Annons
X
EXPRESSEN.SE

Publicerad 7 jun 2016 11:35

Nu kan du uppleva Höga kusten – från sjösidan

<span>Passagerarna får en hissnande vacker utsikt på turen.<br></span>

Passagerarna får en hissnande vacker utsikt på turen.

1/4

Foto: Emil Nylander

<span>Höga kusten är så vacker att den klassats som världsarv av Unesco.</span>

Höga kusten är så vacker att den klassats som världsarv av Unesco.

2/4

Foto: Kristofer Scheiderbauer

Destinationen är en av sommarens första under de flerdagarskryssningar som Birka Cruises gör i sommar.

Destinationen är en av sommarens första under de flerdagarskryssningar som Birka Cruises gör i sommar.

3/4

Foto: Mikael Dubois/BIRKA

<span>På stoppen i Luleå får du lära dig mer om Kalixlöjrom.</span>

På stoppen i Luleå får du lära dig mer om Kalixlöjrom.

4/4

Foto: BIRKA

Birkas stora dragplåster i sommar är en rutt längs världsarvet Höga kusten. Premiärturen gick av stapeln den 5 juni med dubbelt firande i Härnösand: Nationaldagen och kryssningsfartygets ankomst.

När M/S Birka anlände till Härnösand möttes passagerarna av Härnösands paradorkester. På gräskullarna kring hamnen hade Härnösandsborna samlats för att titta på det ståtliga fartyget och en grupp asylsökande fanns på plats för att dela ut gåvor de samlat till, en återgäldande gest av tacksamhet.

Destinationen är en av sommarens första under de flerdagarskryssningar som Birka Cruises gör i sommar. Kryssningen längs Höga kusten är en nyhet för rederiet och världspremiär i kryssningssammanhang, inget passagerarfartyg har tidigare gjort rutten.

LÄS OCKSÅ: Skulle simma ikapp kryssningsfartyg efter bråk

Många vill se Höga kusten

Att händelsen har stor betydelse för stadens turism går inte att ta miste på. Turistcentret mötte i hamnen, butikerna höll öppet på nationaldagen och kommunen har satt in gratis busstrafik till naturområden som Murberget och Smitingen. Men intresset för Birkas Höga kusten-kryssningar har inte bara varit stort från destinationernas sida.

– De två första kryssningarna sålde nästan slut på bara två dagar, säger Marcus Hammarström, marknadschef på Birka Cruises, som tror att många uppfattar Höga kusten som exotiskt. De flesta svenskar har rest mycket och sett sig om i världen, men hemmaplan har man missat.

LÄS OCKSÅ: Här gör världens största kryssare sin jungfruresa

Stopp i Luleå

I Härnösand kan man boka vandringsturer, besök på det prisbelönta ginbränneriet Hernö Gin och utflykter till exempelvis en surströmmingsfabrik och ett av Sveriges största bilmuseum. På kryssningens andra stopp, i Luleå, kan man bland annat lära sig mer om kalixlöjrom.

Årets tre Höga kusten-kryssningar är fullbokade. Men den som känner sig nyfiken ska inte misströsta. Nästa sommar erbjuds kryssningen igen. Biljetterna släpps förmodligen i december.

LÄS OCKSÅ: Stor guide – Medelhavets 10 bästa kryssningar

ELISABETH MONTGOMERY