Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Längs den tre kilometer långa Klong Dao-stranden ligger det vackra långsvansbåtar och en rad små enkla strandspa:n som framför allt erbjuder thaimassage.Längs den tre kilometer långa Klong Dao-stranden ligger det vackra långsvansbåtar och en rad små enkla strandspa:n som framför allt erbjuder thaimassage.Längs den tre kilometer långa Klong Dao-stranden ligger det vackra långsvansbåtar och en rad små enkla strandspa:n som framför allt erbjuder thaimassage.
Längs den tre kilometer långa Klong Dao-stranden ligger det vackra långsvansbåtar och en rad små enkla strandspa:n som framför allt erbjuder thaimassage. Foto: Patrik Thunberg

Njut av skönhetslyx till budgetpris i Thailand

Härliga behandlingar till låga priser - i en underbar, tropisk miljö.

Semestern på Koh Lanta blev en skön må-bra-vecka, där hela kroppen fick njuta.

Välgörande semesterlyx, för en knapp femtedel av prislappen hemma i Sverige.

Så billigt är det!

Ansiktsbehandling, 1 timme: 100 kronor

Pedikyr, 1 timme: 45 kronor

Hårklippning: 100 kronor

Färgning av ögonfransar och ögonbryn: 100 kronor

Thaimassage: 90 kronor

Totalt: 435 kronor

MOTSVARANDE PRISER I SVERIGE

Ansiktsbehandling, 1 timme: 850 kronor

Pedikyr, 1 timme: 450 kronor

Hårklippning: 450 kronor

Färgning av ögonfransar och ögonbryn: 300 kronor

Thaimassage, 1 timme: 500 kronor

Totalt: 2 550 kronor

 

FOTNOT: De svenska priserna är ett ungefärligt genomsnitt av priser för motsvarande behandlingar, hämtade från prislistor tillhörande hudvårds- och frisersalonger i flera olika svenska städer. Koh Lanta-priserna är faktiska priser från Serenity Spa, Dreamy Spa och Diamond Lanta Massage.

Resfakta

VAD: Spabehandlingar på Koh Lanta, Thailand.

BOKA: www.dreamyspa.com, www.kohlantamassage.com.

RESA DIT: Reguljärflyg från Sverige till Krabi finns från ca 6 500 kr/person. Från Krabi tar det ca två timmar till Koh Lanta med taxi eller minibuss. De stora charterbolagen har tillsammans ett stort Koh Lanta-utbud med direktflyg till Krabi, och boende i varierande prisklasser.

BO: Det finns ett stort utbud av logi på ön, från budget till lyx. Sayang Beach resort är ett bra boende på Long Beach i fina bungalows vid stranden, från ca 700 kronor för två personer inkl. frukost.

Koh Lanta i Thailand är ett av svenskarnas favoritresmål. Många bor här under längre perioder, och andra njuter på stränderna under en tvåveckors charter-semester.

Jag har besökt ön många gånger och älskar de vita, långsträckta stränderna, det turkosklara havet och de magiska solnedgångarna. Men under den här vistelsen bestämmer jag mig för att fokusera på något mer än bara solbrännan och ljumma bad. Jag vill unna mig och kroppen sköna, billiga behandlingar - och verkligen ta hand om hela mig.

Visst är det alltid härligt med en klassisk thaimassage på stranden, men den här gången söker jag något mer.

I takt med att Koh Lanta har blivit allt populärare, både bland semesterfirare och västerlänningar som köper hus i något av de villaområden som växt upp genom åren, så har också utbudet ökat. Nu är man inte längre hänvisad enbart till de lyxigaste hotellen med tjusiga, dyra spaanläggningar utan nu finns det även flera hudvårdssalonger med behandlingar av god kvalitet i fina miljöer på Koh Lanta.

Nere vid vattnet i öns "huvudstad" Saladan ligger restaurangerna på rad, stående på träpålar i vattnet, och de vackra fiskebåtarna i trä guppar nedanför. I ett av husen i den här delen av Saladan huserar Serenity Spa. Här inleder jag min ta-hand-om-mig-själv-vecka med en härlig ansiktsbehandling. Jag väljer den variant som heter "renewing" - förnyande. Jag välkomnas utanför lokalen med ett glas kallt vatten medan min spaterapeut förbereder och därefter visar mig till min behandlingsbrits. Med mjuka erfarna händer går hon igenom ansiktet bit för bit. Hon lägger bland annat en ansiktsmask av den vita leran Din Saw Pong som används mycket i Thailand som djuprengöring för huden och dess porer, för att behandla och motverka akne och för att hålla hyn ung.

Det är en avkopplande timme, med lugn musik i bakgrunden och dofter från färska färgstarka blommor.

Efteråt bjuds jag på en kopp te och färska frukter ute på terrassen som vetter mot havet.

En skön start på Koh Lanta-semestern!

Pedikyr med havsutsikt

Öns långa stränder är som gjorda för promenader och lättare joggingrundor, och jag väljer gärna en stunds motion strax före solnedgången när det är aningen svalare än mitt på dagen. Längs den tre kilometer långa Klong Dao-stranden, där jag bor, finns en rad små enkla strandspa:n som framför allt har thaimassage på menyn, men även andra behandlingar.

Under en av mina promenader ser jag en skylt som erbjuder pedikyr för 200 thailändska baht, alltså runt 45 kronor. Jag går dit och får en ordentlig genomgång av fötterna, med alltifrån filade hälar till fixade nagelband och djuplila färg på naglarna.

Att sitta där vid stranden och se solen börja sjunka samtidigt som fotvården pågår är fint.

Jag som sällan unnar mig den här typen av behandlingar hemma i Sverige njuter av varje stund av min ta-hand-om-mig-själv-vecka.

Jag får ytterligare ett dagspa rekommenderat för mig. Det ligger i den lilla orten Phra Ae, mer känd som Long Beach bland öns turister. Jag tar en tuk tuk dit och går in på Dreamy Spa, som har en ganska oansenlig exteriör men genast när jag kommer in möts jag av proffsig, serviceinriktad personal som visar runt och berättar om de olika behandlingarna man erbjuder. Jag fastnar för en hårklippning för att bli av med slitna toppar - tvätt, huvudmassage och inpackning ingår -, och färgning av ögonbryn och ögonfransar.

Thaimassage på stranden

Inredningen på Dreamy Spa går helt i lila, och även här ackompanjeras behandlingarna av vilsam musik och blommiga dofter. Här råder ingen stress överhuvudtaget, trots att det börjar bli kväll på Koh Lanta. Men öppettiderna på Dreamy Spa är generösa, och efter att jag är färdig bjuds jag att stanna hur länge jag vill i en skön vilstol med en kopp te som salongen bjuder på.

Nöjd efter mina behandlingar njuter jag av ytterligare några sköna dagar på stranden, och innan det är dags att lämna Koh Lanta avslutar jag naturligtvis med en thaimassage på stranden. För mig hör det till under en thailandsvistelse.

Att må bra och ta hand om mig själv var målet - och jag känner att det har uppnåtts. Jag har skämt bort mig själv utan att semesterbudgeten har spräckts. Lyxigt, billigt och härligt välgörande!