"The Ehang" visades upp på World Government Summit 2017 i Dubai häromveckan.
1 av 4: "The Ehang" visades upp på World Government Summit 2017 i Dubai häromveckan. Foto: EPA TT NYHETSBYRÅN
Drönartaxin är byggd för att rymma en person med en väska. Ingen pilot behövs – passageraren skriver in önskad destination på en skärm och sedan styrs taxin från en kommandocentral.
2 av 4: Drönartaxin är byggd för att rymma en person med en väska. Ingen pilot behövs – passageraren skriver in önskad destination på en skärm och sedan styrs taxin från en kommandocentral. Foto: AP TT NYHETSBYRÅN
Drönaren ska kunna flyga i upp till 30 minuter och 160 kilometer i timmen. I juli beräknas den att tas i trafik i Dubai.
3 av 4: Drönaren ska kunna flyga i upp till 30 minuter och 160 kilometer i timmen. I juli beräknas den att tas i trafik i Dubai. Foto: GETTY IMAGES
Dubais styrande schejk sa i fjol att 25 procent av alla resor i staden kommer att genomföras med förarlösa fordon år 2030.
4 av 4: Dubais styrande schejk sa i fjol att 25 procent av alla resor i staden kommer att genomföras med förarlösa fordon år 2030. Foto: EPA TT NYHETSBYRÅN

Nya taxin – behöver varken väg eller förare

Här är taxin som skippar såväl chaufförer som gator.

I sommar blir Dubai först med framtidens taxi.

Mogna läsare kan minnas "Jetsons" den tecknade barn- och ungdomsserien på framtidstema som gick på svensk tv på 60-talet och där personbilar ersatts med små rymdskepp.

I juli blir framtidsfantasin verklighet i Dubai city då persontransporterande små drönare ska susa över de trafikstockade gatorna och runt de glittrande jätteskyskraporna.

Drönarna är byggda för att rymma en person samt en mindre väska. Ingen pilot finns ombord utan drönaren styrs från en kommandocentral på marken. Passageraren skriver bara in sin destination på en skärm ombord.

Fordonet kallas "The Ehang" efter sin kinesiske tillverkare och har ett batteri som gör att det kan flyga i upp till 30 minuter på en laddning. Topphastigheten är 160 kilometer i timmen, men medelfarten i trafik väntas bli runt 100.

Drönare har redan testats på plats.

– Det handlar inte om någon provmodell utan den har redan flugits här, säger Mattar Al Tayer, chef för Dubais transportstyrelse.

– Vi tänker inte spara några medel för att få dem i trafik redan i juli.

Tunnelbana i Dubai redan förarlös

Enligt tillverkaren är drönaren utrustad med en "ofelbar teknologi" och kommer i händelse av något trots allt går snett "omedelbart landa på närmaste lämpliga plats" för att säkra passagerarens trygghet.

Drönaren är bara det senaste greppet för att minska stadens grava problem med gator ständigt igenkorkade av biltrafik.

Dubais styrande schejk sa i fjol att 25 procent av alla resor i staden kommer att genomföras med förarlösa fordon år 2030.

Staden har redan världens längsta förarlösa tunnelbanesystem. Och i oktober skrev man kontrakt med den amerikanska firman Hyperloop One om att undersöka möjligheten att bygga en så kallad hyperloop mellan Dubai och Abu Dhabi. En hyperloop är en sorts stor tub där folk transporteras i små fordonslika behållare i högre hastigheter än de vanliga passagerarflygplan uppnår.

Källa: New York Times

 

LÄS MER:

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande