"Det är den finaste strand jag varit på", säger Leah York om Playa Flamenco.
1 av 3: "Det är den finaste strand jag varit på", säger Leah York om Playa Flamenco. Foto: Elisabet Axås
Allt om Resors reporter tycker att San Juans gränder är mer spännande än öns stränder.
2 av 3: Allt om Resors reporter tycker att San Juans gränder är mer spännande än öns stränder. Foto: Elisabet Axås
De färgglada husen i huvudstaden på minner om Havanna.
3 av 3: De färgglada husen i huvudstaden på minner om Havanna. Foto: Elisabet Axås

Njut av vackra stränder och storstad i Karibien

KARIBIEN. Playa Flamenco har gång på gång hyllats som en av världens vackraste stränder.

Och så säger guiden att vi inte kan åka dit för att det blåser för mycket...

Playa Flamenco på den puertoricanska ön Culebra rankas ständigt som en av världens tio bästa stränder av sajter som Tripadvisor (åtta på Travelers Choice Awards 2015), Buzzfeed (överst på deras bucketlist i juni i år), Discovery Channel (tvåa), CNN (trea)…

En sådan strand måste besökas, så när vi trots hård vind får chansen att åka över på en snorklingstur är det bara att svälja sjösjuketabletterna och gå ombord. Resan går bra och båten ankrar utanför stranden.

– Härifrån får ni simma i land!

Simmandes med kameran i en vattentät påse anländer jag till världens kanske näst bästa strand.

Kilometerlånga Playa Flamenco visar sig vara vackert rundad längs en vik med skog bakom. Sanden är champinjonfärgad och mycket finkornig. Låga palmer växer vid sandkanten, men det där klassiska fotot av en palm som böjer sig ut över vattnet, det kan man inte ta här.

Det här är inte heller en strand för den som vill ha lyx med solstolar, parasoller och serverade drinkar. Mer en naturstrand en bit bort från de mest trampade turiststråken. Det enda boendet vid stranden är i enkla bungalower. Dessutom finns en liten samling av kiosker med lätt mat, dryck och lite souvenirer.

Mer Florida än Karibien

En av världens tio bästa stränder? För Leah York från San Antonio i Texas är det ingen tvekan:

– Det är den finaste strand jag varit på! Det är så fantastiskt klart vatten. Min man såg en bläckfisk!

De tillbringar två nätter här på sin semester på Puerto Rico. Själva höjdpunkten på resan tycker Leah.

Själv har jag sett finare stränder än Playa Flamenco, men inte här på Puerto Rico. De långa stränderna i huvudstaden San Juans förorter påminner mer om Florida än Karibien, kantade av höghushotell som de är. Mitt strandtips i San Juan är Balneario de Escambron nära gamla stan. Där solar lokalborna mellan de limegröna badvaktstornen.

Ute på en udde bortom hotellområdet Condado ligger San Juans gamla kvarter. Vår guide, José Morales, är stolt över att staden är så välbevarad:

– Det kunde ha varit som i andra karibiska städer med bara höghus, men vi behöll gamla San Juan.

 

 

Puerto Ricos huvudstad är en av de äldsta i Karibien, grundad redan 1521, mindre än 30 år efter Columbus första resa över Atlanten.

Drakar flyger i vinden i parken framför borgen El Morro. Barnfamiljer kommer hit för picknick. Både borgen och resten av staden har förekommit flitigt i olika filmer. ”Amistad”, ”Pirates of the Caribbean” och ”Fast and furious” är några som har scener inspelade här.

– San Juan får ofta föreställa Havanna, berättar José.

Mer än en gång tänker jag på Kubas huvudstad när jag promenerar i gränderna. Husen med sina gjutjärnsbalkonger är som i Havanna, men mindre – och i färg. Fasaderna är målade och reklamskyltarna betydligt fler.

Influenser från Kuba

Puerto Rico och Kuba har mycket gemensamt. Båda är före detta spanska kolonier, men de har helt olika 1900-talshistoria. Efter revolutionen i Kuba 1959 flydde många kubaner hit. Bland annat delar av familjen Bacardi, vars romfabrik vi ser på andra sidan bukten från ringmuren i San Juan.

Därifrån levereras mycket av den rom som är basen piña colada, Puerto Ricos nationaldrink sedan 1978. Det finns två historier om var den skapades: på lyxhotellet Caribe Hiltons Beachcomber bar 1954 eller på restaurangen Barrachina först 1963.

Båda hävdar i dag att de är piña coladans födelseplats. Vem som har rätt? Se där en fråga att kontemplera över i solnedgången sippandes på nämnda drink.

 

LÄS OCKSÅ:

Dominica – Karibien i en annorlunda tappning

13 bästa öarna i Karibien

Puerto Rico - fakta

Resfakta

Resa dit: Norwegian börjar flyga direkt från Stockholm, Köpenhamn och Oslo i november. Tur och retur från cirka 4 000 kronor utan bagage. Flera bolag flyger med minst en mellanlandning, oftast i USA.

Restid: Cirka tio timmar med nonstopflyg.

Bästa tiden: Året om utom under den värsta orkansäsongen i augusti till oktober. Högsäsong med högre hotellpriser i mitten av december till mitten av april.

Tidsskillnad: Fem timmar efter Sverige vintertid.

Språk: Spanska och engelska är officiella språk.

Valuta: Dollar.

Prisnivå: Ungefär som i Sverige. Enklare lunchrätter runt 80 kronor, huvudrätter på finare restauranger 200 kronor och uppåt.

Bo: Gott om hotell i området Condado i San Juan. Puerto Ricos allra första lyxhotell Condado Vanderbilt är ett elegant alternativ där dubbelrummen kostar från 2 000 kronor natten, det dubbla under högsäsong. Några kvarter därifrån ligger enkla och charmiga Coral Princess med dubbelrum från 850 kronor, 1 100 under högsäsong.

Visum: Puerto Rico hör till USA så man måste söka om inresetillstånd (ESTA) på internet före avresan.

Bra att veta: Puerto Rico är ett samväldesterritorium i USA. Invånarna är amerikanska medborgare men får inte rösta i presidentvalen. Puerto Rico är fattigare än alla USA:s delstater och många puertoricaner flyttar till USA:s fastland. Jennifer Lopez och Ricky Martin är några som har rötter här.

Läs mer: www.seepuertorico.com, www.islaculebra.com

Aktuellt just nu