Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 5
Foto: Anna Hagvärn
2 AV 5
Foto: Anna Hagvärn
3 AV 5
Foto: Anna Hagvärn
4 AV 5
Foto: Anna Hagvärn
5 AV 5
Foto: Anna Hagvärn

Njut av det sköna ö-livet utanför Afrika

Indiska oceanen gömmer några små pärlor dit alla ännu inte har hittat. På öarna utanför Moçambiques kust kan du fortfarande hitta den där egna, lugna stranden under lojt vajande palmer.

Storslagen natur

Resa dit: Flyg till Johannesburg i Sydafrika eller Maputo, från cirka 6 000 kronor, och därifrån flyg, från cirka 200 kronor, alternativt buss eller hyrbil, till Vilanculos.

Bästa tiden: Året om, men maj-oktober har du svalast klimat, klarast vatten för dykning och färre turister.

Valuta: Meticais, 100 MTn = cirka 30 kronor. På vissa håll fungerar även sydafrikanska rand och amerikanska dollar.

Prisnivå: Högre än i resten av landet men generellt lägre än Sveriges.

Bo: Enklare vandrarhem, till exempel Smugglers vid hamnen i Vilanculos från cirka 400 kronor per person och natt. I den högre prisklassen finns flera lodger både på fastlandet och på öarna, till exempel Beach Lodge strax norr om Vilanculos stadskärna, eller vackra orientaliskt inspirerade Benguerra lodge på ön Benguerra, från cirka 3 500 kronor per person och natt.

Äta: Nyfångad fisk och skaldjur. Grillad kyckling med pommes frites finns också på de flesta menyer. Testa de inhemska rätterna matapa, kassavagröt, och xima, majsmjölsgröt.

Se: Storslagen natur. På Santa Carolina finns minnesmärke och grav efter kvinnan som gav ön dess namn.

Göra: Dykning, snorkling och djuphavsfiske är de främsta aktiviteterna vid kusten. Utflykter, fågelskådning, ridning och spa är andra alternativ.

Shopping: Souvenirer, hantverk och traditionella tyger.

Bra att veta: Grundläggande resevacciner samt malariaprofylax och drickbart koleravaccin rekommenderas. Visum skaffar du billigast före resan, men det går också att ordna i gränskontrollen. Håll dig till kända vägar och stigar, framför allt på landsbygden, eftersom det fortfarande finns oröjda minområden.

Det skulle i praktiken gå att promenera runt hela ön och uppleva det klassiska ögonblicket där ens fotspår till slut kommer ikapp sig själva. Men även om morgonsolen fortfarande står lågt nöjer vi oss med en lugn promenad längs stranden. Sanden mellan tårna sköljs bort av de ljumma vågorna.

Sänker tempot

Här på ön Benguerra utanför Moçambique sänker vi tempot. Det finns ingen stadspuls eller biltrafik, hit tar man sig med båt. Här finns inte ens särskilt mycket bebyggelse eller människor. På några timmar hamnar den stressiga vardagen där hemma allt längre bort. Det är svårt att säga exakt när känslan infinner sig, men plötsligt inser vi. Vi är just här, just nu. På en liten sandplätt ute i Indiska oceanen, så där lagom avklippta från civilisationen.

Och planen för dagen är enkel: skölja bort saltet efter ett dopp i havet och sedan äta en god middag tillagad av nyfångad fisk. Längre än så behöver vi inte planera.

Enkelt att ta sig dit

Tillsammans med de andra tre öarna -utanför Moçambiques sydligare kust – -Bazaruto, Magaruque och Santa Carolina -– ingår Benguerra i Bazaruto-arkipelagen- som är en nationalpark. Hit kommer man från Vilanculos, en sömnig liten ort på fastlandet som varje jul, nyår och påsk vaknar till liv och förvandlas till landets främsta turistdestination.

Att ta sig ut till öarna med båt är enkelt. Många besökare med en kortare semester på fastlandet väljer en dagstur. Vill du tillbringa lite mer tid på en ö finns flera högklassiga lodger, men det kostar- också där-efter – dessvärre finns inga enklare boenden på öarna. Lodgerna är mycket populära, hit kommer allt från barnfamiljer till nygifta par. Du blir väl omhändertagen från morgon till kväll – eller, om du vill, lämnad i fred att njuta av det lugn och den tystnad som bara en liten ö ute i Indiska oceanen kan erbjuda.

Rikt marint liv

Havet präglar livet här. Längs stränderna ser man dagligen fiskare lägga i - eller dra upp sina nät, ofta till turisternas nyfikna beskådan.

Det rika marina livet innebär utsökta måltider, men också en spektakulär undervattensvärld. Dykningen är i världsklass, men minst lika spännande upplevelser går att få med snorkel och simfötter bara någon meter under vattenytan. Du kan rentav stå på land och se fiskarna i vattnet.

– Moçambique är en av de bästa dykplatserna i världen, säger Renoir Le Noury.

Han har jobbat som dykinstruktör här i 13 år.

– Det varma vattnet och den enorma mångfalden gör det speciellt, säger han.

Vackra korallrev

Förutom fiskar, hajar och rockor finns här också delfiner, sköldpaddor, knölvalar och den utrotningshotade sjökon, dugong, som du med lite tur kan få syn på.

Korallreven har inte exploaterats lika hårt som på andra håll i världen – det är bara de senaste 15 åren som det funnits möjlighet att ta sig ut till dem.

– Och trots att Moçambique bygger upp allt fler turistdestinationer och hittar till nya dykplatser är de ganska väl skyddade tack vare många marina natur-reservat, säger Renoir Le Noury.

På eftermiddagen ger vi oss ut för att utforska ön. Lucy Campbell Jones på Mozambique Horse Safaris har hästarna sadlade och tar oss med över sanddynerna.

Brisen bjuder på svalka

Från hästryggen ter sig sanden inte lika het, solen inte lika obarmhärtig och brisen erbjuder faktiskt en aning svalka. Vi avslutar turen med att även ge hästarna lite välförtjänt svalka och rider rakt ut i havet tills vattnet når oss till knäna.

I baren på flotta Benguerra Lodge blandar- bartendern Simba härligt läskande frukt-drinkar åt oss. Han ler brett, halar upp mobiltelefonen och berättar att han där har numret till några av hans svenska vänner. Vi må befinna oss på en liten ö i Indiska oceanen, men världen är inte så stor nuförtiden.

Dagen därpå blir det en utflykt till den mindre ön Santa Carolina lite längre norrut i Bazaruto-arkipelagen, med det inte helt kravlösa smeknamnet Paradise Island. Nog ser vi kopplingen när vi möts av de kritvita stränderna med svarta klippor som sticker upp ur sanden i spännande formationer.

Elton John en av besökarna

Tidigare strömmade turisterna till Santa Carolina. Elton John är bara en av kändisarna som ska ha besökt öns enda hotell under dess glansdagar, där han ska ha suttit och spelat vid dess flygel.

Det enda som är kvar av hotellet i dag är betongstommen. Nu ska den jämnas med marken- för att ge plats åt ett nytt hotell – ett -tydligt tecken på att det satsas på turismen. Moçambique, den före detta portugisiska kolonin som under många år härjats av ett inbördeskrig, är på god väg uppåt.