Veronica och Kent Andersson kunde knappt lämna hotellet under de två veckor som de vistades på ön.
Veronica och Kent Andersson kunde knappt lämna hotellet under de två veckor som de vistades på ön. Foto: Endermark Mats

Mardrömscharter - 50 turister blev magsjuka

Paradisveckorna på Kap Verde blev en mardröm när upp emot 50 personer på Fritidsresors hotell Belorizonte kan ha insjuknat i dysenteri.

Veronica Andersson, 48, från Lindesberg berättar att planet hem var fullt med sjuka människor.

- Själv svimmade jag av och låg på golvet utanför cockpit i sex timmar, det var höjden av förnedring att ligga där nedbajsad, säger hon.

Precis vid intill den kritvita stranden ligger Fritidsresors Belorizonte, med tre poolområden och all inclusive.

Men resan till paradisön Kap Verde utanför Afrikas västkust i november i fjol blev allt annat än en drömsemester för flera av de boende på hotellet.

Veronica Andersson, 48 och hennes man Kent Andersson, 45, hade betalat nästan 30 000 för resan men kunde knappt lämna hotellet de två veckorna som de vistades på ön.

- Redan tredje dagen började vi bli dåliga, men tänkte att det bara var semestermage och att det skulle ge sig, säger Veronica Andersson.

Blev sämre och sämre

Men de blev bara sämre och snart var de sängliggande med hög feber och frossa.

- Vi fick svaret från Fritidsresor att det var något virus som gick, sedan fick vi ingen mer hjälp. De sade bara att vi kunde uppsöka en läkare men vi orkade inte ens ta oss ut från sovrummet, säger Veronica Andersson.

På Kap Verde bodde de grannar med Christina Bundajev, 48, och Henrik Bundajev, 51, från Järna. De insjuknade också, men inte lika allvarligt som Veronica och Kent, och fick därför titta till dem.

Christina Bundajev upplyste Fritidsresor om att Veronica och Kent var väldigt sjuka men tycker att hon möttes av nonchalans.

- De gav ingen information trots att det var så många som var sjuka där nere. Jag fick gå och be om extra toalettpapper eftersom det tog slut, men då sade de att det inte var säkert att det ingick toalettpapper på alla hotell, säger hon.

Det allra jobbigaste var enligt Veronica Andersson flygresan hem. Många på planet var magsjuka på ett eller annat sätt och det var långa köer till toaletterna.

- Flygpersonalen fick stoppa all försäljning för de hann inte med utan var tvungna att ta hand om alla sjuka.

Själv svimmade hon utanför cockpit och fick sedan ligga där resten av resan.

- Flygvärdinnorna var verkligen sjysta och kollade till mig, men det var höjden av förnedring att ligga där nedbajsad i linne och shorts, samtidigt som de andra passagerarna var tvungna att kliva över mig för att komma till toaletten.

De landade i Sverige mitt i natten och morgonen därpå åkte de till akuten. Där blev Veronica Andersson inlagd med dropp i en veckas tid. Läkarna konstaterade shigella, en form av dysenteri, hos både Christina och Kent och slog larm till Smittskyddsinstitutet eftersom det är en anmälningspliktig sjukdom.

Toppen av ett isberg

Sofie Ivarsson, epidemiolog på Smittskyddsinstitutet, berättar att de totalt fick in sju anmälningar om dysenteri från personer som bott på Belorizonte under de två första veckorna i november. Men att anmälningarna troligtvist bara är toppen av ett isberg.

- Vi fick uppgifter om att det var många fler sjuka. Det fanns uppskattningar om att uppemot 50 personer på hotellet var sjuka, men alla kom inte från Sverige. De fall som vi får in är bara de som går hela vägen genom vårdsystemet och får en diagnos, säger hon.

Efter det att utbrottet blev känt slog Smittskyddsinstitutet larm till Fritidsresor och socialstyrelsen gick ut med en internationell varning.

Två veckor efter utbrottet genomförde Fritidsresor en föranmäld kontroll av hotellet. Men de skriver sig fria från alla ersättningskrav.

- Vi lät ett externt företag testa poolen, maten och hygienrutinerna på hotellet. Vi gjorde också tester på närliggande områden.

- Vi som reseföretag är ansvariga för resans genomförande, brister vi någonstans så ersätter vi självklart det. Men i det här fallet finns det ingenting som visar att smittan härstammar från hotellet. För oss är det omöjligt att spekulera i vad orsaken är, säger Therese Wahlund, informatör på Fritidsresor.

Shigellainfektion

Shigellainfektion är en form av dysenteri som var en vanlig och allvarlig smitta i Sverige på 1700- och 1800-talet.

I tredje världen är shigellainfektioner fortfarande allvarliga orsakar många dödsfall, framför allt hos barn.

80-90 procent av alla svenskar som smittas av shigella får det utomlands, främst i Egypten, Indien och på Kap Verde.

Smittan sprids via livsmedel som har bakterier på sig. Till exempel grönsaker som har sköljts i smutsigt vatten, det har med avloppsvatten att göra.

Det är väldigt smittsamt och svårt att skydda sig mot. Symptom på shigella är feber och diarré. Det är också vanligt med buksmärtor samt blodig och slemmig avföring.

Källa: Smittskyddsinstitutet

Så gör du om du blir sjuk på resan

Om du vistas i andra EU-länder, Norden eller Schweiz har du som svensk medborgare rätt till vård på samma villkor som invånarna i landet du vistas i.

Du kan beställa ett europeiskt sjuk- och försäkringskort hos försäkringskassan. Alternativt betala sjukvårdskostnaderna, spara kvittona och sedan begära ersättning av försäkringskassan i efterhand.

Vistas du i länder utanför EU som Sverige inte har avtal med behöver du teckna en privat reseförsäkring för att få ersättning om du blir sjuk.

Kolla med ditt försäkringsbolag innan resan vad som gäller för ersättning.

Källa: Försäkringskassan

Aktuellt just nu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor – hela 52 % rabatt! Beställ här!