Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Bor du i Brooklyn får du utsikten över Manhattans skyline på köpet.
Bor du i Brooklyn får du utsikten över Manhattans skyline på köpet.
Bor du i Brooklyn får du utsikten över Manhattans skyline på köpet.
Tunnelbanan – gammal men effektiv.
Tunnelbanan – gammal men effektiv.
Tunnelbanan – gammal men effektiv.
Empire State Building: dyrt och lång kö för att ta sig upp.
Empire State Building: dyrt och lång kö för att ta sig upp.
Empire State Building: dyrt och lång kö för att ta sig upp.
The High Line – mycket mer harmoniskt än Times Square.
The High Line – mycket mer harmoniskt än Times Square.
The High Line – mycket mer harmoniskt än Times Square.
Frihetsgudinnan kan du se gratis.
Frihetsgudinnan kan du se gratis.
Frihetsgudinnan kan du se gratis.
Food-trucks: så mycket bättre snabbmat.
Food-trucks: så mycket bättre snabbmat.
Food-trucks: så mycket bättre snabbmat.
1 AV 6
Bor du i Brooklyn får du utsikten över Manhattans skyline på köpet.
Foto: THINKSTOCK
2 AV 6
Tunnelbanan – gammal men effektiv.
Foto: Bebeto Matthews
3 AV 6
Empire State Building: dyrt och lång kö för att ta sig upp.
Foto: THINKSTOCK
4 AV 6
The High Line – mycket mer harmoniskt än Times Square.
Foto: SHUTTERSTOCK
5 AV 6
Frihetsgudinnan kan du se gratis.
6 AV 6
Food-trucks: så mycket bättre snabbmat.
Foto: Axel Öberg

New York: 10 saker att skippa och göra i stället

NEW YORK. Varje år åker nästan 200 000 svenskar till New York för att shoppa, gå på sightseeing och festa i staden som aldrig sover.

Men det finns vissa saker och platser i NYC som helt enkelt inte är värda besväret.

Allt om Resor tipsar om tio saker du med gott samvete kan skippa, och vad du ska göra i stället.

1. Bo inte på Manhattan

För de flesta av oss är New York synonymt med Manhattan. Det är här vi besöker Macy’s, går på MoMa och äter New York-pizza. Men det finns egentligen få anledningar att övernatta på Manhattan.  Det är svårt att hitta boende för mindre än 250 dollar natten och standarden på lågprishotellen är inte alltid den bästa.

Bo i Brooklyn i stället

Även om priserna stigit i takt med att Brooklyn blivit allt mer populärt, så är det betydligt billigare än att bo mitt i smeten. Inte minst finns det spännande boutique-hotell som The Condor Hotel på Franklin Street eller Box House Hotel på Box Street.

Mer spännande än vad man hittar för motsvarande pris på Manhattan som bara är några minuter bort med tunnelbanan.

2. Åk inte taxi

Det kan verka coolt att åka med de klassiskt gula taxibilarna, men det är ett förvånansvärt ineffektivt sätt att ta sig runt i New York. Du kommer definitivt att fastna i rustningstrafiken eftersom det alltid är bilkö någonstans i New York.

Åk kollektivt i stället

New Yorks tunnelbanenät må vara slitet och nedgånget med europeiska mått mätt, men det är väl utbyggt. Det tar inte så lång tid att sätta sig in i hur linjerna är dragna och när man väl gjort det, är det en baggis att ta sig fram.

Busslinjerna är lite knepigare att förstå sig på, men bussarna är påfallande rena och dessutom ofta luftkonditionerade. Och så får du lite sight-seeing på köpet.

3. Hoppa inte på en turistbuss

När vi ändå är inne på bussar – motstå frestelsen att ta en av de otaliga turistbussarna. De kostar en bra slant, i synnerhet om man är en familj, och det enda du får se är egentligen saker du redan känner till.

Åk vanlig buss i stället

Beväpna dig med en bra guidebok, en linjekarta och ta de vanliga bussarna. Då kan du dessutom hoppa av och på och lägga precis så mycket tid som du har lust på saker som verkligen intresserar dig.

Eller också bokar du en promenad med Municipal Art Societys kulturvandringar. På två timmar får du en initierad lektion i New Yorks kulturella och arkitektoniska pärlor.

LÄS MER: New Yorks 10 bäst bevarade hemligheter

4. Skippa shoppingen på Fifth Avenue

Det är kul att shoppa i New York, men varför besöka de butiker som du kan hitta var som helst? H&M, Benetton och Marimekko behöver du inte åka över Atlanten för att hitta. Visst är det en upplevelse att fönstershoppa på en av världens mest berömda gator, men vill du fynda eller hitta spännande nyheter ska du inte leta här.

Gå runt i Lower East Side i stället

Lower East Side formligen bågnar av spännande butiker för alla tänkbara önskemål och stilar. Här finns allt från hiphop till skate, business till fest för både män och kvinnor. Här hittar massor av spännande och unika plagg. För den som vill kulturshoppa finns design- och konstbutiker, gallerier och bokhandlare.

Och till skillnad från 5:e Avenyn finns det gott om barer och caféer där man kan vila fötterna och hämta andan.

Undvik shoppinghetsen på Fifth Avenue. Foto: Thinkstock

5. Undvik köerna på de stora museerna

Metropolitan Museum of Art och MoMa är oerhört spännande kulturella höjdpunkter, men om du är i New York över helgen så kan det vara en god idé att undvika dem. Massor av folk, långa köer och en allt annat än lugn kulturupplevelse väntar dig.

Testa de mindre kända museerna i stället

Museum of the Moving Image är ett absolut måste om du är det minsta intresserad av populärkultur, International Center of Photography är en höjdpunkt för den fotointresserade och om du har intresse för nutida konst är New Museum of Contemporary Art ett perfekt ställe att avnjuta ett par timmar. En lista över New Yorks museer hittar du HÄR.

6. Åk inte upp i Empire State Building

Biljetterna är rätt dyra och även om du hänger på låset när de öppnar klockan 8 på morgonen så kan du få räkna med att köa en stor del av morgonen innan du kommer in. Om det inte är dåligt väder vill säga, men då har du å andra sidan ingen utsikt när du väl kommer upp.

Bänka dig i Brooklyn Bridge Park i stället

Om det är en oemotståndlig utsikt över New Yorks skyline du är ute efter, så finns det inget bättre ställe än Brooklyn Bridge Park. Från parkens fem pirer kan du från olika vinklar avnjuta det man förväntar sig att New York ska se ut som. Här finns också en gratis sportavdelning på pir 2, en strand vid pir 4 (men dopp i Hudson kan dock inte rekommenderas) och en stor picknickyta vid pir 5.

7. Skippa Times Square

Om du inte har ett lite läskigt intresse för ljusreklam, kan du med gott samvete hoppa över ett besök på Times Square. Förutom ljusreklamen kommer du att se – andra turister. Och det finns faktiskt inget kul eller spännande med Times Square.

Ta en promenad på The High Line i stället

En bortglömd järnvägsviadukt på lite drygt 2,3 kilometer omvandlades på 2009 till en av New Yorks mest spännande parker och promenadstråk. Här är stämningen avslappad och det finns gott om platser att stanna till på i parken. Växtligheten är till stor del baserad på den flora som uppstod spontant på viadukten under de 30 år som den stod övergiven och öde.

8. Åk inte ut till Frihetsgudinnan

En tripp till Liberty Island för att besöka Frihetsgudinnan kostar över 100 dollar för en tvåbarnsfamilj. Räkna med att större delen av dagen kommer att gå åt eftersom väldigt många turister vill dit.

Åk med Staten Island Ferry i stället

Vill du komma i närheten av Frihetsgudinnan utan att slösa bort hela dagen och utan att betala ett cent, så är det Staten Island Ferry du ska ta. Den 22 minuter långa resan ger dig, förutom en bra vinkel att plåta Frihetsgudinnan, också en underbar utsikt över New York Skyline.

Färjan avgår 109 gånger om dagen så det är lätt att undvika trängsel.

LÄS MER: 14 unika insidertips i New York

9. Strunta i varmkorv och pizzaslice

New York-pizza är världsberömd med rätta, men en en-dollars pizzaslice har absolut ingenting med den att göra. Degigt bröd, ost som inte varit i närheten av ett mejeri och obestämbara köttrester ovanpå. Och varmkorven för samma pris är helt enkelt förfärlig.

Leta upp en foodtruck i stället

Om du känner dig sugen mitt på dagen är en foodtruck det bästa alternativet. Food-trucks med riktigt bra snabbmat började dyka upp i New York i slutet av 2010-talet och nu rullar dagligen omkring 500 bilar i staden och omring 100 av dem räknas som gourmé-truckar.

Med hjälp av appen NYCTruckFood kan du lätt se om någon av dem finns i närheten.

10. Gå inte och se en Broadwayshow

Om musikaler är ditt stora intresse så ska du självklart gå och se Book of Mormon, Lejonkungen, Phantom of the Opera eller Mama Mia. Men lägg inte ut pengar på en Broadway-musikal om du bara vill göra något kul. De är svårt att få biljetter och får man tag på dem kostar de skjortan.

Gå och se stand-up på UCB i stället

Upstanding Citizens Brigade Theater är ett Mecka för den som älskar stand-up, och ett självklart besöksmål för den som bara vill göra sig en rolig kväll. Här kostar inträdet under tio dollar och ölen runt två dollar. Stora namn som Will Ferrell och Tina Fey brukar dyka upp på scen för att testa material och även om det är någon för dig okänd som kliver upp, så kan du räkna med att kvaliteten är riktigt hög.

LÄS MER: 12 måsten i New York