Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Malaysia

Malaysia är ett paradis som väntar på fler svenska turister.

Malaysia är ett paradis som väntar på fler svenska turister.

1/3

Foto: ISTOCKPHOTO

Statyn av hinduiska guden Lord Murugan är över 40 meter hög och står vid Butugrottorna som ligger drygt en mil norr om Kuala Lumpor. De stora grottorna rymmer ett hinduiskt tempel.

Statyn av hinduiska guden Lord Murugan är över 40 meter hög och står vid Butugrottorna som ligger drygt en mil norr om Kuala Lumpor. De stora grottorna rymmer ett hinduiskt tempel.

2/3

Foto: ISTOCKPHOTO

Inte alla vågar gå över Langkawi Sky Bridge, en mer än hisnande upplevelse.

Inte alla vågar gå över Langkawi Sky Bridge, en mer än hisnande upplevelse.

3/3

Foto: ISTOCKPHOTO

Malaysia är ett spännande och mångfacetterat resmål, men det är inte så många svenskar som upptäckt det ännu. Huvudstaden Kuala Lumpur, öarna Langkawi, Perhentian, Penang och Tioman, nationalparkerna Kinabalu och Taman Negara, de väntar bara på fler svenska besökare.

Malaysia består av två skilda delar, Malackahalvön och norra delen av Borneo. Malackahalvön är tätast bebodd och mest besökt. Där ligger den moderna huvudstaden Kuala Lumpur med det väldiga Petronas Towers, som var världens högsta byggnad när den stod klar 1998. En annan populär stad är Malacka (även stavat Melaka), huvudstad innan portugiserna kom på 1500-talet. I dag är staden ett världsarv med minnen från tiden som kolonialstad under Portugal, Holland och Storbritannien.

Härliga stränder och billig gatumat

Langkawi, som ligger precis vid gränsen till Thailand, är den mest besökta ön med härliga stränder. Penang som också ligger på västkusten har framför allt en mycket trevlig huvudstad, Georgetown, som är känd för sin multikulturella mix och överflöd av härlig och billig gatumat. På östra sidan är öarna Perhentian Besar och Perhentian Kecil populära resmål, liksom Tioman längre söderut. Dessa öar har mycket regn under monsunen ungefär från november till februari. Då stänger de flesta hotell. På resten av Malackahalvön än årstidsskillnaderna mindre och det är öppet året om.

Nationalpaker att besöka

Den stora nationalparken Taman Negara breder ut sig på Malackahalvöns inland, men vill man besöka djungel och berg är Borneo det främsta resmålet. Kota Kinabalu är populärt, liksom Sepilok där det finns ett rehabiliteringscentrum för orangutanger. Malackahalvön är lätt att resa runt på med mestadels bra vägar och utbyggt system av bussar. På Borneo är det ofta flyg som gäller.

FAKTA: Malaysia

Allmänna fakta: Malaysia bildades 1963 genom en sammanslagning av de tidigare brittiska kolonierna Malaya, Sabah, Sarawak och Singapore. Singapore uteslöts två år senare.

Huvudstad: Kuala Lumpur.

Bästa tiden att resa: Året om utom på östkusten där man bör undvika monsunsäsongen november till februari.

Restid: Från cirka 17 timmar med ett flygbyte.

Språk: Malajiska är officiellt språk, men många talar kinesiska, hindi och flera andra språk.

Valuta: Ringgit.

Tidsskillnad: +7 timmar.

Visum: Krävs inte för svenska medborgare som stannar upp till tre månader.

Statsskick: Monarki.

Klimat: Tropiskt varmt och fuktigt, cirka 30 grader året om.

Landsnummer: +60.

Folkmängd: Cirka 31 miljoner.

Elektricitet adaptrar: Brittisk typ med tre fyrkantiga pinnar.

Säkerhet: Anses av UD allmänt vara ett säkert land, men de råder resenärer att hålla sig väl underrättade om utvecklingen speciellt vid resa i gränstrakterna mellan Malaysia och Thailand. UD avråder från icke nödvändiga resor till kuststräckan mellan Tawau och Tambisan på östra Sabah (2016).

Bra att veta: Cirka hälften av Malaysias befolkning är malajer, 23 procent kineser, 12 procent ursprungsfolk, 7 procent indier. De talar olika språk och tillhör olika religioner vilket bland annat gör att Malaysia har ovanligt många helgdagar. 

Bästa tipsen om Malaysia

Här nedan har vi samlat våra bästa artiklar med inspirerande läsning om Malaysia. 

Senaste artiklarna om Malaysia