Marcus Birros kärlek till Italien är både massiv och genuin.
Marcus Birros kärlek till Italien är både massiv och genuin.

Marcus Birro guidar till favoritresmålet - Italien

Italien är Marcus Birros favoritland.

Han är visserligen part i målet eftersom han själv är halvitalienare.

Ändå kan ingen tvivla på att Marcus Birros kärlek till Italien är både massiv och genuin. Milano, Venedig, Rom och Sicilien är någa av hans favoriter från sin pappas hemland.

Milano

Här pulserar världens modecentrum. Att strosa runt i centrala Milano och se alla bleka, ljusa och tunna fotomodeller, är som att kliva rakt in i en modevisning. Flera gånger har jag innan resan till Milano ansträngt mig för att klä mig snyggt i kostym och trots att jag själv varit nöjd med min insats har jag bleknat som ett spöke väl på plats. Människor i Milano klär sig så snyggt att man är chanslös. Vilket är rätt skönt. Klädintresset märks överallt. I småbyarna ser du ofta gamla gubbar som klär sig oerhört elegant. Där ligger vi i Sverige långt efter. För egen del har mitt klädintresse ökat i takt med att jag börjat tjäna bättre.

Venedig

Venedig är en dröm, en stad i guld på vattnet. Förutom alla fantastiska sevärdheter är även maten här fantastisk. Då handlar det främst om havets läckerheter. Testa lokala specialiteten sarde in saour - sardiner med syltlök, russin och pinjenötter, det är enormt gott. I närheten av staden finns många fina stränder. Jag tycker Venedig är baktalat - det är faktiskt inte alls så dyrt och snobbigt som många tror.

Turin

Den här staden har jag med uteslutande för Juventus fotbollsarena, den finaste och mest moderna i hela Italien och i klass med de bästa brittiska arenorna. På gamla stadion det ofta halvfullt, men numera är det alltid fullsatt, säkert bland annat på grund av att nya arenan gör det aptitligt att gå på fotboll igen. Här kommer man väldigt nära spelarna och det är alltid bra tryck.

Rom

Rom rymmer så mycket så jag tycker det kan vara en bra idé att ge sig ut utan karta och bara låta sig uppslukas av allt. Att tillåta sig att gå vilse och därmed upptäcka bakgator och plötsligt uppdykande torg. Sedan gillar jag de många, bra krogarna vid Via Governo Vecchio och modegatan Via Condotti plus, förstås, det klassiska: kyrkorna med målningar av Caravaggio och Pantheon och Vatikanen med Peterskyrkan och Michelangelo.

Bologna

Det italienska köket är inte ett enda, utan tusen. Det kan skilja på utbud och menyer mellan två byar på samma kulle. Och alla vet så klart det bästa sättet att laga till just den och den rätten. Bologna är den enda staden i världen där du kan äta en riktig pasta med bolognesesås, alltså köttfärssås. Bologna kallas den feta staden på grund av sin goda mat. Min egen favoriträtt ur det italienska köket är nog saltimbocca, kalvkött med skinka. Hittar du en riktig sådan i Rom är den svår att toppa. Det är galet gott! För att hitta den godaste maten måste man söka sig bort från turistgatorna. Köp aldrig turistmenyer. Leta er in i smala gränder, trånga gator och hitta lokalbornas egna krogar. Oftare är de enklare krogarna, de bästa.

Florens

Den här staden är som ett helt museum i sig med en enorm samling av världshistoriens finaste konstverk. Det är nästan så man blir matt bara av själva omfattningen. Bara jättemuseet Uffizierna tar det flera dagar att ta sig igenom. Bästa sättet om man vill besöka de populäraste turistmålen är att ge sig ut tidigt på morgonen då trängseln är minst. Men det går också bra att bara "hänga på stan", det går inte undvika att få nya intryck lite överallt.

Neapel med Capri

Det här är en riktigt stökig stad - Rom känns som en småstad i jämförelse. Här är det ofta total kaos - även om det blivit bättre på senare år. Min bror bodde här för tio år sedan så jag känner staden. I Neapel finns världens i särklass godaste pizzor. Det går inte att missa - alla pizzerior här är bra. Är man i stan bör man passa på att göra en utflykt till ön Capri. Där är det väldigt vackert och sedan finns det ju en svenskkoppling: läkaren Axel Munthes berömda Villa San Michele finns ju här. Själva båtresan är dessutom en fantastisk upplevelse.

Ferrara

Helt enkelt en väldigt fin liten stad i norra Italien som inte är så känd. Men här finns en underbar kyrka, en fin gata och en stadsmur från renässansen. Ett av de där ställena inte så många sett men som verkligen är värt en resa. Ferrara ligger fem mil nordost om Bologna.

Gardasjön

Här i norr stöter man på en annan typ av bad och badorter än längre söderut. Här är det väldigt fint men också dyrare och flottare på något sätt än i söder. Gardasjön är Italiens största sjö och området ett mycket populärt utflyktsmål.

Cinque Terre

Har ni möjlighet så hyr en bil och åk upp till fina Cinque Terre, som är fem små byar på rad längs karga, branta klippor. Byarna ligger mycket vackert längs Italiens västkust mellan Genua i norr och La Spezia i söder. Tio kilometer vandringsleder löper mellan och omkring byarna.

Sicilien

Här gillar man efterrätter och många är som sända från Gud. Särskilt de med citron - citronglassen är helt fantastisk. Återigen möter du ett helt eget kök, här är influenserna starka från de grekiska och afrikanska köken. En fin upplevelse är den pittoreska turistorten Taorima på östkusten, en bergsby. Här går en linbana ned till den sköna badorten Giardini-Naxos utanför Catania.

Marcus Birro, 40, författare och programledare.

Marcus Birros far växte upp i den lilla norditalienska staden Vicenza ungefär halvvägs mellan Venedig och Verona.

Men själv är Marcus inte någon uttalad lokalpatriot: han gillar hela Italien och hans smultronställen hittas i alla landets väderstreck. Kulturen, konsten och kyrkorna står naturligtvis högt i kurs. Men även maten, klädmodet och naturen. Samt fotbollen förstås.

Italien har det mesta en nyfiken turist kan önska sig.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande