Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Malta

Foto: Anders Pihl

Malta är en klassiker i södra medelhavet som på nytt omnämns som en mötesplats för människor från hela världen. Här finns en egen stämning med influenser från England, Italien och Nordafrika. Stränder, lång historia, solsäkert klimat och god mat bidrar till att man trivs. Landet är litet, sammanlagt 316 kvadratkilometer vilket motsvarar en fjärdedel av Ölands yta.


De två största öarna är sinsemellan olika: Malta har de stora turistorterna, nattlivet och restaurangutbudet, Gozo har lugnet, grönskan och platser med dramatiska naturfenomen.
Med hyrbil eller prisvärda lokalbussar går det lätt att ta sig runt på Malta. Mellan Malta och Gozo finns färja med täta turer. Vägarna är oftast mycket bra och lättkörda.
Vandra, cykla och inte minst dyka är populära aktiviteter.
Flera stora charterföretag har paketresor till Malta under sommarhalvåret med direktflyg från Sverige. Flygtiden är cirka 3 timmar och 50 minuter räknat från Stockholm till Malta.

 

POPULÄRA TURISTORTER PÅ MALTA
Valetta
Mellieha
Sliema
Bugibba
Paceville
Saint Pauls Bay
Saint Julians
Qawra
Xlendi
Il-Gzira

 

KÄNDA STRÄNDER PÅ MALTA
Golden Bay
Ghajn Tuffieha
Mellieha
Paradise Bay
St Georges Bay
Blue Lagoon
Ramla i-Hamra
Mgarr ix-Xini
Hondoq ir-Rummien
San Blas Bay

 

FAKTA MALTA
ALLMÄNNA FAKTA: Malta är ett land och en ögrupp i södra Medelhavet. De tre största öarna heter Malta, Gozo och Comino.
LAND: Malta.
SPRÅK: Engelska och Maltesiska.
VALUTA: Euro.
TIDSSKILLNAD: Ingen.

KLIMAT: Typiskt medelhavsklimat med torra, varma somrar och svala vintrar. Eftersom Malta ligger så långt söderut så kommer det många afrikanska vindar som värmer upp den lilla medelhavsön.