Vet du hur mycket pengar som kastas ner i Fontana di Trevi varje år?
1 av 2: Vet du hur mycket pengar som kastas ner i Fontana di Trevi varje år? Foto: Shutterstock
Nästan 25 miljoner resväskor kommer bort på flygplatser varje år – även om de allra flesta kommer till rätta igen.
2 av 2: Nästan 25 miljoner resväskor kommer bort på flygplatser varje år – även om de allra flesta kommer till rätta igen. Foto: Shutterstock

20 fantastiska fakta om världen som du inte visste

Vet du vilket som är det enda land i världen med fler bilar än människor, eller hur mycket pengar som kastas ner i Fontana di Trevi varje år? Nej, vi tänkte väl det. Men nu behöver du inte sväva i okunskap längre – här är 20 saker om världen som du inte visste att du ville veta.

CN Traveller har sammanställt en lista på fantastiska fakta om vår värld. Så vill du imponera på nästa middag kommer här 20 förslag på samtalsämnen som du kan dra upp – och räkna med att folk blir förvånade.

1. Frankrike täcker fler tidszoner än något annat land på planeten (12 stycken, om man räknar in territorier som Franska Polynesien, ett antal öar i Västindien och Nya Kaledonien i Stilla havet). 

2. Kanada har över två miljoner sjöar. 

Vackra Lake Louise – en av Kanadas många sjöar. Foto: Shutterstock

3. New York ligger längre söderut än Rom. 

4. Pluto ryms innanför Rysslands gränser. 

5. På Papua Nya Guinea talas 851 olika språk. 

6. 90 procent av Libyens yta är täckt av öken. 

7. Sverige har 221 800 öar – mer än något land på jorden. 

LÄS MER: Här är landet med flest öar i världen 

San Marino har fler bilar än människor

8. San Marino är det enda land i världen som har fler bilar i landet än människor – 1 263 stycken per 1 000 personer (2018). På andra plats kommer Monaco (899) och trea är USA (795).

En Fiat 500 rullar fram på de smala gatorna i San Marino. Foto: Shutterstock

9. 96 procent av världens språk talas av bara 4 procent av världens befolkning.

10. På de 60 sekunder som det tar för dig att läsa den här artikeln hit, har 47 resväskor och andra bagage tappats bort på flygplatser – det blir 24,8 miljoner på ett år. Det låter mycket, men det innebär ändå att 99,4 procent av allt bagage INTE kommer bort. Och av det bagage som inte dyker upp på bagagebandet direkt kommer ändå 85 procent fram till rätt person inom 36 timmar.

11. Ön Sark som ligger mellan England och Frankrike med omkring 500 invånare har varken bilar, gatlyktor eller utomhusbelysning. Endast hästdragna fordon, traktorer med tillstånd, eldrivna fordon för handikappade och cyklar är tillåtna.

Inga bilar är tillåtna på idylliska Sark. Foto: Shutterstock

12. Det finns en stad i Norge som bara heter Å och en stad i Frankrike som bara heter Y. 

13. Det finns inget land under Nordpolen, bara ett istäckt hav. 

LÄS MER: Världens 10 minst besökta länder 

14. Ganvie i Benin är Afrikas största sjöstad och är helt och hållet byggd på bambupålar. Endast skolan är byggd på fast mark.

Staden Ganvie är helt uppbyggd på pålar. Foto: Shutterstock

15. Varje år kastar turister ner nästan 15 miljoner kronor i småpengar i Fontana di Trevi i Rom. Varenda mynt samlas in och doneras till den lokala välgörenhetsorganisationen Caritas Roma, som hjälper Roms fattiga och hemlösa. 

Jättelandet Kina har bara en tidszon

16. Fram till 1949 var Kina uppdelat i fem tidszoner, men efter Folkrepublikens införande ville kommunistpartiet stärka landets enhet, så numera har man bara en enda tidszon. Det innebär att när man passerar gränsen mellan Afghanistan och Kina får man ställa om klockan fyra timmar.

17. Cirka 64 500 selfies tas runtom i världen varje minut. 

18. Världens äldsta träd är en 5 069 år gammal tall i Kalifornien. Världens äldsta individuella trädklon, vilket innebär att delar av rotsystemet alltid är detsamma, är granen Old Tjikko i på Fulufjället i Dalarna i Sverige. Dess rötter är minst 9 550 år gamla.

19. Världens mest trafikerade flygplats har de senaste 21 åren varit Hartsfield-Jackson Airport i Atlanta, USA. 2018 passerade 107 miljoner passagerare på flygplatsen.  

20. Landet Monaco är mindre till ytan än Central Park i New York.

Monaco är världens näst minsta land – bara Vatikanstaten är ännu mindre. Foto: Shutterstock

LÄS MER: Vår märkliga värld – 12 överraskande fakta 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande