Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 20 maj 2009 12:11

Uppdaterad 20 maj 2009 12:37

Marknadens Marrakech

I Marrakechs souk norr om torget Djemaa el-Fna har olika hantverkare egna kvarter där de säljer sina varor.

I Marrakechs souk norr om torget Djemaa el-Fna har olika hantverkare egna kvarter där de säljer sina varor.

Foto: Ylwa Yngvesson

Souk betyder ungefär marknadskvarter och det är precis vad det är.
I Marrakechs souk norr om torget Djemaa el-Fna har olika hantverkare egna kvarter där de säljer sina varor.
 Vi kommer in på huvudstråket Rue Semarine. Här är det svårt att inte drabbas av köplust. En del av det vi ser känner vi igen från inredningsaffärer i Sverige: ljuslyktor, färgglada toppiga lampor och krukor gjorda av gamla bildäck. Skillnaden är priset. Jag får en liten ljuslykta för 20 kronor. Utan att ens pruta!
En bra utgångspunkt för en shoppingrunda i souken är det lilla torget Rahba Kedima. Här säljs korgar, mattor, mössor och små souvenirkameler. Vid torget finns ett av soukens få matställen, Café des Épices. Där äter vi gott pitabröd med tonfisk och kyckling. Från kaféets takterrass har vi fin utsikt över torget och Atlasbergen.
Med mätta magar ger vi oss sedan längre in i souken, bort från de turistorienterade toffelbutikerna. Vi börjar med mattsouken under tak. Här sitter försäljarna utanför sina butiker och diskuterar med en kopp mintte i handen.
Ju längre in i gränderna vi kommer desto lugnare blir stämningen.
Kartor är opålitliga här, men så snart vi fått lite koll på var de olika hantverkarna håller till är det lättare att hitta. Efter mattorna kommer krukor och sedan färgarsouken där man färgar garner och tyger.
Vi låter oss förföras av de vackra färgerna och tittar på tyger i en butik. Priset för ett sidentyg är lite för högt tycker vi – 900 kronor för tre meter. Försäljaren visar oss olika kvaliteter. Han avråder från det billigaste och slår av på priset på det dyrare. Tyg efter tyg tas fram och granskas av oss. Ett nytt pris kommer upp, men sedan verkar det vara stopp.

Viktigt att pruta

Då kastar vi in ett nytt bud: Visst kan vi få rabatt om vi köper varsitt tyg? Till slut är vi överens, 500 kronor för tre meter sidentyg och 200 för lika mycket bomullstyg.
Prutning är en viktig del av shoppandet här. Man förväntas säga sitt pris, få ett bud, kompromissa lite och till slut komma överens. Ett sätt att handla som tar tid. Man får se det som ett spel som ska spelas med humor och gott humör.
Gå gärna runt till flera försäljare och kolla priser innan du köper något. När du fått ett första pris kan du gå därifrån och se om du får ett bättre bud på vägen ut. Ofta sänks priset till hälften redan där.
Hittar du något du verkligen vill ha är det läge att slå sig ner och förhandla. Ofta blir du bjuden på en kopp mintte medan ni diskuterar affären.
Kom ihåg att du inte måste köpa något bara för att du stannat en stund i affären. Efter en lång förhandling kan det kännas svårt att gå utan att handla, men det går bra. Det är du som bestämmer.

ELISABETH MONTGOMERY