stockholm 140507   mons kallentoft , författare    foto: cornelia nordström   tt code 8000   publicerad text:
stockholm 140507 mons kallentoft , författare foto: cornelia nordström tt code 8000 publicerad text: Foto: Cornelia Nordström

Mallorca: Mons Kallentofts bästa tips

För ett år sedan bestämde sig Mons Kallentoft för att göra verklighet av drömmen att leva spanskt stadsliv.

Han delar nu sin tid mellan Stockholm och Palma på Mallorca.

För Allt om Resor avslöjar han nu sina smultronställen sin älskade ö.

Allt om Resor
Mons Kallentoft är journalist och författare. Foto: Cornelia Nordström

1. Casa Mia, Palma

 

Restaurang: "Ny krog i stadsdelen Santa Catalina i Palma. ­Italienskt som drivs av unga syditalienska bröder. Maten är italiensk och spansk. Kul ställe, hög stämning, rätt folk. ­Råvarorna köps in på morgonen direkt från marknaden, så menyn varierar beroende på vad som är bäst för ­årstiden. Passa på när den vita tryffeln är i säsong. Tänk på att restaurangen är liten så det kan vara en god idé att boka bord."

Carrer de Sant Magí 61

 

Palma har många bra restauranger.

2. Casa Maruka, Palma

 

Restaurang: "Bästa maten i Palma. ­Restaurangen ligger uppe vid ­stationen långt borta från turisterna, inklämt på en bakgata i vad som ser ut som ett vanligt hus. Hit går nästan bara spanjorer och det är ofta knökfullt både till lunch och middag. Köket är ­traditionellt spanskt med lokala ­specialiteter men med en kreativ och personlig touch. Personalen är mycket ­serviceinriktad och ­priserna är vettiga."

Carrer de la Reina Maria Cristina 7

www.casamaruka.com

 

Foto: Elisabeth Montgomery

3. Emilio Innobar, Palma

 

Restaurang: "Det finns inte många ställen på Mallorca som serverar asiatiskt, men här har den fantastiskt kreative kocken Emilio Castrejón skapat en meny med asiatisk-mexikansk fusion. Emilio Castrejón har arbetat över hela världen och inte minst har hans tolv år i Japan präglat hans stil. Sashimi är en av paradrätterna och fisken ­inhandlas färsk från marknaden varje dag. Väldigt populärt bland öns tyskar. Välklätt och bra stämning."

Carrer Conceió 9

 

I Ciudad Jardin finns öns bästa arroz negra.

4. El Bungalow, Palma

 

Restaurang: "Ett litet hål-i-väggen-ställe där man serverar öns bästa paella- och arroz negro-lunch. Arroz negro är en paella-variant som innehåller bläckfisk och får den svarta färgen från fiskens bläck. Restaurangen är också känd för sina andra fisk- och skaldjursrätter. Ligger vid stranden i Ciudad Jardin. På kvällen ser man ljusen från centrala Palma på andra sidan bukten. Väl värd den tio minuter långa ­taxiresan."

Esculls 2

 

Mons Kallentoft delar sin tid mellan Stockholm och Palma.

5. Ginbo, Palma

 

Bar: "Gin tonic är måste-drinken i Palma och det här stället har sjukt bra och livsfarligt goda gin tonics. Bästa baren i stan. Här finns alla sorters gin du kan tänka dig och ett stort urval av tonic. De kunniga och välutbildade bartendrarna kan mixa vilken ­cocktail du vill - så länge den ­innehåller gin. Öppen hela dagen för snacks och svalkande drycker, men efter klockan sju, när folk slutat ­arbetet, så blir det rejäl feststämning."

Paseo Mallorca 14A

 

Can Alomar – köpmannapalats med skön lounge-bar.

6. Can Alomar, Palma

 

Bar: "Ett nytt lyxigt boutique-hotell mitt i centrala Palma med en ­fantastisk lounge-bar. Ligger mitt i det exklusiva shoppingkvarteren . Perfekt att sjunka ner i de bekväma ­sofforna framför brasan och ta en drink eller en öl efter shoppingen. Om man inte känner för att uppsöka den svalkande brisen på den härliga takterassen, vill säga. Ursprung­ligen byggdes det som ett köpmannapalats vid mitten av 1400-talet, men är nu ett design­hotell med 16 rum."

Sant Feliu 1

www.boutiquehotelcanalomar.com

 

Mysiga Mallorca.

7. By C, Palma

 

Affär: "Kläderna runt Medelhavet går sällan i färgskalor som passar för nordeuropeisk hudton. Det är lätt att man känner sig lite utklädd som nordbo. Men i den här lilla, exklusiva butiken går kläderna i svart, svart och grått - och det finns både en herr- och en dam-avdelning. Öns snyggaste kläder för folk med stram smak och känsla för skandinavisk design. Här säljs idel svenska ­varu­märken som Tiger, Filippa K och ­Gertrud. Drivs av den svenska entreprenören Camilla Mohlin."

Unión 8

 

Olivar: Snygga och kvalitativa råvaror.

8. Olivar, Palma

 

Marknad: "Största och bästa marknaden under tak i två byggnader. Det är nästan en frustrerande upplevelse eftersom man omöjligt kan köpa allt man vill ha. Väldigt snygga och högkvalitativa råvaror. Fiskförsäljningen tar upp en av de två byggnaderna marknaden består av, medan frukt, grönsaker, kött, mejerivaror och andra produkter fyller den andra. Flera av stadens bästa restauranger får sina råvaror härifrån. Marknaden håller öppen från sju på morgonen till två på ­eftermiddagen."

Plaza Olivar

 

Bo på finca bland böljande kullar.

9. Finca Son Palaou, Orient

 

Hotell: " Väldigt fint i hotell ­specialiserat på agroturism i den vackra bergsbyn Orient. Hotellet har rötter i 1300-talet då det var en bondgård. Det är en perfekt bas för ­vandringar som fungerar för hela familjen. Byn ligger inte långt från Palma, men det är en helt annan värld. Det är en klassisk by i ett landskap med böljande kullar som gjort för vandring eller cykelturer. Det finns också flera vingårdar i området som går att besöka men framför allt är det naturupplevelsen som lockar."

Plaza de la Iglesia, Orient

 

Två kilometer vit sandstrand. Foto: David Henderson

10. Es Trenc

 

Strand: "Detta är en två kilometer lång, ren och en aning svårtillgänglig strand. Enligt mig är det Mallorcas bästa strand, som av någon ­anledning är ganska oexploaterad. Här finns inga privatbeacher som på många andra ställen. Däremot finns det gott om ­solstolsuthyrare och små restauranger. Grunda vatten gör att den är lämplig för barnfamiljer, men det kan vara värt att veta att den också delvis fungerar som inofficiell ­nudiststrand. Och vill man vara lite ifred kan man söka sig till sand­dynerna som ramar in ­strandremsan."

 

Deia – magisk liten by med strandkrog.

11. Deia

 

By: "Kan detta vara den vackraste ­platsen på jorden? Magisk liten by, med hotellet La Residencia och krogen Es Racó des Teix, badvik med glasklart vatten och pittoresk strandkrog. Det pittoreska landskapet lockade britter, tyskar och amerikaner att bosätta sig här efter första världskriget. Sedan dess har Deia varit inspirationsplats för författare, konstnärer och musiker. Byn vill inte ha någon massturism och det är förbjudet för turistbussar att parkera. I kombination med stränga byggregler har det gjort att byn ­bibehållit sin speciella karaktär."

Av Krister Berntsson