binge eliasson   publicerad text:  publicerad bildtext:hostal corona är inrett med antika möbler och loppisfynd vilket ger en bohemisk atmosfär.  hostal corona är inrett med antika möbler och loppisfynd vilket ger en bohemisk atmosfär.
binge eliasson publicerad text: publicerad bildtext:hostal corona är inrett med antika möbler och loppisfynd vilket ger en bohemisk atmosfär. hostal corona är inrett med antika möbler och loppisfynd vilket ger en bohemisk atmosfär. Foto: Binge Eliasson

Mallorca – 12 måsten du inte vill missa

Mallorca är bedårande, behaglig och behändig. Ön i spanska Balearerna har en semester­meny med en variationsrikedom som toppar de flesta Medelhavsöar.

Från designhotell och tapas i Palma via strandliv på Nikki Beach i Magaluf till ekologisk apelsinodling i Sóller.

Här är 12 måsten du inte vill missa.

Elisabet Garcia Dahlbäck
Hostal Coron är ett charmigt pensionat halvtimmen från Palma. Foto: Binge Eliasson

1. Bo billigt och bra på Hostal Corona

 

Enkelt och charmigt pensionat med en prunkande trädgård en halvtimmes promenad från gamla staden i Palma. Pensionatet är inrett med antika möbler och loppisfynd vilket ger en bohemisk trivsam atmosfär. I trädgården finns servering samt bar, emellanåt även utställningar och uppträdanden.

Pris: Dubbelrum från 415 kronor, inklusive frukost.

Adress: Josep Villalonga 22, Palma.

www.hostal-corona.com

 

 

Hotel Cort är ett nyöppnat designhotell vid rådhuset i Palma. Foto: Binge Eliasson

2. Hotel Cort – snyggt designhotell

 

Mitt på torget vid rådhuset i Palma ligger det här nyöppnade designhotellet som också har en populär restaurang där man äter en fantastisk frukost. Hotel Cort har snyggt inredda rum, men så är också hotellet designat av arkitekten Lázaro Rosa Violan som även designat krogen Nosh and Cow i Stockholm.

Pris: Dubbelrum från 1 569 kronor inklusive frukost.

Adress: Plaça de Cort, 11, Palma.

www.hotelcort.com

 

Smakupplevelser från Japan och Mexiko lockar på Emilio. Foto: Binge Eliasson

3. Sensationellt kök på Emilio

 

Hit vallfärdar folk från hela ön för att njuta av kökets subtila rätter inspirerade av smakupplevelser från Japan, Mexiko och Medelhavet. Ägarens talang när det gäller sushi och sashimi är obeskrivbar!

Pris: Varmrätter från 110 kronor. Boka bord.

Var: Carrer de la Concepció 9, Palma.

www.emilioinnobar.com

 

 

Smaka olika viner samtidigt som du frossar i vällagade tapas på Wineing. Foto: Wineing

4. Tapas och vinprovning

 

Wineing. Vill du passa på att smaka olika viner samtidigt som du kan frossa i vällagade tapas är det här stället du ska bege dig till. Ofta fullt, men ladda ett chipförsett vinkort med valfri summa och prova viner medan du väntar.

Pris: Tapas från 30 kronor.

Adress: C/ Apuntadors 24, Palma.

www.wineing.es 8. Zaranda

 

Fernando Pérez Arellano kockar med bravur på Zaranda. Foto: Binge Eliasson

5. Femstjärnigt Castell Son Claret med michelinhyllad kock

 

Michelinhyllade kocken Fernando Pérez Arellano härskar numera i femstjärniga hotellet Castell Son Claret. På Zaranda får du himmelska smak- och synupplevelser från ett kök med rötterna i den mallorcanska kokkonsten.

Pris: Avsmakningsmenyer från 900 kronor.

Adress: Carretera Es Capdellá-Galilea, km 1.7, Capdeperar.

www.zaranda.es

 

Ekologiska citrusfarmen Ecovinyassa. Foto: Binge Eliasson

6. Ekologisk odlingen Ecovinyassa i apelsindalen

 

Den fina staden Sóller ligger omgärdad i det som kallas för apelsindalen vid foten av Mallorcas högsta berg Puig Major. I mitten på 1800-talet exporterade man 3 miljoner kilo apelsiner till Frankrike, i dag är odlingarna färre. Men den ekologiska citrusfarmen Ecovinyassa blomstrar! Där kan du vandra runt och få lära dig allt om citrusträd, njut sedan av ett glas färskpressad juice och få 1 kilo apelsiner med dig hem.

Pris: 90 kronor.

Adress: Carretera de Fornalutx, Sóller.

www.ecovinyassa.com

 

Onsdagsmarknaden i Sineu. Foto: Daniel Sidenbladh

7. Myllrande marknader

 

Vill du ta del av ett öbornas vardagsliv är ett förmiddagsbesök på en marknad att rekommendera, kanske hittar du också något att fynda med dig hem? Varje dag pågår det marknader runtom på ön. Onsdagsmarknaden i Sineu och söndagsmarknaden i Consell är två marknader väl värda besök. Den första är en djur- och jordbruksmarknad med kreatur som väntar på att byta ägare. Den andra en loppmarknad.

Adress: I byn Sineu och på industriområdet utanför byn Consell.

www.ajsineu.net

www.illesbalears.es

 

Bodega Biniaguals viner hör till de bättre.

8. Besök en vingård

 

Mallorcas viner blir bättre och bättre, och det växer upp allt fler vingårdar varav många ekologiska. Ett av öns vindistrikt är landskapet runt byn Binissalem där Bodega Biniaguals viner hör till de bättre. En annan vingård är Santa Catarina som ligger vackert i bergen ovanför Andratx. Där kan du inte bara prova vin utan även beställa en picknick som äts omgärdad av vinrankor.

Adress: Ap. Correos 5, Binissalem. ­Carretera Capdellà km 4, Andratx.

www.bodegabiniagual.com

www.santacatarina.es

 

Rialto Living är en svenskägd livsstils-butik. Foto: Binge Eliasson

9. Shoppa loss i Palma

 

Rialto Living. Palma har massor av roliga butiker, inte minst denna svenskägda livsstils-butik som omnämns i boken "Luxury Stores Top of the World". Handplockat utbud av pappersvaror, ljus, accessoarer, kläder, väskor, skor, möbler och textilier

Adress: Calle San Feliu 3 C, Palma.

www.rialtoliving.com

 

Överdåd av frukt och grönt på Mercat de l'Olivar. Foto: Binge Eliasson

10. Mercat de l'Olivar

 

Saluhallens överdåd av öns skördar är inte bara en färgstark upplevelse, där kan du också förgylla dagen med lite glamour i form av några ostron som slinker ner med ett glas cava.

Adress: Plaza Olivar 4, Palma.

www.mercatolivar.com

 

Nyöppnade champagnebaren Chez Camille har hög trend- och hippfaktor. Foto: Binge Eliasson

11. Champagne och cava

 

På kort tid har den nyöppnade champagnebaren Chez Camille, med sitt utbud av cava och champagne på glas, i Palmas La Lonja-kvarter fått en hög trend- och hippfaktor. Köket lagar också omsorgsfullt komponerade menyer som varierar beroende på vecko­dagar.

Adress: Carrer del Mar 18, Palma.

www.chezcamille.es

 

Nikki Beach är ett klassiskt beach-clubkoncept. Foto: Binge Eliasson

12. Festa på Nikki Beach

 

I sommar är det två år sedan det här klassiska beach-clubkonceptet premiäröppnade på Mallorca. Med utsikt över stranden i partyorten Magaluf, som sedan en tid arbetar på att få en mer glammig stämpel, kan man festa loss från tidig morgon till långt efter midnatt.

Adress: Avenida Notario Alemany 1, Calvia.

www.nikkibeach.com