Missa inte ostkustens glömda sommarpärla
Med en storslagen natur, ett brett utbud av aktiviteter och nästan lika många soltimmar som Öland är det lite underligt att inte fler har upptäckt pärlan på ostkusten, Sankt Anna skärgård.
Sankt Anna må vara en sommaridyll men det är inte en region som släcker ner och går i ide under vintern. Skärgården har i jämförelse med andra svenska skärgårdar väldigt många bofasta invånare året om. Den största ön heter Aspöja och ligger längst ut i havet. Där bor 40 personer. Totalt i hela regionen kommer Sankt Anna-borna upp i nästan 1000.
En sak som nog gjort skärgården populär och fått folk att stanna året runt är antalet soltimmar. Det kan vara regn och rusk i övriga landet, men strålande sol i Sankt Anna skärgård.
Jag svänger av från huvudvägen och kör ner mot havet. Båtsholma pensionat ligger idylliskt nära vattnet, omringat av hästhagar och blomsterängar.
- Här har varit pensionat i 90 år. Det var min makes farmors morfar som byggde det här huset, berättar ägaren Gunilla Andersson om det gula trähuset.
Lätt att ta sig runt
I den lilla båthamnen nedanför trädgården kan du hyra en båt och ge dig ut och utforska öarna på egen hand.
Det är det som är så bra med Sankt Anna skärgård. Det är inga större svårigheter att ta sig runt och uppleva öarna, överallt finns uthyrning av båtar, kanoter, kajaker och annat som underlättar vistelsen i ett ölandskap.
När familjerna Lundgren-Ottehed och Holmqvist-Rolfsdotter beslöt att semestra tillsammans blev det Sankt Anna skärgård, som en medelpunkt mellan deras hemstäder.
- För oss som bor i Eslöv respektive Östersund är det rätt exklusivt med skärgård, säger Magnus Holmqvist. Här är jättefint, jag skulle absolut rekommendera andra att åka hit.
Tidigare på resan passade gänget på att besöka Kolmården, på bara ett par mils avstånd från skärgården. De funderar på att också kombinera öluffandet med ett besök på Astrid Lindgrens värld, lite längre söderut.
Fika och mys i solen
För dagen har familjerna tagit färjan ut till Harstena. Båtturen tar ungefär 45 minuter i vardera riktningen och med bara ett par timmar på ön gick det mesta av tiden åt till att fika och mysa i solen. Barnen verkar nöjda, det är spännande att hoppa omkring bland klipporna.
- Jag har suttit uppe på en klippa och doppat fötterna, berättar Filip.
Harstena är en något större ö precis på gränsen in i Gryts skärgård. Ön är mest känd för den säljakt som bedrevs här fram tills på 1940-talet. Späcket från sälarna kokades i trankokeriet för att användas som lampolja eller vagnssmörja. Trankokeriet placerades så långt ifrån samhället som möjligt eftersom det luktade fruktansvärt illa. Trankokeriet står kvar och går att besöka - om det fortfarande luktar eller inte får du ta reda på själv.
Förutom trankokeriet är de flesta andra gamla byggnader på Harstena också väl bevarade. Överallt lyser de faluröda väggarna med vita knutar i sommarsolen och för tankarna till barnen i Bullerbyn.
Ruinmystik
Med Herman Lindqvists lugna men entusiastiska stämma i öronen blir Stegeborgs slottsruin ett spännande besök.
Med hjälp av en bandspelare och hörlurar har jag den kända historikern med mig när jag går från rum till rum i ruinen. Berättelserna är levande och det är inte svårt att föreställa sig slottet i all sin prakt och vad som försiggick där i form av krigsangrepp, fester och kärleksskandaler så långt tillbaka som på 1300-talet.
Granne med det gamla slottet ligger en flott hamnkrog, men de har stängt mellan lunchservering och kvällsöppet och trots magens kurrande blir det bara en glass i glassbaren intill.
Gapar andäktigt
Surrandet av en helikopter hörs på långt håll. Den landar på en gräsäng vid Kalvholmens camping och plockar upp förväntansfulla besökare ett par i taget. Vi tar en tur och gapar andäktigt så fort vi lämnat marken - inte bara för att helikoptern gör en plötslig sväng utan också för den makalöst vackra skärgården som breder ut sig under oss med sina skogsbeklädda små klippöar utspridda i det mörkblå vattnet.