Måsten i Madrid – här är 15 bästa tipsen

Madrid är Spaniens stolta men samtidigt varmt välkomnande huvudstad. Besökaren bjuds på pampiga avenyer, storslagna museum, lummiga parker och oändliga tapasbarer men också på små torg och gränder av bykaraktär. Frilansjournalisten Ola Isaksson är aktuell med guideboken Mitt Madrid med hundratals tips på hur du bäst ger dig in i myllret. Här delar han med sig av några favoriter.

 

TEXT & FOTO: Ola Isaksson

ANNONS: Jämför och hitta billigaste hotellen i Madrid som passar dig – prisgaranti på Momondo (EXTERN LÄNK)

ANNONS: Boka biljetter till Pradomuseet och andra sevärdheter i Madrid innan resan – prisvärt, snabbt och smidigt på Get Your Guide (EXTERN LÄNK)

Inte bara för inbitna fotbolssupportrar Foto: Ola Isaksson

1. Fotboll i Madrid

Att se på fotboll i Madrid är något som inte bara inbitna supportrar och sportentusiaster får ut något av. Det är ett sätt att möta staden och dess invånare. Det är svårt att inte ryckas med av den varma stämningen på läktaren bland Atlético Madrids sjungande supportrar på Estadio Vicente Calderón. Och förbered dig på att få rysningar i hela kroppen när Real Madrids världsstjärnor vandrar ut på arenan Estadio Santiago Bernabéu.

Allt det som händer inför, runtomkring och efter en match är dessutom en upplevelse i sig. Det går inte att undgå när en fotbollsmatch är på gång. Du kommer att märka det på alla supportrar i matchtröjor som vandrar runt på stan och på diskussionerna över morgonkaffet. El Derbi Madrileño kallas mötet då Atlético Madrid möter Real Madrid på plats i Madrid. Och är du här när något viktigt mästerskap avgörs kan du möta upp firande supportrar vid fontänerna Fuente de Cibeles (Real Madrid) och Fuente de Neptuno (Atlético de Madrid), båda ligger längs Paseo del Prado.Traditionsenligt är tapas gratis och serveras när du beställer något att dricka Foto: Shutterstock

2. Tapas i Madrid

Madrid kan vara det bästa stället i världen för en tapasrunda, tapeo. Så ge dig ut på kvällen när restaurangerna och barerna börjar fyllas med folk från 20-tiden och utforska det bästa från Spaniens olika matregioner som sammanstrålar i huvudstaden.

Även om du bara går till ett ställe för att ta en öl, ett glas vin eller något annat att dricka får du så gott som alltid något litet att äta tillskjutet dig, en tapa.

Traditionsenligt är tapas gratis och serveras när du beställer något att dricka. De större rätterna, raciones, som serveras på kvällar i tapasbarer och restauranger är ofta tänkta att delas mellan flera personer.

La Latina är ett bra område att börja utforskandet på och bjuder in till att hoppa från bar till bar och äta smårätter alla kvällar i veckan. Börja exempelvis på välbesökta Calle Cava Baja och låt sedan folklivet föra dig vidare ut på mindre torg, smala gränder och undanskymda men utsökta restauranger. Området öster om Retiroparken, Retiro, är ett annat kluster för barer och restauranger som fortfarande är lite av en oupptäckt pärla bland turister. Kvartersbaren La Castela på gatan Calle Doctor Castelo sticker till exempel ut lite extra.Exklusiv shopping i Salamanca Foto: Ola Isaksson

3. Salamanca

Sugen på att spendera tiotusentals kronor på kläder i exklusiva internationella och spanska modehus? Då är troligtvis Salamanca och ”the golden mile”, som områdets exklusiva shoppingstråk kallas, platsen för dig.

Och även om du inte är i Madrid för att hitta märkeskläder finns det många andra anledningar att leta sig till området. Ta en promenad längs de breda gatorna och vackra husfasaderna, uteserveringar och gröna lundar. Det finns även flera utmärkta museer i Salamanca och i intilliggande Chamberí. Ett av dem är Museo Sorolla, som är inrymt i konstnären Joaquín Sorolla y Bastidas tidigare hem.

