På rivieran. Antibes på Franska Rivieran är långt mer än bara en badort. 24 timmar här blir ett väldigt roligt dygn.
På rivieran. Antibes på Franska Rivieran är långt mer än bara en badort. 24 timmar här blir ett väldigt roligt dygn. Foto: Anders Pihl

Mångsidiga Antibes - mer än bara en badort

Antibes samlar många av Rivierans mest lockande ­sidor på samma plats. Följ med på 24 timmar­ språngmarch mellan historia, ­stränder, shopping, konst, mat och nattliv.

Antibes anses allmänt som den mångsidigaste av Franska rivierans semesterstäder. Staden är långt mer än bara en badort. Här finns både trender och traditioner samtidigt som Antibes glamourösa och partyglada syster Juan-les-Pins väntar på promenadavstånd.

Med så mycket att välja på måste man ha en del tid till hands. Skulle man försöka göra Antibes på ett enda dygn väntar tjugofyra väldigt stressiga men också väldigt roliga timmar.

08.00 Frukost på Café Pimms

Bra start. Börja dagen med en frukost eller varför inte varma nygjorda crêpes på detta vänliga ställe med tivolidesign.

Adress: 3 Avenue de la Republique 

 www.pimmscafe.fr

09.00 Dofterna på marknaden

Höjdpunkt. Att smaka och lukta sig fram genom den täckta marknaden, Marché Provencale, på Cours Masséna, är en av Antibes höjdpunkter. Allehanda delikatesser av enastående kvalitet säljs, som kryddor, honung, marmelader, ostar, korv och soltorkade tomater.

Öppet endast förmiddagar 8.00-12.00. Blir restaurangtorg och konsthantverksmarknad efter lunch.

10.00 Picasso använde borgen som ateljé

Missa inte. Borgen Chateau Grimaldi rymmer Antibes förträffliga Picassomuseum. Under slutet av 40-talet använde Picasso borgen som ateljé och skänkte senare allt han skapade där till staden som tack.

Öppet dagligen 10-18. Inträde: Drygt 50 kronor.

12.30 Gourmétluncha på gamla muren

Svårslagbart. Både maten och läget på stadsmuren, Vieux Murs, är svårslagbara här. Pröva till exempel kungskrabba med Niçois ratatouille.

Adress: 26 Promenade Amiral-de-Grasse 

 www.lesvieuxmurs.com 

 Stängt tisdagar, lunchmeny knappt 300 kronor.

14.00 Fynda på loppmarknad

Pröva pruta. På Antibes finaste torg härskar under sommaren en daglig loppmarknad av det gedigna slaget där varje stånd med antik­viteter och allsköns prylar drivs av en specialist. Utgångspriserna kan vara höga, man bör pröva att pruta.

15.00 Drömshoppa i gamla gränder

Personliga butiker. För den som älskar små personliga butiker är gränderna i gamla Antibes en liten dröm att vandra runt i, där lavendeltvålar, vintage-väskor, handsydda linneblusar och ovanliga burfåglar har sina egna försäljningsställen.

16.00 Bada vid tre härliga stränder

Allmänna bad. Samtliga tre stränder i Antibes: Salis, Garoupe och Gravette, är allmänna och saknar utestängande inmutningar från hotell som annars är så vanligt på rivieran. Däremot saknas inte härliga strandkaféer.

17.00 Promenera på Cap Antibes

Upptäck gömstället. Halvön som sticker ut mellan Antibes och Juan-les-Pins är inte bara ett gömställe för miljardärsvillor, här finns små badvikar, ett Napoleonmuseum, inbjudande utsiktspunkter, den botaniska trädgården Jardin Thuret och mycket annat.

19.00 Smörj kråset på finkrogen

Ett måste. Visst kostar det, men ett besök på finkrogen, Figuier de Saint-Esprit, med välförtjänt Michellinstjärna är ett måste. Ett bord under fikonträden rekommenderas. Boka innan.

Adress: 14 Rue St-Esprit, www.christianmorisset.fr 

 Stängt tisdagar samt ej lunch måndag-onsdag. 

 Middagsmenyer: Cirka 475 eller 645 kronor.

21.00 Festa loss i Juan-les-Pins

Dra till systerorten. När det gäller nattliv är det systerorten Juan-les-Pins som gäller. Dit går man på tjugo minuter eller tar taxi. I centrum är många barer öppna sent, som musikstället Le Pam Pam, och nattklubbar som Whisky á Gogo (5 Rue Jacques Leonetti), Le Milk Club (5 Avenue Georges Gallice) och Minimal (2 Avenue Guy-de-Maupassant).

NOTAN

Hotell: 570 kronor (lågsäsong), 603 kronor (högsäsong).

Frukost: 75 kronor.

Inträde Picasso: 52 kronor.

Lunch: 295 kronor.

Middag: 475-645 kronor.

Nattklubb: 270 kronor (beräknat för tre drinkar - inträde oftast gratis).

Totalt cirka 1 737 kronor

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande