ANNONS
X
EXPRESSEN.SE
Publicerad 11 aug 2010 10.43

Njut av sensommarlugnet på Gotland

Gunnels Björklunda passar dig som söker lugnet på Gotland.

Gunnels Björklunda passar dig som söker lugnet på Gotland.

Foto: Johanna Lundholm

Sensommaren har också sin tjusning på Gotland - lugnare tempo, mindre trängsel och havet är ordentligt uppvärmt. RES har testat fyra ställen att bo på i augusti och september.

Tott Hotel Visby.

Foto: Foto: Johanna Lundholm

Hotell S:t Clemens.

Foto: Foto: Johanna Lundholm

Gunnels Björklunda


Läge:
Två kilometer norr om Burgsvik, 70 kilometer söder om Visby, längs väg 142.
Pris: Vi betalade 600 kronor/natt för ett enkelrum.
www.gunnelsbjorklunda.se
Gunnels gård är mysig. Gräsmatta med utemöbler, stora, blommande träd, söta hus.
Här finns tre sorters boenden: lägenheter, vandrarhem och bed & breakfast-rum. Rummen är trevliga, men enkelt inredda. Det är så basic att betyget bara kan bli två getingar, det vill säga godkänt.
Om man tycker om lugnet och vill se sig om i Storsudret på södra Gotland är läget bra. Men tack vare Gotlands korta avstånd går det lika bra att besöka övriga delar av ön över dagen.

Hotell S:t Clemens


Läge:
Mitt i Visby, mellan Botaniska trädgården och Domkyrkan.
Pris: Vi betalade 1 500 kronor/natt för ett dubbelrum.
www.clemenshotell.se
Ett gemytligt och familjeägt hotell, Gotlands första miljömärkta. S:t Clemens består av fem gamla hus där rummen är utspridda i byggnaderna på gården.
Frukost serveras en trappa upp i ett av husen. Helt ordinär, om det inte vore för de små detaljerna som geléhallon i en burk och Gotlandste. Och tillgång till två mysiga trädgårdar att inta frukosten i om solen skiner.
På hotellets gård finns en ruin från den medeltida kyrkan S:t Clemens. Här kan man sitta och fika. Fikakorg beställs i receptionen. Här är det ganska lyhört från gatan. Men rummen är mysiga, personalen mycket trevlig och läget är perfekt - i alla fall om det är i Visby man vill vara.

Gustavsvik semesterby


Läge:
Tre kilometer norr om Visby.
Pris: Vi betalade 1 090 kronor per natt för en fritidsvåning med fem bäddar.
www.gotlandsresor.se
Vid havet i Gustavsvik kan man välja att bo i fritidsvåningar eller stugor. Vid alla boenden finns egen uteplats och för den som väljer att bo i en fritidsvåning ingår lakan, sänglinne och städning. Där finns också ordentligt kök.
Gustavsvik passar barnfamiljen ypperligt - eller den som vill ha lite lugn och ro. Det är lite lugnare på den här sidan Visby. Eftersom havet ligger tvärs över vägen går det alldeles utmärkt att starta dagen med en promenad längs vattnet.
Avståndet till centrum är perfekt för en vandring längs strandpromenaden.
Vill man äta får man åka en bit från semesterbyn, för någon restaurang finns inte här.

Tott Hotel Visby


Läge:
Två kilometer norr om Visby.
Pris: Vi betalade 1 495 kronor per natt för minsta rummet med dubbelsäng.
www.totthotelvisby.se
På denna lyxiga resort har alla rum havsutsikt. Och den är fantastisk. Hotellet är fräscht och stilrent i svart och vitt.
Utepoolen, omgärdad av solstolar i perfekta rader, får en att tro att man är utomlands. Och poolen är ett bra alternativ, stranden vid Tott är inte Visbys bästa.
På hotellet finns poolbar, lobbybar och beach club. De två första håller öppet till middagstid. Därefter är det baren vid strandkanten som gäller. Den har öppet fram till 02.
Tott Hotel är snyggt och fräscht, men för att kalla sig lyxresort borde hotellet erbjuda något mer. Större frukostutbud, längre öppettider i lobbybaren eller kanske något extra på rummet.


ELISABETH MONTGOMERY