Mångsysslaren Federica Barbaranelli driver intressanta Federica & Co, som säljer kläder och inredningsprylar och tillverkar hattar och mycket annat, på en ljuvlig innergård (se bilden) på Calle Hermosilla.


Slottet Palacio Real gör sig särskilt bra i skymningen Foto: Ola Isaksson

4. Palacio Real

Slottet Palacio Real gör sig särskilt bra i skymningen då kvällssolen lägger ett speciellt skimmer över byggnaden. Stämningen i området är också lite mer avslappnad då.

Mitt emellan slottet och operan Teatro Real ligger trädgården Plaza de Oriente vars olika geometriska former för tankarna till en labyrint. Kom hit en kväll då de stora turistgrupperna dragit förbi. I skymningen hånglar yngre Madridbor på bänkar eller gör trix med sina cyklar samtidigt som den äldre generationen njuter av Madridkvällen i ett mer beskedligt tempo.


Festivalliknande loppmarknaden El Rastro Foto: Ola Isaksson

5. El Rastro

Varje söndagsmorgon förvandlas stora delar av områdena La Latina och Lavapíes till en gigantisk festivalliknande loppmarknad, El Rastro, med tusentals bås och stånd. Det går att köpa det mesta, från vintagekläder, skor, keramik och serietidningar till krigsreliker, konst och elektronik.

Mycket håller hög kvalitet, annat är mindre omsorgsfullt utvalt men det är inte nödvändigtvis prylarna och försäljningen som är den stora behållningen. Huvudgatan genom El Rastro, Ribera de Curtidores, är fullsmockad med folk från tidig morgon till långt efter att loppmarknaden packar ihop vid 15-tiden. Jazzband spelar längs gatorna och barerna, kaféerna, uteserveringarna och restaurangerna fylls på fram till sen kväll.

Några bra avstickare från de mest hektiska stråken är gatorna Calle Mira el Río Baja och Plaza de General Vara del Rey. Men vandra också in på innergårdarna Nuevas Galerías (Ribera de Curtidores 12) och Galerías Piquer (Ribera de Curtidores 29) som är omslutna av byggnader med butiker på ett par våningar. Där finns ett noga urval möbler, inredningsprylar, målningar och planscher.


El Huerto de Lucas i Chueca Foto: Ola Isaksson

6. Bästa lunchen

Maten är central i Madrid, alla tider på dygnet och det är många som kommer hit för stadens outtömliga utbud av restauranger och barer. Matkvalitén är hög och även en liten undanskymd kvarterskrog har ostar, skinkor, oliver och annan mat som kan konkurrera med de trendigaste ställena.

Något av det mest prisvärda du kan äta är en lunch, menú del día, som vanligtvis serveras från halv två till fyra på eftermiddagarna. Detta är också det största målet för dagen och består som regel av en förrätt, primero, en huvudrätt, segundo, och en efterrätt, postre, eller kaffe, café. Det ingår också dryck och kostar som regel mellan 10 och 15 euro. Testa till exempel lunchmenyn på La T Gastrobar i Malasaña eller El Huerto de Lucas (bilden) i Chueca för en matupplevelse att tänka tillbaka på länge.Hitta svalka på en takterrass Foto: Ola Isaksson

7. Tartán Roof och andra takterrasser i Madrid

Madrid kan bli stekande hett på sommardagar och i brist på stränder hittar Madridbor lugn och svalka i parkerna men också under parasoll på takterrasser med magnifika vyer över stan.

Det är till exempel en bra idé att ta hissen upp till baren La Azotea och restaurangen Tartán Roof på taket till kulturcentret Círculo de Bellas Artes. Lägg dig i en solstol eller häng vid något av borden vid baren. Drinkarna är välblandade men framför allt är det utsikten som är den stora behållningen. Du har fin utsikt över stora delar av centrum men också mot bergen Sierra de Guadarrama vid horisonten i norr.Madrid bjuder på en outtömlig konstskatt Foto: Ola Isaksson

8. El Triángulo del Arte

Madrid bjuder på en outtömlig konstskatt och det går att strosa runt på stora museer i absolut världsklass i månader och år utan att tröttna. Stadens största och mest kända museer ligger på bekvämt gångavstånd från varandra i El Triángulo del Arte (konsttriangeln), längs avenyn Paseo del Prado.

Museerna Museo del Prado, Museo Reina Sofía och Museo Thyssen-Bornemisza är helt enastående alla tre så välj ut vad du är mest sugen på att se för stunden och spara det andra till nästa gång du är i stan. Museo del Prado som invigdes 1819 för att visa upp de kungliga spanska konstsamlingarna, har växt under åren och anses i dag vara ett av världens absolut viktigaste konstmuseum. Det främsta musset för modern konst är Museo Reina Sofía, med överraskande konst från 1900-talets början, där Picassos Guernica är den mest uppmärksammade.

Det minst kända museet i konsttriangeln är Thyssen-Bornemisza. Men museets utställningar är en utmärkt introduktion till och överblick över de olika konstperioderna, i framför allt Europa, från 1200-talet fram till och med 1900-talet. Missa inte heller det senare tillskottet i närheten, kulturcentret Caixa Forum, med sin dramatiska arkitektur. Eller varför inte leta upp något av alla de mindre gallerier som finns strösslade över hela Madrid.


Folk från hela Madrid söker sig året runt till Retiroparken Foto: Ola Isaksson

9. Parque del Retiro

Folk från hela Madrid söker sig året runt till Retiroparken för att breda ut picknickfilten under de höga träden, dricka öl, läsa en bok, lyssna på livemusik eller kolla på konst. Det märks att parken är stor, ljudet av stadens biltrafik skingras förvånansvärt väl i grönskan.

Totalt utgör parken ett 150 hektar stort grönområde med hemliga vrår, statyer, snirklande stigar, botaniska trädgårdar och sjöar. Retiroparken är ett av Madrids absolut bästa ställen för en promenad, och det går alltid att hitta en avskild plats att slå sig ner på.

Missa inte heller kristallpalatset, Palacio de Cristal, mitt i parken som är en av Madrids vackraste konsthallar. Runt om i parken, på mindre paviljonger och tillfälliga scener, anordnas också musik- och teaterföreställningar.Mat och dryck ismå barer och restauranger på stadens gourmetmarknader Foto: Ola Isaksson

10. Gourmetmarknader

Flera av Madrids saluhallar har varit en naturlig del av stadsbilden sedan slutet av 1800-talet. Här finns frukt och grönsaker, fisk, delikatessbutiker och charkdiskar. På senare tid har flera omvandlats till gourmetmarknader där mat och dryck också kan ätas på plats i små barer och restauranger.

De två mest kända, Mercado de San Miguel, vid Plaza Mayor, och Mercado de San Antón i Chueca, håller hög kvalitet både när det gäller stämning och mat. Men det finns också en rad spännande utmanare, som streetfoodmarknaden Mercado de San Ildefonso i området Malasaña eller Mercado de Antón Martin i Las Letras som erbjuder en fin mix av äldre handlare och nya tapasbarer. Konceptet som samtliga matmarknader har gemensamt är: köp utsökta smårätter och dryck i de olika stånden och mingla runt.


Madrid myllrar av charmiga bokkaféer Foto: Ola Isaksson

11. Bokkaféer

Madrid myllrar av charmiga bokkaféer, inte minst i området Lavapiés. La Fugitiva är en av många oaser att slå sig ner på. Köp en ny eller begagnad bok, beställ in en kaffe och kaka och slå dig ner vid ett fönsterbord och spana in livet ute på gatan.

