drabbade blir långdistansresorna. 

I en rapport som släpptes häromdagen varnar den internationella luftfartsorganisationen IATA för att ta det kan ta tid innan flygresorna når samma nivåer som före coronakrisen.

I rapporten arbetar IATA med två olika scenarier. I det troligaste utgår man från att den globala efterfrågan 2021, mätt i antalet passagerarkilometer (RPK), kommer att ligga 24 procent under 2019 års nivåer, vilket skulle innebära att branschen inte skulle återhämta sig till nivåerna före krisen förrän tidigast 2023.

I ett ännu mer pessimistiskt scenario kommer efterfrågan att ligga 34 procent under 2019 års nivåer. IATA förväntas sig att det är inrikesresorna som återhämtar sig först.                                                                                     

Många resenärer kommer inte att vilja flyga om karantänåtgärder införs, enligt IATA. Foto: Shutterstock

LÄS MER: Corona kan göra så boardingen går snabbare

Varnar för karantänåtgärder

Organisationen anser också att de karantänåtgärder vid ankomst som har föreslagits ytterligare kommer att skada förtroendet för flygresor.

Enligt en ny undersökning från IATA uppgav 86 procent av resenärerna att de var ganska eller mycket oroade över att sättas i karantän i samband med en resa, och 69 procent sa att de inte ens skulle överväga en resa om det innebar en 14-dagars karantänperiod.

På grund av detta uppmanar IATA världens regeringar att hitta alternativ till att införa karantänåtgärder vid ankomst som en del av reserestriktionerna, och föreslår i stället stegvisa planer enligt ”en riskbaserad strategi för biosäkerhet som måste samordnas globalt”.

Bland annat ska man göra temperaturkontroller på passagerarna före avgång, och kräva olika former av hälsocertifikat för att få resa.

Oavsett detta kommer det att ta tid att bygga upp passagerarnas förtroende för flygresor igen, enligt IATA:s generaldirektör Alexandre de Juniac, som tror att både turister och affärsresenärer troligen kommer att se över sina resekostnader och stanna närmare hemmet. 

– För att skydda luftfartens förmåga att vara en katalysator för den ekonomiska återhämtningen får vi inte förvärra den prognosen genom att göra resor ogenomförbara med karantänåtgärder, säger han. Vi behöver en lösning för säkra resor som både gör att passagerarna känner förtroende att resa säkert och utan onödigt besvär och gör att regeringarna känner förtroende att de är skyddade från att importera viruset.

LÄS MER: 7 sätt vårt resande kommer att förändras på efter viruset 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande