Episka Milford Sound.
1 av 4: Episka Milford Sound. Foto: SHUTTERSTOCK
Njut av den trollska naturen i Glenorchy.
2 av 4: Njut av den trollska naturen i Glenorchy. Foto: Heliworks Queenstown Helicopters
Milford Sound.
3 av 4: Milford Sound. Foto: Ola Hoelstad/Ingrid Hoelstad
Wellington.
4 av 4: Wellington. Foto: Ola Hoelstad/Ingrid Hoelstad

Nya Zeeland – 8 magiska platser i Tolkiens fotspår

NYA ZEELAND. Verklighetens Midgård ligger längst bort från Sverige. Här är åtta platser från norr till söder som Tolkien- och Hobbit-älskaren, barnfamiljen och naturfantasten måste besöka.

Bort från turiststråken, ut på de magiska vidderna och in i trollskogen. Till papegojor, varma källor och draken Smaugs hemvist!

Vi följer i Bilbos fotspår vid Abel Tasman, Glenorchy, Milford Sound och flera andra platser.

1 Abel Tasman & Kahurangi National Park

Gyllene stränder, trollsk regnskog och salta bad i kristallklart vatten. Taxibåtar tar dig ut i den paradisiska Abel Tasman National Park. Du kan ta en simtur bland pälssälarna vid sälkolonin, paddla havskajak eller vandra till det ekologiska hotellet Awaroa Lodge och njuta av en mudcake innan båten tar dig tillbaka till Marahau. Tolkien-älskare bör göra en avstickare på toppen av Takaka Hill till karga Canaan Downs. Känslan av Midgård är fysiskt påtaglig med stenformationer ringlandes som drakryggar. Flera detaljscener från både "The Hobbit" och "Sagan om Ringen" spelades in runt bråddjupa Harwood Hole och klaustrofobiska grottsystemet Ngarua Caves.

På bergsryggarna djupt inne i det majestätiska Kahurangi, spelades Aragorn, Gimli och Legolas episka språngmarch in.

 

Tolkien-älskare bör göra en avstickare på toppen av Takaka Hill till karga Canaan Downs. Foto: SHUTTERSTOCK

2 Mangawhai Heads

På den långsträckta vita stranden i Mangawhai Heads njuter både surfare och barnfamiljer strandliv. Runtomkring böljar de gröna kullarna som i Bilbos Fylke. Det "riktiga" Hobsala ligger två dagsvandringar söderut, så här på stranden förväntar du dig nästan se Bilbo i utflyktsstass sitta och njuta sin pipa och havsutsikt. På lördagar får du inte missa Farmers Market och frossa i nyplockade, ekologiskt odlade avokador.

 

Mangawhai Heads. Foto: SHUTTERSTOCK

 

3. Glenorchy

Floden Kawarau gestaltar i Sagan om Ringen-filmerna den långa floden Anduin. Naturen som vandringsleden Routburn Track i Glenorchy går genom är som tagen ur en Tolkiensaga. Tvåhundraåriga mossbeklädda bokar, snårig växtlighet och skägglav har fått gestalta den mytomspunna alvskogen Lothlorien. Även Tolkienscener från Isengård och Amon Hen (vakttornet mot Gondor), har förevigats här. Längs Earnslaw Burn Track vandrar du i fotspåren av Bilbo och Thorins dvärgar i den natur som illustrerar Anduin-dalen. Avsluta dagen i Queenstown på prisbelönta restaurangen Rata med ekologisk mat i världsklass.

Adress: Restaurang Rata, Te Nuku, 43 Ballarat Street, Queenstown, ratadining.co.nz

Glenorchy. Foto: SHUTTERSTOCK

4 Coromandel

Gräv din egen spa-pool på Hot Water Beach. Som ett naturens under väller kokande vatten upp ur sanden och blandas till perfekt spatemperatur av havets vågor. Den frodiga Coromandelhalvön är en oas med kvarhängande hippiekänsla på bekvämt avstånd från Aucklands stadspuls. Naturen är storslagen och återses i både filmerna om Narnia och "Sagan om Ringen". Ikoniska Cathedral Cave, med sina många raukar, är en riktig kändis på vita duken. Dramatiska puhutukawa-träd, som till jul färgar stränderna intensivt röda med sina blommor, tävlar i storhet med de gigantiska kauri-träden. Vissa med 600 år på nacken och en omkrets på sex meter eller mer.

Gräv din egen spa-pool på Hot Water Beach. Foto: SHUTTERSTOCK

5 Milford Sound

I nationalparken Fiordland ligger episka Milford Sound. Resan dit från byn Te Anau är rankad som en av världens vackraste. Gammelskogen vid Knobs Flat, spegelsjön Lake Gunn, entrén till Homer-tunneln och vattenfallet The Chasm är några av höjdpunkterna längs vägen. När regnvatten kastar sig utför fjordens bergssidor bildas tusentals mer eller mindre tillfälliga vattenfall, vissa med en fallhöjd på upp till 800 meter. Seriösa naturälskare tar en övernattningstur på fjorden och får möjligheten att i arla morgonstund glida i väg i en egen havskajak ut på det kristallklara färskvattnet. När solen går upp, färgas bergen gyllene och väcker ännu en dag i Midgård till liv.

Episkt vackra Milford Sound. Foto: SHUTTERSTOCK

LÄS MER: Besök Hobbiton – hobbitarnas by i Matamata

6. Mackenzie Country

Efter en övernattning på Guide Hill Station, en klassisk Nya Zeeländsk merino-fårfarm, vaknar du granne med inspelningsplatsen för Hobbitfilmernas Sjöstaden: Esgaroth. I morgonljuset speglar sig majestätiska Mount Cook, eller Ensamma berget (Erebor), där draken Smaug bor, i Lake Pukakis turkosa vatten. Söder om kullarna, neråt Twizel, breder de vidsträckta markerna ut sig där Slaget vid Pelenneors Fält spelades in för "Sagan om Konungens återkomst". Dagens bästa kaffe inmundigas på toppen av Mount John med utsikt över Lake Tekapo, öde hedar och ängar som vore Rohans hästar värdiga. 

Vidsträckta landskap i Mackenzie Country. Foto: SHUTTERSTOCK

7.Tongariro

Tongariro National Park är formad, rentav karvad, av tre vulkaners styrka. Snöbeklädda, tretusen meter höga och högst aktiva dominerar vulkanerna landskapet. Föreställ dig månens yta mitt i en regnskog. Kombinera bilden med höga vattenfall, Sälens karga fjäll ovanför trädgränsen och pudra med alp-utsikt. Låt sedan Stilla havet skymta i horisonten. Från maj till september är vulkansidorna vita och slalompisterna öppna, men sommartid erbjuder sluttningarna ett stenökenlandskap värdigt Tolkiens Sauron. I Mount Ngauruhoe's, Domedagsbergets, skugga finns vandringsleder från tio minuter till sex dagar. Att Peter Jackson valde just de här miljöerna för att illustrera Mordor och det ödelagda Gorgoroths högland i "Sagan om Ringen"-trilogin är enkel matematik.

En av vulkanerna i Tongariro National Park, Mount Doom. Foto: SHUTTERSTOCK

8. Wellington

Missa inte Peter Jacksons The Weta Cave, ett mecka för filmnördar. En guidad tur i filmmagins värld tar dig dit filmer som "Sagan om Ringen", "Narnia", "King Kong", "Avatar", "Tintin" och "The Hobbit" har formats. Klä ut dig som en alv, bli sminkad som en orch, fota och skicka årets mest originella julkort. Med egen bil är det även lätt att besöka inspelningsplatserna för Jacksons succétrilogier. Längs riksväg 2 upp mot Lower Hut & Upper Hut passerar du Tolkien-platser som Helms klyfta, staden Minas Tirith, floden Anduin, trädgården som hyst Sauromans Isengård, Isenfloden och alvernas högborg Vattnadal. Fortsätter du ner mot Fetherstone når du även alvdrottningen Galadriels skog Lothlorien.

Adress: The Weta Cave:1 Weka Street, Miramar

Anduin, välkänd plats i Tolkien-sammanhang. Foto: SHUTTERSTOCK

Av: Ola Hoelstad och Ingrid Hoelstad

LÄS MER: Roadtrip på Nya Zeelands Nordön – äventyrlig dröm

FAKTA: NYA ZEELAND

Bästa tiden: Sommarmånaderna december-mars där februari har stabilast väder med många soltimmar.

Restid: Drygt 32 timmar med byten i Europa och Asien.

Tidsskillnad: + 12 timmar. 

Valuta: Nya Zeeländska dollar. 1 NZD motsvarar cirka sex kronor.

Prisnivå: Snarlik svenska priser. Att äta ute är något billigare.

Bra att veta: Planera mer tid än du har tänkt dig, tre veckor är minimum för att hinna se Nya Zeeland. Smidigaste sättet att resa runt är med hyrd husbil, effektivast är ett flexibelt respass med buss.

Läs mer: newzealand.com

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande