Krakow har en vacker, historisk stadskärna som är världsarvsklassad och lockar med underbart flanerande och mysigt, murrigt kaféliv.
1 av 3: Krakow har en vacker, historisk stadskärna som är världsarvsklassad och lockar med underbart flanerande och mysigt, murrigt kaféliv. Foto: Bigstock
Men stressa inte med sevärdheterna. I Krakow är det skönast att mest flanera, fika och festa.
2 av 3: Men stressa inte med sevärdheterna. I Krakow är det skönast att mest flanera, fika och festa. Foto: Figurniy Sergey
Att en öl kan kosta så lite som åtta kronor för en halvliter spelar säkert in för det populära nattlivet i Krakow.
3 av 3: Att en öl kan kosta så lite som åtta kronor för en halvliter spelar säkert in för det populära nattlivet i Krakow. Foto: Figurniy Sergey

Mysigt, murrigt kaféliv i medeltida Krakow

KRAKOW. När krigen har rullat fram över Polen som vansinniga ångvältar har Krakow på något sätt klarat sig. I dag är den vackra, historiska stadskärnan världsarvs­klassad och lockar med underbart flanerande och mysigt, murrigt kaféliv.

Marko T Wramén

Det här blev mitt fjärde besök till Krakow om jag räknat rätt. Det kommer att bli fler. Det är inte så att stan är full av historiska världsattraktioner eller makalösa konstmuseer. Det är staden i sig som är själva grejen. När eldstormarna och våldsvågorna sköljt fram över Europa genom århundradena har Krakow lyckats ducka det värsta. Kvar står alltså en vacker, medeltida stadskärna som man mer än gärna går vilse i. Flanerar runt, tittar upp på vackra fasader, njuter av stämningen.

Till detta ska läggas den vanliga skitiga spruckna charmen som öst­europeiska städer delar med till exempel Kuba. Det här att så mycket har fått förfalla men ändå står kvar. Visst, det är att romantisera. Klart, det är inte kul för de som bor i husen. Men vilken stämning det blir ändå. Som i det gamla judiska kvarteret Kazimierz där vittrade fasader numera gömmer konstgallerier, restauranger och kaféer.

LÄS OCKSÅ: 12 mest prisvärda resmålen för en billig resa

Krakows kafésuccé

Kaféerna ja. Krakow har sin alldeles egna och alldeles förtjusande variant av kaféer.

Recept: Tag en sliten gammal kåk, gärna med råa tegelväggar och välvda tak. Tillsätt mörker upplyst endast av levande ljus. För ytterligare effekt, häng fotografier på väggarna, gärna gamla. Krydda med extremt tjock varm choklad, äppletårtor och billig öl. Fyll med sorlande människor och njut dag som natt.

Jag skulle kunna skriva en hel artikel bara om Krakows kaféer, så bra är de. Bland favoriterna finns Nowa Provincja och Camelot i gamla stan och Mleczarnia i Kazimierz, men du kommer säkert att hitta dina egna Krakowfik.

En annan sak man inte får glömma är Krakows schysta nattliv. Det finns de som bara åker hit för att gå på vodkabarer och ölkaféer och gör det gång på gång. Att en öl kan kosta så lite som åtta kronor för en halvliter spelar säkert in. Själv njuter jag gärna av barerna, till exempel Pijalnia Wodki i Piwa i gamla stan på ul Tomasza 16 och Alchemia eller Propaganda i Kazimierz.

Polska kungar i kistor

Men missa inte det polska köket och läckerheter som bigos, surkålsgryta som är mycket godare än det låter, och pierogi, polsk variant på ravioli, fylld med till exempel svamp. Att flanera och äta och dricka är extra trevligt när många Krakowbor är både trevliga och nyfikna. Vill du ha traditionella sevärdheter så besök slottet Wawel där kung Sigismund III Vasa (som också var svensk regent under åren 1592-1599) ligger begravd i katedralen tillsammans med alla tidigare polska kungar i kistor, kapell och sarkofager. En gång i tiden kröntes alla polska kungar här i Krakow och när deras tid var kommen begravdes de också här.

Man kan också klättra upp 239 trappsteg i vänstra tornet på Mariakatedralen och njuta av fin utsikt över hela stan – och samtidigt säga hej till snubben som traditionsenligt blåser i en trumpet härifrån vid jämna klockslag.

Självklart ska du promenera igenom den vackra medeltida tyghallen mitt på marknadstorget, nu fylld med turistbutiker. På ovanvåningen finns ett nytt konstmuseum och i källaren ingången till ett stort, modernt, historiskt museum.

Men stressa inte med sevärdheterna. I Krakow är det skönast att mest flanera, fika och festa. Och det räcker ju långt.

GUIDE TILL KRAKOW

Bo bra – tips på hotell i Krakow

1. Hotel Senacki

Mitt i gamla stan ligger det här vackra, gamla huset. Bekvämt hotell med fina rum och bra service. Fritt wifi.

Pris: Dubbelrum från 700 till 1 500 kronor beroende på säsong.

