Anders Hansson tog över när det gamla Richterbryggeriet i Malmö skulle rivas och efter tio år kunde han starta ett eget bryggeri i samma lokaler. Här tillsammans med bryggmästare Thomas Fransson (till vänster).
1 av 2: Anders Hansson tog över när det gamla Richterbryggeriet i Malmö skulle rivas och efter tio år kunde han starta ett eget bryggeri i samma lokaler. Här tillsammans med bryggmästare Thomas Fransson (till vänster). Foto: Petter Eklund
Anders Hanssons bryggeri, Malmö brygghus, har förutom bryggeri, bryggpub, krog också skaffat sig en ölträdgård efter tysk modell. "Det har varit fantastiskt i år", säger Anders Hansson och satsar nu även utomlands.
2 av 2: Anders Hanssons bryggeri, Malmö brygghus, har förutom bryggeri, bryggpub, krog också skaffat sig en ölträdgård efter tysk modell. "Det har varit fantastiskt i år", säger Anders Hansson och satsar nu även utomlands. Foto: Ulf Ryd

Malmö brygghus är en riktig dundersuccé

Tänk vad man kan göra med en rejäl dos ölkärlek.

Se på Anders Hansson till exempel, på bara några år har han sett till att Malmös ölvärld har förändrats fullständigt - till det bättre!

Så kan det gå när ett gammalt bryggeri är på väg att rivas.

För det var så det började, det gamla Richters bryggeri som länge hade stått tomt, och ligger centralt i Malmö på Bergsgatan, hade börjat förfalla och staden funderade på vad man skulle göra med det. Skulle man renovera? Skulle man riva?

Nej! Inte riva tänkte Anders Hansson och köpte resolut fastigheten. Ambitionen var att det forna bryggeriet skulle återfå sin tidigare verksamhet, men det skulle dröja 10 år innan det blev ett bryggeri igen.

– Jag har alltid fascinerats av öl, redan när jag var liten samlade jag på etiketter och ölburkar och det var förmodligen meningen att jag skulle starta ett bryggeri någon gång i livet!

Chokladtillverkning i samma hus

Att starta ett bryggeri kostar pengar och för att få pengar till både bryggeri och renovering av den fantastiska lokalen så startade Anders Hansson en konferensanläggning och en nattklubb som drevs för att få in pengar till det kommande bryggeriet.

10 år tog det, sedan kunde bryggeriet byggas.

- Vi lyckades inte bara återskapa bryggeriverksamheten i huset utan vi kunde dessutom få tillbaka chokladtillverkningen, berättar Anders Hansson. Min bror startade Malmö Chokladfabrik i samma fastighet som bryggeriet och det innebar att ytterligare en cirkel slöts - här hade man fram till början av 90-talet produktion av choklad.

Populär porter

För att göra de nya verksamheterna ännu mer integrerade så gör Malmö brygghus en väldigt populär Cacaoporter, med criollochoklad som tillverkas av Malmö Chokladfabrik.

Som ett av få bryggerier i Sverige så har Malmö brygghus dessutom en bryggpub, den törstige och hungrige kan sitta (nästan) i bryggeriet och testa den öl som nyligen bryggts och lagrats i bryggeriet.

Bryggpuben är mäkta populär och just nu utvidgas den rejält vilket gjort att Chokladfabriken fått lämna plats för en rejäl mängd ölkranar.

– Vi kommer sammanlagt ha 42 ölkranar så det blir en rejäl utbyggnad. Baren med kranarna ligger dessutom rakt framför ett kylrum där vi förvarar alla våra fat så det kommer bli perfekt temperatur på ölen och den riskerar inte att bli dålig i slangen, det är perfekt, berättar han.

Bryggeriet håller också på att bygga ett speciellt rum där de ska ha sina vildjästa öl, en särskild stil av öl som ofta är syrliga och som kombineras med frukt och bär.

Utbyggnaden beräknas bli klar under 2015.

En egen ölträdgård

Ytterligare ett mått på Malmö-bryggeriets framgångar är att man förutom bryggeri, bryggpub och krog dessutom har skaffat sig en egen ölträdgård efter tysk modell. Ölträdgården eller Hamnmästarens biergarten som den heter, ligger vid Centralstationen i Malmö och har i år varit väldigt populär.

– Det har varit fantastiskt i år och vi säljer slut på allt vi brygger, säger Hansson. Öl-intresset har bara blivit starkare för varje år sedan vi startade 2012, det är otroligt roligt!

Malmö brygghus öl är så populära så de till och med har börjat söka sig utomlands, de har börjat exportera en del öl.

– Det finns intresse för vår öl från en massa olika länder; Danmark, Finland, USA, Storbritannien - ja, till och med Shanghai. Så vi exporterar en del och hoppas kunna exportera mer när vi får större kapacitet tack vare ytterligare jästankar.

Emellertid finns de inte på Systembolaget just nu.

– Nej, vi hade vår Cacaoporter där tidigare men den sålde slut hela tiden så den finns inte kvar. Men vi hoppas finnas där framöver, säger Hansson.

Ett måste för ölintresserade

Ett besök på Malmö brygghus är ett måste för den ölintresserade på besök i Malmö. Testa deras Canned Wheat eller Hop Man IPA eller varför inte lite av alla öl de brygger, de är ruskigt bra. Har du tur springer du på Anders Hansson själv. Då lär du få reda på en hel del om hans passion i livet - öl!

 

LÄS OCKSÅ: 9 ölfestivaler du inte får missa under 2015

Fler bryggerier att hålla koll på runt Malmö

1 Brekeriet

De tre bröderna Ek gör öl i toppklass från sitt bryggeri i Djurslöv. Säregna och sällsynt välsmakande.

2 South Plains brewing

Amerikanen Jeff Brown brygger amerikanskt smakande öl i Malmö. Humlebetonade öl som sig bör.

3 Lundabryggeriet

I Torna Hällestad utanför Lund bryggs det öl sedan några år tillbaka och Lundabryggeriets öl hittar du också i Malmö.

4 Lilla Ölfabriken

Litet bryggeri som debuterade på Systembolaget så sent som för någon månad sedan. Lakritsöl någon? Bryggeriet har det!

5 Chad beer

Ytterligare en amerikan i Malmö som brygger öl. Senaste brygden gjordes tillsammans med Göteborgsbryggeriet Beerbliotek - väntas vara klar i mitten av november.

Andra krogar med bra öl i Malmö

Bishops Arms

Bishops Arms, Gustav Adolfs Torg och Bishops Arms Savoy. Bishops Arms-kedjan har krogar över hela Sverige och de här två Malmö-krogarna är riktigt bra för den ölintresserade.

Green Lion

Skeppsbron. Nära Malmö Central och nära hamnen hittar du Green Lion med bra utbud på kranarna.

Söder om Småland

Claesgata. Ganska ny krog som definierar sig som ölbar och skånsk restaurang. 10 fat som innehåller nya brygder gång efter annan.

Nya Tröls Bar & Restaurang

Karlskronaplan. Över 300 öl på krogen, kan det vara något? Mycket belgiskt, mycket danskt och mycket amerikanskt. Och så svenskt förstås!

Beer Ditch

Nobelvägen. Ny krog som har en öllista som anstår en riktigt bra krog, fina flaskor och härliga fatöl! Här skulle man kunna tillbringa en hel semester!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande