<p>New Yorks hälsoråd har beslutat att stadens snabbmatskedjor måste markera rätter som innehåller för mycket salt.</p>
1 av 2: <p>New Yorks hälsoråd har beslutat att stadens snabbmatskedjor måste markera rätter som innehåller för mycket salt.</p>
<p>New Yorks borgmästare Bill de Blasio vill minska för tidig död med 25 procent till år 2040.</p>
2 av 2: <p>New Yorks borgmästare Bill de Blasio vill minska för tidig död med 25 procent till år 2040.</p> Foto: Paul Martinka

New York varnar för salt – för hälsans skull

NEW YORK. Snart kan New Yorks restauranger tvingas varna för sina saltrika rätter.

Åtgärden är en del av borgmästaren Bill de Blasios insatser för att förbättra amerikanernas hälsa.

Beslutet träder i kraft redan den 1 december – om det inte stoppas av högre instans.

New York vill införa en varningssymbol för salt – i form av ett saltkar – på stadens restaurangmenyer. Salt är ett stort problem som orsakar högt blodtryck, hjärtproblem och stroke, något som New York vill åtgärda som första stad i USA.

New Yorks hälsoråd har därför fattat ett beslut som kräver att stadens snabbmatskedjor måste markera rätter som innehåller mer än 2 300 milligram sodium – den mängd som USA:s hälsomyndighet ser som den övre gränsen för dagsintag. Åtgärden är en del av New Yorks borgmästare Bill de Blasio insatser för att minska för tidig död med 25 procent till år 2040.

Förbud på läsk stoppades

Beslutet träder i kraft den 1 december, om det inte stoppas av högre instans. New Yorks förre borgmästare Michael Bloomberg införde 2012 ett förbud på läskedrycker om de serverades i glas större än 473 milliliter. Förbudet stoppades av en appellationsdomstol.

Flera restaurangkedjor i New York är tveksamma till menyvarningen för salt. Amerikanens genomsnittliga dagsintag av salt är 3 400 milligram.

 

LÄS OCKSÅ:

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande