Skylt utanför en restaurang på den greksika ön Zakynthos, där ballonger med lustgas säljs för en euro. Bilden togs i juni i år.
1 av 4: Skylt utanför en restaurang på den greksika ön Zakynthos, där ballonger med lustgas säljs för en euro. Bilden togs i juni i år. Foto: Gudrun Nylén/Europeiske Reiseforsikring
Att köpa ballonger med lustgas har blivit populärt bland ungdomar på solsemester – men få vet hur farligt det kan vara. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra.
2 av 4: Att köpa ballonger med lustgas har blivit populärt bland ungdomar på solsemester – men få vet hur farligt det kan vara. Personerna på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: SHUTTERSTOCK
<p>"Folk förstår verkligen inte hur farligt detta är. Det är en ren chanstagning med livet som insats", säger överläkare Merete Vevelstad. I Storbritannien har 17 personer dött i överdoser.<br></p>
3 av 4: <p>"Folk förstår verkligen inte hur farligt detta är. Det är en ren chanstagning med livet som insats", säger överläkare Merete Vevelstad. I Storbritannien har 17 personer dött i överdoser.<br></p> Foto: Fotolia
Patroner med lustgas. I Sverige används lustgas vid exempelvis förlossningar, men då uppblandad med syre. Gasen är smärtlindrande men ger också ett rusliknande tillstånd.
4 av 4: Patroner med lustgas. I Sverige används lustgas vid exempelvis förlossningar, men då uppblandad med syre. Gasen är smärtlindrande men ger också ett rusliknande tillstånd. Foto: Fotolia

Ny livsfarlig trend bland ungdomar på partysemester

Ballonger fyllda med lustgas har blivit ett populärt berusningsmedel bland partysugna ungdomar på solsemester. 

Men det är en partydrog som kan leda till såväl hjärnskador som dödsfall.

För en euro kan vem som helst köpa en ballong fylld med lustgas på partyöar som Rhodos, Kos och Kreta. Ballongerna sälj på klubbar och på stranden och har blivit mycket populärt bland ungdomar på solsemester.

– Folk förstår verkligen inte hur farligt detta är. Det är en ren chanstagning med livet som insats, säger överläkare Merete Vevelstad vid Olso Universitetsjukhus till tidningen Verdens Gang.

LÄS MER: Hannah, 20, blev blind efter festnatt i Grekland

Farligt med ren lustgas

Hon förklarar att den största faran är om lustgasen inte är blandad med syre, men även hur mycket man drar ner i lungorna.

– Om man drar i sig ren lustgas är det som om du färdats upp på Mount Everest på några sekunder. Hjärnan klarar bara några sekunder innan du blir medvetslös eller till och med dör, säger Merete Vevelstad.

Lustgas eller dikväveoxid används i Sverige som smärtstillande vid förlossningar. Men den gas som tillhandahålls då är till 30 procent uppblandad med syre och är inte alls lika farlig som ren lustgas. Förutom att vara smärtstillande ger gasen ett rusliknande tillstånd som varar alltifrån några sekunder till tio minuter.

LÄS MER: Skulle ta en öl med polarna – hamnade på Ibiza

Lustgas på festivaler i Sverige

Men det är inte bara utomlands som lustgasmissbruket ökar. Förra året larmades det om lustgasmissbruk på svenska musikfestivaler. 

Och i Storbritannien har 17 personer dött under de senaste elva åren till följd av lustgasöverdos.

Men så länge ungdomarna tror att lustgas är ofarligt, lär trenden hålla i sig.

Används som smärtlindring

Lustgas används främst som smärtlindring vid förlossningar och inom tandvården, eller för att kunna inleda narkos med något annat preparat.

Det kan också användas som drivmedel i vissa typer av motorer.

Lustgas är inte narkotikaklassat och är relativt ofarligt vid kontrollerad användning. När lustgas används för till exempel bedövning sker det i utspädd form.

Men när lustgas inhaleras i ren form kan det vara livsfarligt.

Det handlar om att syremättnaden i blodet blir så låg att det fungerar lite som en kvävning.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande