Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Norge

Foto: Galyna Andrushko

Norge och landets natur förför besökare både sommar och vinter. Sommartid lockar vandring på fjällen och runt fjordarna. På vintern åker man skidor exempelvis i OS-backarna i Lillehammer eller på längden i Geilo.I Nordnorge finns chans att se kaskeloter, späckhuggare och andra valar på valsafari, särskilt i Andenes norr om Lofoten.

 

Många reser till Norge för att uppleva norrsken. Chansen är störst i december till januari och ju längre norrut man reser, men det finns ingen garanti. Hurtigruten som går mellan Bergen och Kirkenes är en av Norges stora turistattraktioner.

 

Oslo är en behändig och lättöverskådlig stad med lagom mycket storstadspuls för en weekendresa. Bergen och Trondheim är två alternativ, båda har universitet som garanterar ett livligt barliv.

Norge är ett av Europas dyraste länder. Vill man göra en budgetresa får man packa bilen full med mat innan man kör över gränsen och bo i hytter eller vandrarhem.

 

GUIDE – POPULÄRA RESMÅL I NORGE

Oslo

Bergen

Trondheim

Ålesund

Lillehammer

Hemsedal

Trysil

Geiranger

Lofoten

Andenes

Trollstigen

Tromsö

Narvik

Nordkap

Svalbard

 

FAKTA NORGE

ALLMÄNNA FAKTA: Norge har drygt fem miljoner invånare varav cirka 650 000 bor i Oslo. Jämfört med Sverige bor många på landsbygden. Den höga lönenivån har lockat många svenskar till Norge, cirka 37 000 är folkbokförda där 2015.

HUVUDSTAD: Oslo.

SPRÅK: Norska.

VALUTA: Kronor.

STATSSKICK: Monarki.

TIDSZON: Som i Sverige.

KLIMAT: Närheten till havet minskar skillnaderna i temperatur sommar och vinter. Tack vare golfströmmen är hamnarna isfria långt upp i Nordnorge. Vestlandet är ett av Europas regnigaste områden.

 

TEMPERATUR/REGNDAGAR PER MÅNAD:

OSLO: februari -1°/14 – juli 21°/16 – oktober 9°/17

BERGEN: februari 1°/21 – juli 16°/20 – oktober 9°/27

LILLEHAMMER: februari -4°/13 – juli 19°/18 – oktober 7°/16

TROMSÖ: februari 0°/20 – juli 15°/18 – oktober 5°/24