"Nu är det ett berg kvar"

Fredrik Sträng har bestigit sex berg. Nu har han ett kvar.

Fredrik Sträng har bestigit sex berg. Nu har han ett kvar.

Fredrik Sträng har tappat fyra kilo men besegrade sjätte berget av sju i sitt världsrekordförsök.
Trots 18 minus och stark vind.
- Det här är ingen bra bantningsmetod, säger han till Expressen.se.

Andra har också läst

Äventyraren Fredrik Sträng stod på toppen av berget Aconcagua i Argentina. På 6 962 meters höjd konstaterade han: - Det är jäkligt mäktigt. Och: - Nu är det ett berg kvar. På fredag flyger jag från Chile till Antarktis.

18 minusgrader

Expressen.se talar med Fredrik Sträng sedan han klarat av det sjätte berget av sju för att bli den första svensken som klarar sju berg på sju kontinenter på mindre än sju månader. På rösten låter han aningen släpig. Det är 18 minusgrader och en vindstyrka på 16 meter per sekund. Snödrivor vartåt han än vänder blicken. Sånt biter. - Vindarna och kylan är påtaglig, säger Sträng . - Jag fick lära mig en gång i tiden det där med kyla måste man bara vänja sig vid. Man måste acceptera att det är jävligt kallt.

Pratar med läkare

Han har superstora skor och handskar som ser ut som grytlappar. Livet är hårt på toppen. - Fyra timmar om dan ägnar jag åt att smälta vatten för att dricka. Det är bra att koka och dricka varmt annars kyler man ner kroppen. Sträng säger sig må bra och har möjlighet att prata med en jourläkare via sin satellittelefon för att få medicinska tips. - Luftvägarna är ett jätteproblem här uppe. Jag har en puls på 170 och en andningsfrekvens som en hamster. Att få in den kalla luften gör att man kyls ned och sånt får folk att stryka med eller kasta in handduken. - Jag får ha värmeväxlare för munnen för att inte förfrysa. Det värmer upp inandningsluften med tio grader. Skönt.

Hur märker du att du har tappat vikt?

- Problemet är att på hög höjd minskar aptiten. Men heter man Fredrik Sträng så äter man allt man kommer över, haha. Jag äter mindre än jag borde. Det är ingen bra bantningsmetod, man tappar muskler.

Är det vackert där du är?

- Det som är skönt är att vi ensamma här på berget. Det finns ingen inom en radie på 35 kilometer. Landskapet är vitt, kallt. Jag kunde skymta havet där jag stod i går. Det är jäkla mäktigt. Vi får se saker som inga andra får se. Vi såg kondorer, tre stycken, som hovrade ovanför våra huvuden.

De kanske var sugna på en svensk till kvällsmat?

- Jag tror inte att de är intresserade av seniga och beniga klättrare, haha. På Aconcagua har Fredrik Sträng med sig en argentinsk medklättrare. Men han byter assistent för varje bergsklättring. - Jag vill ju vara ensam svensk om rekordet, haha. På fredag flyger Sträng vidare till Antarktis. Slutmålet. - Risken när man reser från kontinent till kontinent är att man blir så mottaglig för sjukdomar. En elak vattendroppe kan göra dig stormsjuk. - Att ha starkt psyke är viktigt.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande