Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa resor i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Mystiska Marrakech – den marockanska juvelen är ett hett resmål just nu.Mystiska Marrakech – den marockanska juvelen är ett hett resmål just nu.Mystiska Marrakech – den marockanska juvelen är ett hett resmål just nu.
Ta chansen att bo på ett riad.Ta chansen att bo på ett riad.Ta chansen att bo på ett riad.
Mittpunkten i den gamla delen av Marrakech utgörs av marknadspaltsen Djema el-Fna. Den färg som inte finns här, den finns inte.Mittpunkten i den gamla delen av Marrakech utgörs av marknadspaltsen Djema el-Fna. Den färg som inte finns här, den finns inte.Mittpunkten i den gamla delen av Marrakech utgörs av marknadspaltsen Djema el-Fna. Den färg som inte finns här, den finns inte.
Gettekonstigt! På vägen mellan Marrakech och Essaouria vid Atlantkusten i Marocko kan man se getter som betar argannötter – i träden.Gettekonstigt! På vägen mellan Marrakech och Essaouria vid Atlantkusten i Marocko kan man se getter som betar argannötter – i träden.Gettekonstigt! På vägen mellan Marrakech och Essaouria vid Atlantkusten i Marocko kan man se getter som betar argannötter – i träden.
Shoppingen i Marrakech är bra – här kan du fynda väskor, armband, överkast, arganolja och tofflor. Bland annat.Shoppingen i Marrakech är bra – här kan du fynda väskor, armband, överkast, arganolja och tofflor. Bland annat.Shoppingen i Marrakech är bra – här kan du fynda väskor, armband, överkast, arganolja och tofflor. Bland annat.
Staden är perfekt för en tjejhelg.Staden är perfekt för en tjejhelg.Staden är perfekt för en tjejhelg.
1 AV 6
Mystiska Marrakech – den marockanska juvelen är ett hett resmål just nu.
Foto: Bigstock
2 AV 6
Ta chansen att bo på ett riad.
Foto: Malin Roos
3 AV 6
Mittpunkten i den gamla delen av Marrakech utgörs av marknadspaltsen Djema el-Fna. Den färg som inte finns här, den finns inte.
Foto: Malin Roos
4 AV 6
Gettekonstigt! På vägen mellan Marrakech och Essaouria vid Atlantkusten i Marocko kan man se getter som betar argannötter – i träden.
Foto: Malin Roos
5 AV 6
Shoppingen i Marrakech är bra – här kan du fynda väskor, armband, överkast, arganolja och tofflor. Bland annat.
Foto: Malin Roos
6 AV 6
Staden är perfekt för en tjejhelg.
Foto: Malin Roos

Marrakech: våra betyg på den mystiska staden

MARRAKECH. En efter en kan fördomarna strykas.
Det går alldeles utmärkt att resa tjejgäng till mustiga, mystiska Marrakech i Marocko.
Här är våra getingbetyg på staden:

RESFAKA: MARRAKECH

RESA DIT: Norwegian flyger från Köpenhamn hela året och från Stockholm april månad ut och från oktober. Annars med flygbyte med exempelvis Royal Air Maroc, Air France eller Vueling.

BÄSTA TIDEN: Vår och höst. Är det värmen du vill åt går det utmärkt att ligga på en solsäng i november, dock kofta på kvällen.

RESTID: Fem timmar med direktflyg.

TIDSSKILLNAD: En timme efter Sverige.

SPRÅK: Arabiska och franska. Engelska fungerar ofta bra i turistsammanhang.

VALUTA: Dirham. En dirham motsvarar cirka en krona.

BO: Hundratals av Marrakechs riader har byggts om till hotell, ofta med utsökt inredning. Finns i alla prisklasser, från ett par hundralappar till flera tusen. Räkna med cirka 500 kronor och uppåt för ett rum på fyrstjärnig riad,

PRISNIVÅ: Väldigt billigt. En bättre lunch för femtio kronor och en trerätters middag med vin får du kämpa för att komma över 300.

BRA ATT VETA: Marocko är muslimskt. Respektera religionen genom att klä dig passande. Undvik att blotta huden på axlar, mage och knän, särskilt i medinan.

LÄS MER: www.visitmorocco.com

www.lonelyplanet.com/morocco/marrakesh

Boendet

Hotell i all ära, men rekommendationen åt alla som reser till Marrakech är att ta chansen att bo på ett riad. Vi betalar 900 euro för tre nätter och fyra personer. Då får vi en svit med två sovrum, takterrass på 40 kvadratmeter, granatäpple till frukost, och en inredning värdigt vilket glossigt inredningsmagasin som helst.

www.riad-palais-sebban.com

Maten

Högt och lågt, modernt eller traditionellt, det beror helt och håller på vad man är ute efter. Vi har bokat ett par restauranger på förhand, populära Comptoir på andra sidan ringmuren till exempel, där underhållningen i takt med rätterna på bordet övergår från traditionell magdans till Avicii och nattklubb. Men våga ta tips från lokalbefolkningen!

www.comptoirmarrakech.com

www.pepenero-marrakech.com/en

Vädret

Det är onekligen lite extra skönt att läsa om snöblandat regn hemma i Sverige när man ligger utsträckt på en takterras med en god bok och 23 varma grader. Kvällarna så här på vinterhalvåret är dock kyliga, extra tröja och strumpbyxor under klänningen är att rekommendera.

Sevärdheterna

Medinan, moskéerna och Yves Saint Laurents art deco-villa i den prunkande Jardin Majorelle-trädgården. Det saknas inte sevärdheter i Marrakech, men det känns ändå som att själva myllret är grejen. Gå vilse i gränderna där bara åsneskjutsarna ryms, titta in i de minimala barbershopparna och vik av och in på en gård. Där du minst anar det finns bästa stället att ta en myntate eller en kaffe.

www.jardinmajorelle.com

Utflykterna

Är de uppstoppade? Är det en konstinstallation? Getterna som betar argannötter i träden utmed vägen till kustpärlan och fiskebyn Essaouria, var i sig värt dagsresan till havet. Vi doppar tårna i Atlanten och äter nyfångade, grillade sardiner på finfina Le Chalet de la Plage. Men en övernattning är att rekommendera då resan tar fem timmar i bil tur och retur.

Shoppingen

Väskor, tofflor, armband i flätat skinn, överkast och arganolja till håret. De riktiga proffsen har packat ett extra handbagage i resväskan som kan fyllas på till hemresan. Glöm inte nötter och rostade mandlar från torget Djemaa el-Fna, en spottstyver mot hemma!

 

LÄS OCKSÅ:

 Marrakech – perfekt för en tjejhelg
10 måsten i Marrakech