Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Allt om Resor i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator

”Midnattssol" – så hittar du till inspelningsplatserna

”Midnattssol” är den nya tv-serien med samma upphovsmän som Bron. Den har både spelats in i vildmarken runt Kiruna, och i storstaden Paris.

Allt om Resor har kartlagt inspelningsplatserna. Här är Midnattssol – på riktigt.

Anna Wahlgren
Foto: / BJÖRKLIDEN

1. Restaurang Lapporten, Björkliden

På restaurangen, med strålande utsikt över Lapporten, har Kahina Zadi, den franska polisen, ett avgörande samtal med en landsman, spelad av Olivier Gourmet.

Restaurangen är vackert inbäddad bland storslagna fjäll och bedårande vyer, och Lapporten är antagligen fjällvärldens mest kända silhuett. Björkliden brukar marknadsföras som regionens familjeort. Här finns gröna nedfarter och skidskola, men också långa, böljande pister och Sveriges tredje högsta fallhöjd (538 meter). Inget är tillrättalagt. Det här är inte en ort som har exploaterats för skidåkning, utan ett skidsystem där liftarna har fått anpassa sig efter fjället. Miljön är soft, men andas ändå tradition. Att här har erbjudits friluftsaktiviteter sedan tjugotalet känns logiskt.
Adress: Björklidenvägen 70, Björkliden.

– Kiruna, med omnejd, har varit en fantastisk bas för de svenska inspelningarna. Vi har bland annat hållit till i Abisko och Björkliden – vildmark som visade sig vara en utmärkt inspelningsmiljö, säger producent Jan Marnell. 

– De svenska inspelningsplatserna är enormt vackra och storslagna. Här har Swedish Lapland Visitors Board en verklig promotion-potential. ”Sagan om ringen” ökade ju turismen till Nya Zeeland. På samma sätt borde tv-tittarna kunna få upp ögonen för Lappland, säger Jan Marnell.  

Svenska-franska samproduktionen ”Midnattssol” är en kriminalthriller i åtta delar, som bland andra SVT, Nice Drama och Canal Plus står bakom. Den är skriven och regisserad av duon Måns Mårlind och Björn Stein som tidigare har gjort ”Känn ingen sorg” och ”Bron”.

– Flera karaktärer i serien har samiskt ursprung och där la regissörerna ner mycket tid på research för att miljöerna skulle bli trovärdiga. De tillbringade flera veckor i Kiruna. De knöt kontakter med samisk kultur, och träffade polis och gruvnäring, säger Berit Tilly, filmkommissionär på Swedish Lapland. 

Midnattssol handlar om Kahina Zadi, en fransk polis av algerisk härkomst, som får i uppdrag att åka till Kiruna för att utreda ett bestialiskt mord på en fransk medborgare i Kirunas vildmark. Tillsammans med Anders Harnesk, åklagare med samiskt ursprung, inleder hon en utredning som snart får oväntade proportioner. 

Nya mord begås, men duon hittar inga kopplingar mellan offren, förutom att de alla mött döden på ett mycket utstuderat sätt. 

– I sin jakt på mördaren tvingas Kahina och Anders också konfrontera sina ursprung, som de båda annars valt att förtränga, säger Jan Marnell. 

I huvudrollerna ses den franska skådespelerskan Leïla Bekhti, som tidigare spelat i ”En profet”, ”Källan”, ”Innan frosten” och Gustaf Hammarsten, som bland annat spelat i ”Våra vänners liv”, ”Brüno”, och ”Tjuvarnas jul”. 

Serien kommer att sändas i åtta avsnitt i SVT1 under hösten 2016.

 

Foto: Mattias Johansson

2. Backen utanför hotellet, Björkliden fjällby, Björkliden

"I höjden, ovanför backen, ett stenkast från hotellet i Björkliden, utspelar sig öppningsscenen i det första avsnittet. En enormt dramatisk öppningsscen, och jag kan avslöja så mycket som att seriens första mord sker här. Platsen ligger bara fem minuters promenad från hotellet. Däruppe var även miljöerna Nåidens Cabin och Bangkok Joris kåta uppbyggda", säger Jan Marnell.

Adress: Björklidenvägen 70, Björkliden.

 

 

Foto: Tripadvisor

3. Abisko Mountain Lodge

"En av stugorna, med adress Lapportsvägen 26, intill Abisko Mountain Lodge är Kahina Zadis stuga när hon är på besök i Kiruna. Stug-scenerna är alltså inspelade i Abisko, men i tv-serien ligger stugan betydligt närmare Kiruna. Abisko Mountain Lodge är ett hotell, omgivet av små stugor. Det påminner om ett äldre fjällhotell, vid vägs ände", säger Jan Marnell.

Abisko är ett skidparadis för den frilufsige. Abiskos enda lift – en pålitlig retrovariant från sextiotalet som tar tjugo minuter på sig att komma till toppen – bjuder på majestätisk utsikt över både Lapporten och Torne träsk. Här finns varken pistmaskin eller snökanon – naturen bestämmer förutsättningarna.
Adress: Lapportsvägen 35, Abisko.

 

 

Högalidskolan i Kiruna. Foto: Google

4. Högalidskolan, Kiruna

"Liksom i verkligheten är staden Kiruna, också i tv-serien, på väg att flyttas. Och på grund av detta har polisstationen tillfälligtvis inrymts i skolans lokaler", säger Jan Marnell.

Högalidskolan är en grundskola i Kiruna med cirka 450 elever och ett 40-tal personal. Skolan byggdes 1966 och är centralt belägen. Vid klart väder syns Kebnekaise och omgivande fjällområden från skolan.

Adress: Matojärvigatan 25, Kiruna.

 

 

Foto: Jonas Lindkvist

5. Kiruna kyrka, Kiruna

"I tv-serien är även kyrkan mötesplats för ett viktigt samtal som har med morden att göra", säger Jan Marnell.

 

Att rita en kyrka som ser ut som en kåta, var den uppmaning som arkitekt Gustaf Wickman fick när han skulle rita Kiruna kyrka. Och kyrkans arkitektur påminner mycket riktigt om en kåta. Kiruna kyrka utsågs under Arkitekturåret 2001 till "Alla tiders bästa byggnad, byggd före 1950" i Sverige. Den röstades fram av svenska folket som Sveriges mest omtyckta byggnad. Till motiveringarna hörde att den ansågs vara så vacker.

 

Adress: Kyrkogatan 4, Kiruna.

 

 

Raketskolan i Kiruna Foto: Göran Landström

6. Raketskolan, Kiruna

I tv-serien är detta ingen skola, utan huvudkontoret för det fiktiva gruvbolaget KLMC, Kiruna Loussavaara Mining Company.

Raketskolan invigdes 2013, och själva byggnaden är formad som en raket. Gruvan och rymden har inspirerat till arkitekturen. Öppna ytor, stora glaspartier och lokal konst är karakteristiskt för byggnaden. Skolan är arkitektritad för att förebygga mobbning och utanförskap. Stora öppna ytor och inglasade klassrum bidrar till att eleverna syns.

Adress: Forskarevägen 2, Kiruna.

 

 

7. Kallax Flyg

Flygscenerna spelades in med hjälp av Kallax Flyg. Både deras helikoptrar och deras hangar förekommer i bild. I tv-serien bär de loggan "Midnight Wings", i stället för "Kallax Flyg".

Kallax Flyg AB grundades 1998 av syskonen Sven Stenvall, Folke Stenvall och Anna Flink. Företaget opererar i huvudsak i den norra delen av landet med utgångspunkt från baser i Pite-Långnäs och Kiruna. Företaget kör också dagliga turer mellan Nikkaluokta och Kebnekaise under sommaren.

Adress: Kyrkbyn 150.

 

 

8. Bishop Arms, Icaaffären och Café Safari

"Flera scener har spelats in inne i Kiruna. Bishop Arms, Föreningsgatan 6, är puben där seriens unga gruvarbetare hänger. På Icaaffären handlar Anders Harnesk då han upptäcker att mördaren har skrivit ett kryptiskt meddelande på anslagstavlan. På Café Safari, Geologgatan 4, jobbar Kristoffer, spelad av Oscar Skagerberg. Kristoffer är same och engagerad i "Unga samer", säger Jan Marnell.

Adresser:

Bishop Arms, Föreningsgatan 6, Kiruna, 

Ica Nära Östlunds, Hjalmar Lundbohmsväg 72, Kiruna.

Café Safari, Geologgatan 4, Kiruna.

 

 

Pigalle i Paris Foto: Andrey Omelyanchuk

9. Pigalle, Paris

I bohemiska Pigalle, där konstnärer, musiker och dansare håller till, spelas en viktig taxiscen med Kahina Zadi in.

"Pigalle valde vi framför allt för ljuset. På natten är ljuset riktigt bra där. Kahina tar sig i taxi från en plats till en annan, och det är i Pigalle det sker", säger produktionsledare Marc Jenny.

Pigalle är känt som Paris redlight district. I Pigalle ligger den ikoniska teatern Moulin Rouge. Det är framför allt på kvällen som stadsdelen vaknar till liv, på riktigt. I Pigalle känns dessutom historiens vingslag. Stadsdelen har varit en viktig bas för konstnärer som Pablo Picasso och Vincent van Gogh.

 

 

Foto: Shutterstock / SHUTTERSTOCK

10. 9:e och 11:e arrondissementet

"Vi spelade bara in fem dagar i Paris, den mesta inspelningen skedde ju i Kirunatrakten. När vi spelade in i Paris koncentrerade vi oss framför allt på två arrondissement: 9:e och 11:e. I 9:e arrondissementet har Kahina sitt kontor. Det är inte en vanlig polisstation, utan ett kontor för internationellt arbete. I bakgrunden tronar Eiffeltornet, det är en väldigt parisisk miljö. Det 11:e arrondissementet, som ligger i östra Paris, etablerade vi som Kahinas bostadsmiljö", säger Marc Jenny.