Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Resor i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Kate Moss, Leonardo DiCaprio Naomi Campbell är några av de som semestrat i "Punta". Det har även  John F Kennedy, Che Guevara, Julio Iglesias, Sting, prins Albert av Monaco, Shakira, och Ralph Laurent.
Kate Moss, Leonardo DiCaprio Naomi Campbell är några av de som semestrat i "Punta". Det har även  John F Kennedy, Che Guevara, Julio Iglesias, Sting, prins Albert av Monaco, Shakira, och Ralph Laurent.
Kate Moss, Leonardo DiCaprio Naomi Campbell är några av de som semestrat i "Punta". Det har även  John F Kennedy, Che Guevara, Julio Iglesias, Sting, prins Albert av Monaco, Shakira, och Ralph Laurent.
Kate Moss, Leonardo DiCaprio Naomi Campbell är några av de som semestrat i "Punta". Det har även John F Kennedy, Che Guevara, Julio Iglesias, Sting, prins Albert av Monaco, Shakira, och Ralph Laurent. Foto: NIKLAS NYBERG, STELLA PICTURE, BULLS/MONTAGE

Njut av stränder och lyxliv i Punta del Este

PUNTA DEL ESTE. Ljuset för tankarna till danska Skagen. Lyxen och arkitekturen andas Miami beach, Monaco eller kanske Saint Tropez. 

Men Punta del Este 

i Uruguay behöver inga förebilder. I hundra år har kändisar och överklass vallfärdat till Sydamerikas flottaste badort.

Läget är svårslaget: Som ett krokigt pekfinger sträcker sig Punta del Este ut i havet och blir delare mellan floden Rio de la Plata och den svalare Atlanten. En tätbefolkad halvö med smala höga hotell, kasinon, 

 restauranger, flotta butiker, stränder och hamn.

 Från slutet av december till februari formligen exploderar den hundraårsjubilerande badorten i partyn, skönhetstävlingar och jippon. Det vackra folket med modeller och filmstjärnor från Sydamerika och Hollywood invaderar. Befolkningen fyrdubblas, trendiga Buenos Aires-klubbar öppnar filialer och i buskarna lurar paparazzo-fotografer.

 Men nu är den korta högröstade högsäsongen till ända och ett annat Punta möter. Barnfamiljer, backpackers, pensionärer från Argentina och Uruguay fyller restaurangerna, nattlivet är tamare, priserna lägre och exklusiva klädbutiker lockar med rea.

”Mars är bäst”

 – Det är härligt att slippa trängseln och ljudvolymen när varenda unge kommer hit, säger Teresa, en pensionerad läkare och banktjänsteman

 i 65-årsåldern.

 – Mars är bäst och jag och min man brukar stanna i en månad, men även oktober till december är bra, fortsätter hon.

Flådiga sommarhus

 Känslan av lyx är relativt diskret – tills man synar mäklarkontorens priser och vissa restaurangers menyer. För att inte tala om de många vräkiga sommarhusen. Fast det lär inte bekomma de väldiga sjölejonen som vräker sig på bryggorna i marinan – och fotograferas mer än kändisarna kan drömma om.

 Längs den vackra strandpromenaden runt halvön är det gott om joggare, cyklister och snabbfotade par. En svalkande bris blåser och palmerna rasslar.

 Stämningen är skönt avslappnad och det är lätt att trivas. Vi turister väljer mellan lugna och barnvänliga stränder på Rio de la Plata-sidan och blåsigare och vildare längs Atlanten.

Avståndet kräver mer

 Fast hur man än resonerar är Punta del Este i första hand en kombodestination. Ensam är Sydamerikas eleganta riviera knappast värd den långa flygresan från Sverige.

 I kombination med pulserande jättestaden Buenos Aires, kompakta Montevideo och andra stopp i trivsamma Uruguay väntar däremot en svårslagen resa.

FAKTA

Resan: 7 500 kronor
Resa dit: Reguljärflyg Stockholm–Montevideo kostar i februari från 7 500 kronor. Alternativt flyger man till Buenos Aires och fortsätter med färja och buss till Punta del Este. Bland andra Ving och Reseidé kan sy ihop paketresor.
Klimatpåverkan: Utsläpp från flyg Stockholm-Montevideo tur och retur cirka 8,5ton koldioxidekvivalenter per person
(Källa: Atmosfair.com).

Klimat februari mars april
Luft 27 25 21
Soltimmar 10 9 8
Regndagar 5 5 6

Info:
www.vivapunta.com, www.visit-uruguay.com

Notan
Hotellet
Dubbelrum på mellanklasshotell från 1 000 kr
Bädd på vandrarhem från 80 kr

Krogen
Middag med två rätter och vin från 150 kr
Enkel lunch 30 kr
Café con leche  20 kr
Halvliter öl  från 15 kr
Flaska vatten (1,5 liter)  6kr