Adress: ul Grodszka 51

www.hotelsenacki.pl

2. Orlowska Townhouse

En riktig favorit. Bra läge och ett vackert, gammalt hus med träbjälkar i taket och lägenheter inredda med antika möbler. Jag kände mig som en hertig när jag sov här. Riktigt bra (men dyrare) restaurang i källarvalven.

Pris: Lägenhet utan frukost från 700 till 1 200 kronor beroende på storlek och säsong.

Adress: ul Slawkowska 26

www.orlowskatownhouse.com

Äta gott

3. Polskie Smaki och Starej Kuchni

Mitt emot varandra ligger de här två restaurangerna, specialiserade på polsk husmanskost. Polskie Smaki är enklare och lutar mer åt kafeteriahållet, vilket är typiskt polskt. Mitt emot ligger Starej Kuchni, lite elegantare, lite godare, mycket turistigare.

Adress: ul sw Tomasza 5

www.polskie-smaki.pl

4. Pod Baranem

Ska du äta flott och ändå polskt är det här ett bra val. Fin miljö, bra service och mycket god mat, både klassisk, polsk husman (bigos!) och festligare mat som vilt. Dyrt men fortfarande billigt jämfört med Sverige.

Adress: ul sw Gertrudy 21

www.podbaranem.com

Uppleva mer

5. Wieliczka saltgruva

En halvdagsutflykt utanför Krakow ligger världsarvsklassade saltgruvorna i Wieliczka. Här har man brutit salt sedan medeltiden och välkomnat besökare sedan 1500-talet. Det går att vandra runt på nio olika nivåer på 60-120 meters djup. www.wieliczka-saltmine.com

6. Café Mleczarnia

Ett favoritkafé i den judiska stadsdelen Kazimierz. I två mörka rum med levande ljus serveras tjock varm choklad, kaffe och kakor. På väggarna hänger gamla gulnade porträttfoton som gör mig nyfiken.

Adress: Rabina Bera Meiselsa 20.

Shoppa loss

I Polen är skinn och bärnsten populära souvenirer. Själv har jag två andra favoriter:

7. Fynda på loppis

Vid Hala Targowa på promenadavstånd öster om gamla stan och söder om järnvägsstationen samlas varje söndagsmorgon tusentals Krakowbor för att sälja och köpa de mest överraskande ting. Mycket skräp men också fina fynd. Kom tidigt!

Adress: ul Daszynskiego, 31

8. Retrokonst

De gamla, kommunistiska propagandaaffischerna hade en speciell kraft i sitt bildspråk. Hitta guldkornen på Galeria Plakatu Krakowa, vid Stolarska 8-10.

Ta dig runt

Du kan promenera till nästan allt. Taxi är annars billigt och det går spårvagnar i resten av stan (men du behöver mynt för att betala i de flesta automater).

Krakow topp fem

1. Flanera

Gamla stan i Krakow är som gjord för att bara strosa runt i och njuta av stämningen och den vackra miljön.

 

2. Fika

Det finns en uppsjö av härliga fik och kaféer i Krakow. Kaffet är helt okej och de har löjligt tjock och väldigt god varm choklad.

 

3. Ät

Polsk, traditionell mat är mäktig och kommer i stora portioner. Potatispannkakor med gulasch, svampfyllda pierogis (tänk ravioli), mustigt goda surkålsgrytan bigos och alla goda korvar.

 

4. Festa

Barerna och ölkaféerna är många, populära och har extremt låga priser. Beerhouse Krakow, Bania Luka Bar och Café Singer är några favoriter.

 

5. Kazimierz

Strosa runt i den gamla, judiska stadsdelen, spana in konstgallerierna och de mysiga kaféerna och barerna.

 

HÄR kan du läsa mer om Polen

Resfakta: Krakow

Resa hit: Norwegian flyger direkt från Köpenhamn och Arlanda medan Ryanair flyger hit direkt från Skavsta och Säve.

Bästa tiden: Hit kan man resa året om. Vackrast är det kanske vår och höst. Sommaren är jättefin men det kan bli varmt. Det är förstås både trevligt och billigt att shoppa här till jul.

Restid: Från Köpenhamn drygt en timme. Från Skavsta knappt två timmar. Du kan ta buss eller tåg från Krakows flygplats in till stan, räkna med minst en halvtimme.

Språk: Polska. Många av de yngre pratar engelska, färre bland de äldre.

Valuta: Zloty. Det finns gott om uttagsautomater.

Prisnivå: Mycket billigare än i Sverige. En halvliter öl kostar 8-16 kronor, en varmätt 20-40 kronor på billiga ställen, 100 kronor på riktigt dyra. En kopp kaffe 8-12 kronor.

Bra att veta: Polens kulturella och historiska huvudstad. Här bor cirka 750 000 invånare, varav många studenter, universitetet har anor från 1300-talet. Förre påven Johannes Paulus II bodde och verkade i Krakow i 40 år, något man är oändligt stolta över.

Aktuellt just nu