La Fugitiva anordnar också föreläsningar, uppläsningar, författarkvällar, bokcirklar och andra kulturevenemang i den lilla men väl utnyttjade lokalen. En del av evenemangen är på engelska och bokhandeln har litteratur på fler språk än spanska. Bokhandeln Tuuulibrería (bilden) startades 2012 för att möta den ekonomiska krisen med konceptet: välj ett begränsat antal böcker du är intresserad av och betala det du tycker de är värda eller vad du har möjlighet till. Ambitionen med den lilla butiken är att alla ska få möjlighet att läsa böcker.Presentbutiken Libros para un mundo mejor Foto: Ola Isaksson

12. Calle Espíritu Santo

Den lilla gatan Calle Espíritu Santo är fullmatad med kaféer, söta butiker, bokhandlare, crepesbarer, vegetariska kök, cyklar med växter i pakethållaren, juicebarer och bagerier.

Spana till exempel in vintagebutiken El Templo de Susu, modebutiken Nikita Nipone och bok- och presentbutiken Libros para un mundo mejor eller ta del av det oslagbara erbjudandet en mojito och tårta på Lolina Vintage Café.En trogen Madridklassiker är Café Comercial Foto: Ola Isaksson

13. Café Comercial

En trogen Madridklassiker är Café Comercial, vid Glorieta de Bilbao, som utöver att vara en härlig plats att fika på även upplåter sina ytor åt teaterföreställningar, konserter, filosoficirklar och författaruppläsningar.

Kaféet med sin klassiska svängdörr leder in i en vacker sal med stora speglar, pelare och vitklädda servitörer och öppnade för första gången 1887. Stället var ett av de första i staden med att anställa kvinnor som barpersonal, och vid förra sekelskiftet var kaféet en samlingsplats för Generación del 1898, en progressiv men löst sammanhållen samling intellektuella, politiker och kulturpersonligheter, som träffades på barer och kaféer för att diskutera tillståndet i landet. Den nuvarande ägaren, Fernando Vera, har strävat efter att varsamt förnya kaféets meny och utformning i takt med att gästernas önskemål förändrats.

Sedan den ekonomiska krisen slog till i Madrid finns också möjligheten att köpa en café pendiente, vilket innebär att du betalar för en innestående kaffe som kan hämtas ut av någon som inte har råd att betala själv.


Grönområdet Parque del Oeste Foto: Ola Isaksson

14. Templo de Debod och Parque del Oeste

Branta trappor, breda gångstigar, grönytor och vackra trädalléer gör Parque del Oeste utmärkt för en joggingrunda eller en promenad. Missa inte rosenträdgården Rosaleda de Madrid strax nedanför det egyptiska Templo de Debod.

Templet, som är särskilt vackert när det lyses upp i skymningen, monterades ner från sin ursprungliga plats vid Nilen på 1960-talet eftersom det riskerade att översvämmas under bygget av den stora Assuandammen. Härifrån går det enkelt att leta sig längre ut i grönområdet Parque del Oeste. Madridbor kommer hit för att läsa böcker i gräset, jogga eller för att bara njuta av en av stans mest spektakulära utsikter över slottet Palacio Real och Casa de Campo.

Under spanska inbördeskriget på 1930-talet förstördes stora delar av parkanläggningen under den segdragna striden om staden som sedan intogs av Francos nationalister. Det finns fortfarande bunkrar, som användes under kriget, kvar i parken.


Järnvägsstationen Atochas gamla banhall, Foto: Ola Isaksson

15. Estación de Atocha

Järnvägsstationen Atochas gamla banhall, en vacker järn- och glasbyggnad från slutet av 1800-talet, inrymmer en ångande botanisk trädgård med höga palmer och hundratals andra växtarter.

Kom hit även om du inte ska åka med tåget, slå dig ner på den upphöjda uteserveringen Samarkanda och blicka ut över alla resenärer och växter.

Sedan 1992 avgår och anländer tågen i en större tillbyggnad intill som kompletterar den historiska siluetten. Härifrån är det smidigt att ta sig till andra delar av landet. Med snabbtågen kan du exempelvis stiga av i kuststäderna Barcelona och Malaga efter bara två och en halv timmes resa.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande