I Hamburg finns gott om chanser att njuta av trendiga affärer, barer och cafeer.
I Hamburg finns gott om chanser att njuta av trendiga affärer, barer och cafeer. Foto: Yadid Levy / Alamy

Nya heta Hamburg

Glöm sjömän, fylla och snuskigt hålligång. Hamburgborna har jobbat hårt på att få bort den klyschiga bilden av sin stad. Fram kliver i stället det nya, heta Hamburg. 

Visst är sexkvarteren runt ­Reeperbahn mitt första ­utflyktsmål när jag kommer till Hamburg. Men det beror uteslutande på att jag är stor Beatlesdiggare och att bandet under några år i det tidiga 60-talet grundlade sin karriär som husband på klubbar i snuskkvarteren.

 I dag är Reeperbahn stadd i förvandling. Området kläms åt från två håll. Det välbärgade och bostadsrenoverande yuppiefolket rycker sakta men säkert närmare, kvarter för kvarter.

Stor musikalstad

 Från ett annat håll tränger en mer rumsren form av nöjesaktivitet på: musikaler är hur stort som helst i Hamburg - staden­ är numera Europas mesta musikalstad efter­ London. Många av musikalteatrarna ligger­ utmed Reeperbahn. Hamburg ståtar också med Tysklands största konstmuseum - ­Kunsthalle vid centralstationen - och med framföranden av balett och klassisk musik av absolut världsklass. Stadens nya Filhar­moniska hall slår upp portarna i maj 2012.

 Men Hamburg har också gott om mer folkliga nöjen. Utbudet av krogar och barer är enormt - enbart Reeperbahn med omnejd­ stoltserar med 650 ölställen.

Underbart folkliv

 Folklivet är underbart: Mönckebergstrasse är "fina gatan" i shoppingsammanhang med massor av flotta märkesbutiker. Fast vi föredrar de mer udda butikerna och bohemiska atmosfärerna i stadsdelen Sternschanze omedelbart norr om Reeperbahn och St Pauli. Här vimlar kvarteren runt gatorna Schulterblatt och Susannenstrasse av roliga och originella butiker.

 Ännu mer fäventyrligt och udda blir det i "Karolinen"-kvarteren, ett område som ­ligger isolerat likt en liten ö mitt i storstaden. Här fanns förr stadens kolverk och röken gjorde att ingen ville bo här. Nu är röken borta och området ett för­tjusande renoverat ­myller av butiker och krogar i hipp yuppieanda.

Tusentals festar

 Hamburg ståtar med Europas största hamn, näst Rotterdam och hamnområdet­ runt centrala Landungs­brucken har många attraktioner, även om det främst märks under den varmare delen­ av året. På sommaren ligger här en rad av strandklubbar med hitforslad sand, palmer och hela paletten av färgstarka drinkar.

 Här ligger även "Fiskmarknaden" - som i dag handlar avsevärt mer om fest och ­hålligång än om fisk. På veckosluten på ­sommaren festar 10 000-tals människor här till långt in i gryningen.

 Men Hamburg är ett fint äventyr även de tider på året då stan inte bjuder på sol och sand.

FAKTA

Hamburg, Tyskland

RESA DIT:
Förslagsvis med flyg från Skavsta med Ryanair eller från Arlanda med Air Berlin.
BÄSTA TIDEN: Ungefär som hemma: vvår och sommar.
VALUTA: Euro.
PRISNIVÅ: Lägre än hemma. Enligt X-changes semesterindex är priserna i Tyskland i dag i genomsnitt 26 procent lägre än i Sverige.
BO: Lyx: Empire Riverside Hotel ­(Bernhard-Nocht-Strasse 97, www.empire-riverside.de). Mellan: Lindner Hotel Am MichelI (Neanderstrasse 20, www.lindner.de/de/LHH). Budget: A&O Hamburg Reeperbahn (Reeperbahn 154, www.aohostels.com).
ÄTA: Här finns det mesta, från enkel snabbmat till exklusiva lyxrestauranger. Korv, gärna med currykrydda, pommes frites och majonnäs är en stabbig ­allemansfavorit. Taj Quick (Clemens Schultz-strasse 40) är ett mycket prisvärt ställe för asiatisk snabbmat.
SE: Konstmuseet, Reeperbahn med sitt Beatlesmuseum och legendariska klubbar, hamnkvarteren och de väl insuttna bostadskvarteren i St Pauli och Sternschanze.
GÖRA: Shoppa, strosa. Många trevliga krogar och barer.
SHOPPING: Här finns det mesta. Då den gamla hamnstaden ekiperat sjöfarare i århundraden slog vi till på en äkta safarikostym i gråvitt linne.
BRA ATT VETA: Reeperbahn kan nattetid vara ganska stökigt och sunkigt. En trygg oas mitt i värsta stöket är trevliga och välkomnande baren Gretel & Alfons (Grosse Freiheit 29).

Aktuellt just nu