För att tackla problemet finns två alternativ, enligt forskarna. Det första: Stanna. Stabilisera. Fortsätt framåt.
1 av 2: För att tackla problemet finns två alternativ, enligt forskarna. Det första: Stanna. Stabilisera. Fortsätt framåt. Foto: GETTY IMAGES
För att tackla problemet finns två alternativ, enligt forskarna. Det andra: Resväskan kommer att återfå stabiliteten om rotationen går snabbare.
2 av 2: För att tackla problemet finns två alternativ, enligt forskarna. Det andra: Resväskan kommer att återfå stabiliteten om rotationen går snabbare. Foto: GETTY IMAGES

Mysteriet löst – därför är rullväskor ostadiga

Ostadiga rullväskor skapar huvudvärk för många stressade resenärer. Men är det fel på designen? Tekniken? Ingen har riktigt vetat – förrän nu.

Du är sen till flygplanet och rusar mot utgången när kabinväskan plötsligt kränger till och tippar över. Varje dag ställs resenärer världen över inför detta irritationsmoment, vars exakta orsaker hitintills varit höljda i dunkel.

Men som tur är har franska forskare nu gått till botten med problemet. Att en rullväska med två hjul tenderar att vackla till beror helt enkelt på en inneboende mekanisk instabilitet, enligt studien som publicerats i tidskriften Proceedings of the Royal Society A.

LÄS MER: Sex lätta resväskor – de är bäst i testet 

Olika rörelsemönster

Mer exakt uppstår ostadigheten i samspelet mellan olika typer av rörelser. Hjulen roterar runt en axel medan resten av resväskan rör sig linjärt åt vilket håll som helst. Det är i skärningspunkten mellan den roterande och den transnationella rörelsen som ostadigheten uppstår, enligt forskaren Sylvain Courrech du Pont som började undersöka rullväskors beteende för att underhålla sina studenter vid universitetet Paris Diderot.

Och det finns inte stort utrymme för avvikelser i rörelsemönstret för att det ska bli problem. Det räcker med en skarp kursändring i hög fart eller ett hjul som kör på ett hinder och lyfter från marken för att väskan ska vackla till.

LÄS MER: Ny resväska rullar av sig själv

Två lösningar

För att tackla problemet finns två alternativ, enligt forskarna.

Det första: Stanna. Stabilisera. Fortsätt framåt.

Det andra: Resväskan kommer att återfå stabiliteten om rotationen går snabbare. Åtminstone teoretiskt sett. Men att rusa i hög fart framåt på en flygplats kan förstås medföra andra typer av problem.

– Världen är full av enkla problem som det här som inte får någon lösning, säger Courrech du Pont till nyhetsbyrån AFP.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande