Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Medelhavets hetaste öar – 14 favoriter

Medelhavet är sommarfavoriten vi svenskar gärna återvänder till.

Tänk vad mycket historia, vacker natur och lokal gastronomi vi har nära oss. Bara ett par timmar bort med flyg. Öar. Omringade av vatten.

Visst är det något speciellt med dessa platser som ligger mitt ute i havet.

Klassikern Mallorca, vackra Santorini, populära Kreta eller stolta Sicilien.

Följ med till 14 av Medelhavets många pärlor!

Gör en utflykt upp i Tramuntanabergen på Mallorca

Foto: Elisabeth Montgomery

1 av 14

1. Mallorca

På Medelhavets ”spanska flaggskepp” Mallorca - till ytan bara knappt halva Gotland - kan man välja mellan många härliga orter. Stadsliv i Palma, en romantisk by som Puerto de Soller eller familjeparadis som Alcudia.

Tusentals är de svenska barnfamiljer som aldrig tröttnar på Alcudias vita långgrunda strand.

Turismen under vinterhalvåret har blivit allt populärare till Mallorca, liksom weekendresenärerna. Vinterdagar med temperatur på 15-20 grader lockar golfare som vill spela året runt, reumatiker som vill kurera sig, många som kan arbeta härifrån och bo till lågt pris under lågsäsong.

Palmas vackra äldre delar bör man inte missa för en kvällsdrink och några goda tapas. De shoppingsugna beger sig till Jaime III i Palma, en av stadens mest kända affärsgator.

Bussarna är moderna, punktliga och billiga på Mallorca. Gör en utflykt upp i Tramuntanabergen till lugna byar bland lummigt gröna skogar och det känns nästan som om man hamnat på en annan planet, i ett annat århundrade.

Bo: Apartamentos Oro Playa. Lägenhetshotell med fräscha rum, nära restaurangerna i centrum och stranden i charmiga Puerto Pollensa. Prisex 3500 kr för fyra personer fyra nätter i juli. Adress Carreteras Formentor.

Äta: Osteria El Patio. Liten restaurang i Alcudias gamla kvarter. Utsökt matkonst och service med det bästa Mallorca har att erbjuda i kulinarisk väg. Adress Carrer Major 2

Här trivs: Äldre, par, singlar, vandrare och barnfamiljer.

Missa inte: En utflykt till östra kusten med vackra små lugna bukter som runt Cala d ´Or.

Hitta hit: Alla större charterbolag har resor hit. Flyg tex med Norwegian, Ryanair eller SAS till Palma.


TEXT AV: Andreas Strömberg


1 av 14