Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Resor i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
Praia de Santa Maria på Kap Verde har vackert gyllene sand.
Praia de Santa Maria på Kap Verde har vackert gyllene sand.
Praia de Santa Maria på Kap Verde har vackert gyllene sand.
Playa Paraiso på Kuba är ett riktigt badparadis.
Playa Paraiso på Kuba är ett riktigt badparadis.
Playa Paraiso på Kuba är ett riktigt badparadis.
Praia da Marinha i Portugal lockar många badsugna.
Praia da Marinha i Portugal lockar många badsugna.
Praia da Marinha i Portugal lockar många badsugna.
Elafonissi Beach med sin vackert rosafärgade sand.
Elafonissi Beach med sin vackert rosafärgade sand.
Elafonissi Beach med sin vackert rosafärgade sand.
1 AV 4
Praia de Santa Maria på Kap Verde har vackert gyllene sand.
Foto: Bigstock
2 AV 4
Playa Paraiso på Kuba är ett riktigt badparadis.
Foto: Colourbox
3 AV 4
Praia da Marinha i Portugal lockar många badsugna.
Foto: Colourbox
4 AV 4
Elafonissi Beach med sin vackert rosafärgade sand.
Foto: Tripadvisor

Missa inte världens vackraste paradisstränder

Det finns drömstränder och badparadis. Och sedan finns det stränderna som överträffar din vildaste fantasi.

Här är de: Världens 13 allra mest fantastiska stränder.

Listan är baserad på resesajten Tripadvisors färska rankning av de främsta stränderna i hela världen, baserad på omdömen och recensioner av sajtens hundratusentals användare.

Inte oväntat ligger flera av stränderna långt bort i tropiska paradis, men som europé behöver du ändå inte resa särskilt långt för att uppsöka några av dem. I den absoluta toppen finns stränder i såväl Portugal som på Kreta och Formentera.

Sveriges största resesajt Allt om Resor är först i Norden med att inleda ett samarbete med den amerikanska resesajten Tripadvisor.

LÄS OCKSÅ: Bästa stränderna i världen – här är 25 favoriter

Boka direkt med Tripadvisor

Direkt på sajten kan läsarna nu ta del av rekommendationer från andra resenärer, hitta topplistor, jämföra priser och boka direkt.

– Vi vill erbjuda en helhetsupplevelse för våra läsare – både inspiration, tips och möjligheter till bokning. Samarbetet med Tripadvisor är ett stort steg mot det målet, säger Elisabeth Montgomery, redaktör för Allt om Resor.

– Genom samarbetet kan våra läsare också boka något av de drygt en miljon hotell och annat boende som finns hos Tripadvisor utan att lämna Allt om Resor. Vi vet att hotell ofta avgör vart vi reser. Därför passar just den här tjänsten så bra på Allt om Resor.

LÄS OCKSÅ: Bästa stränderna i Europa – här är hela listan

Grace Bay Foto: Bigstock

1. Grace Bay

Providenciales, Turks- och Caicosöarna

Världens finaste strand är en nära fem kilometer lång sträcka av vit sand utmed klarblått vatten. Här finns varken klippor eller tång utan allt känns extremt rent och välhållet. Ett korallrev en dryg kilometer ut i vattnet skyddar mot Atlantvågorna. Här finns ett otroligt marint liv som lockar dykare och snorklare. Stranden ingår i en nationalpark på nordöstra kusten av Providenciales, den folkrikaste av Turks- och Caicos öar.

Omdöme (Tripadvisor):“Otroligt klart och rent vatten med hundratals nyanser av blått och grönt och sockervita sandstränder – ahhhhh!”

LÄS OCKSÅ: Guide till 13 paradisöar i Karibien

Baia do Sancho. Foto: All over press

2. Baia do Sancho

Fernando de Noronha, Brasilien

En riktig paradisstrand: underbart blått hav, vit strand, härlig växtlighet, vackra stenar och ett vatten fullt av fiskar som gör det perfekt för snorkling. Dessutom med fantastiska vyer från gångstigen på klippan ovanför. Den ligger skyddad i en bukt på huvudön i den Unescobeskyddade skärgården Fernando de Noronha i Atlanten nordöst om den brasilianska kuststaden Recife. Stranden nås med båt eller via en smal brant stig från klippan ovanför.

Omdöme (Tripadvisor): “När du går längs den smala stigen kan du inte föreställa dig vad du kommer att få se. Den himmelska utsikten känns som en hägring.”

Playa Paraiso. Foto: Colourbox

3. Playa Paraiso

Cayo Largo, Kuba

En av världens allra vackraste oexploaterade stränder, där mycket avstannar under perioden då sköldpaddorna lägger sina ägg i den vita sanden. På en del av stranden skapar tidvattnet små tillfälliga gropar där ett uppbåd av tropiska fiskar lätt kan studeras. En krog och en mindre vattensportanläggning finns på plats denna paradisiska plats med kritvit sand och klarblått vatten. Cayo Largo är en liten turistö utan fast befolkning i karibiska havet strax söder om Kuba.

Omdöme (Tripadvisor):“Bildskönt på alla sätt. Fantastisk strand och världens blåaste vatten!”

Anse Lazio. Foto: Okänd

4. Anse Lazio

Praslin Island, Seychellerna

Omringad av en stor klarblå bukt med två bergstoppar på vardera sida och prydd med vit pudersand. Ett av de sällsynta ställen där snorklare kan se havsköldpaddor mata sina ungar i det lugna grunda vattnet. Också perfekt för romantiska par med en spektakulär solnedgång över ett par små, vackra grannöar. Anse Lazio ligger nordvästkusten av Praslin, Seychellernas nästa folkrikaste ö.

Omdöme (Tripadvisor): “Vattnet är varmt och klart, sanden är vit som snö och det finns både sol och skugga. Det är en perfekt semesterbild.”

Playa de Ses Illetes. Foto: Tripadvisor

5. Playa de Ses Illetes

Formentera, Balearerna

Formenteras finaste strand är ganska liten, har en blandning av fin vit sand och klippor samt och underbart azurblått vatten som lockar dykare från hela världen på grund av sin klarhet och sitt Unescoskyddade marina liv. Det är nästan som att komma till Karibien. Här kan du dyka, hyra vattenscooter, ta en drink i en av barerna eller äta en god lunch på en av restaurangerna. Stranden är enormt populär - närbelägna Llevantstranden är lugnare och har ett område för nudister. Ögruppen Balearerna omfattar även öarna Ibiza och Mallorca.

Omdöme (Tripadvisor): “Oändligt hav, fin sand, enastående utsikt, yachter, exklusiva bås och Ibiza vid horisonten.”

Nacpan Beach. Foto: Tripadvisor

6. Nacpan Beach

El Nido, Filippinerna

En enorm, lång strand med gyllenbrun sand, blåa långgrunda bad och utan alltför mycket trängsel. Att den anses som den finaste av nästan ett oändligt antal paradislika och idylliska stränder i trakten talar sitt tydliga språk. Napcan ligger en bit utanför den lilla staden El Nido längst upp vid skärgårdskusten på filippinska ön Palawan. Hela området är känt för sitt spektakulära landskap med blå laguner, paradisstränder och sina vackra solnedgångar.

Omdöme (Tripadvisor): “En lång kustlinje, gyllene sand, vackra och kristallklara vatten och ett helt orört landskap gör ett besök på den här platsen oförglömligt!”

Elafonissi Beach. Foto: Tripadvisor

7. Elafonissi Beach

Elafonissi, Kreta

Den vackraste av Greklands stränder hittas på sydvästra Kreta. Sagostranden här har magiskt rosa sand och brukar liknas vid en tropisk lagun. Den rosa sanden i vattenbrynen är i själva verket smulade snäckskal. Den stora stranden sträcker sig ut mot ön Elafonissi dit man kan ta sig vadande, lite beroende på tidvattnet.  Innanför ön bildas en vackert turkos lagun. Trots sin skönhet är stranden i nästan helt oexploaterad då den ligger i ett naturskyddsområde. Här finns bara ett fåtal serveringar.

Omdöme (Tripadvisor): “Havet var lugnt och vackert. Starka färger – ljusblått vatten, rosa sand. Paradiset.”

Playa Manuel Antonio. Foto: Tripadvisor

8. Playa Manuel Antonio

Manuel Antonio National Park, Costa Rica

Costa Ricas bästa strand ligger mitt i en fantastisk vacker nationalpark med underbart djur- och växtliv. Trädkantade stranden Manuel Antonio kantas av frodigt grönskande träd och har vit sand och paradisblått, klart vatten. Plus riktigt bra snorkling, surfning och många andra vattenaktiviteter. Ett pittoreskt fornminne är de uråldriga gamla sköldpaddsfällorna av sten på stranden. Ligger nära livliga staden Quepos med flera av Costa Ricas bästa krogar och klubbar.

Omdöme (Tripadvisor): “En makalös strand med varmt vatten och lugna vågor. Ett paradis för dig som gillar att simma.”

Praia da Marinha. Foto: Colourbox

9. Praia da Marinha

Carvoeiro, Portugal

Klassisk skönhet som ofta nämns bland Europas allra främsta stränder, vackert inramad av brandgula kalkstensklippor i magiska formationer och ofta med grottor i det sagolikt fina vattnet. Stranden är liten, men till skillnad från så många andra i Algarveregionen välbevarad och helt oexploaterad kommersiellt – på grund av att det inte är helt lätt att nå den. Läge: strax väster om Albufeira på Portugals sydkust.

Omdöme (Tripadvisor): “Klassisk Algarve-strand som har allt: sand, klippor, berg, grottor och valv. Och dessutom kristallklart vatten och ett rikt liv under ytan.”

Kata Noi Beach. Foto: Tripadvisor

10. Kata Noi Beach

Phuket, Thailand

Phukets finaste strand är en paradisisk upplevelse med ljus finkornig sand och klart underbart vatten. Den ligger i en liten mysig bukt inramad av grönska och är sällan överbefolkad och ofta trygg att bada på även i de perioder när vågor och strömmar gör att det är badförbud på andra stränder. Slappa, bada och sola är vad som gäller här. Söker du aktiviteter ligger Kata Beach, en av Phukets tre stora turiststränder, på andra sidan kullen.

Omdöme (Tripadvisor): “Helt perfekt – vågorna var varken för stora eller små och vattnet varken för varmt eller kallt. Perfekt på alla vis. På riktigt.”

Clearwater Beach. Foto: SHUTTERSTOCK

11. Clearwater Beach

Clearwater, Florida

Finaste stranden i hela den Mexikanska Golfen ligger på den lilla ön Clearwater på Floridas västkust strax utanför staden Tampa. En milslång strand med puderfin sand, underbart vatten och skinande sol så gott som året runt.  Ett familjeinriktat mål med massor av aktiviteter, från vattensporter, båtturer (med bland annat världens största racerbåt), djuphavsfiske, delfinsafari och mycket mer. Plus förstås ett enormt utbud av barer och matställen.

Omdöme (Tripadvisor): “Den här fantastiska stranden är känd för sin fina, vita sand. Perfekt för en dag i solen. Du kanske till och med får syn på en delfin eller två som leker i horisonten.”

Playa Paraiso i Mexiko. Foto: Tripadvisor

12. Playa Paraiso

Tulum, Mexiko

Återkommer ständigt på listorna över världens finaste stränder och är kronjuvelen på Mexikos karibiska kust. En lång och bred, kritvit sandstrand kantad av prunkande gröna palmer och med fantastiskt azurblått vatten. Trots den stora populariteten inte helt sönderexploaterad eller överdrivet livlig - här finns vattensportanläggningar och barer, men inte i extrem omfattning. Den rastlöse har ett antal fantastiska mayaruiner att beskåda helt nära.

Omdöme (Tripadvisor): “En av de vackraste stränder jag någonsin har sett. Simma, ta en tupplur, läs en bok. Du är nöjd över att bara vara här.”

Praia de Santa Maria Foto: Bigstock

13. Praia de Santa Maria

Santa Maria, Kap Verde

Denna sagolika och åtta kilometer långa sandstrand med mjuk fin sand, och förtrollande turkost och riktigt varmt vatten ligger på Sal, den mest turistbesökta av Kap Verdes nio öar. En skön bris lättar i värmen och vill du göra mer än att sola så finns här aktiviteter som snorkling, dykning och vindsurfning.  Staden Santa Maria ligger på öns södra kust och var en fiskeby tills turismen tog över.

Omdöme (Tripadvisor): “Vädret, den fantastiska sandstranden, de maffiga vågorna och den färska fisken på piren är alla härliga minnen!”