11 anrika slott runt Mälaren – värda ett besök

Det finns gott om vackra gamla anrika slott i Mälardalen, och alla bär de på sin egen historia av uppgång och fall. Vi besöker 11 slott i Mälaren, allt från "Kakslottet" till Gripsholms slott.

Helst ska man komma sjövägen. Sakta sugas in i Mälarens slingrande vattenlabyrint av fjärdar och vikar och trånga sund och lövskogsklädda stränder. Och plötsligt se hur skogen glesnar till en park där slottet lyser bländvitt i solen. Så for man förr. Men vi tar bilen på en rundresa bland Mälardalens anrika slott.

1. Mälsåkers slott

Slottet byggdes på 1600-talet av friherre Gustav Soop, en av landets rikaste män, nära vän till Karl X. Han dog innan bygget var klart, hans dotter ärvde och gifte sig Wachtmeister, deras dotter ärvde och gifte sig von Fersen. Så gick det till. Den svenska högadeln är ett spindelnät av ingiften och korsvis ärvda rikedomar. Under vår resa möter vi överallt samma namn: Oxenstierna, Brahe, Wachtmeister, von Fersen, Wrangel, Piper. Slotten är släkt med varandra.
Men Mälsåker hamnade i borgerliga händer och förföll. Och dess dramatiska höjdpunkt inträffar långt senare, under andra världskriget. 1942 inrättas här, med den svenska regeringens hemliga medgivande, ett läger för militär utbildning av norska flyktingar. Över 2 000 man inkvarteras i enkla baracker.
I ett par års tid övar de exercis, gevärsskytte, närstrid och handgranatkastning i slottsparken. På nyåret 45 transporteras hela bataljonen till Lappland för slutmanöver. Därifrån ska de angripa tyskarna i Nordnorge och befria sitt land. Sverige ska få del av äran och Mälsåker ska stå som stolt monument över vår insats.
Men ack! Strax efter norrmännens avtåg, en svinkall januaridag 1945, brinner slottet. Skorstensstocken spricker efter kraftig eldning, hela vinden antänds, innertaken brister av hettan. Och innan Mälsåkersbataljonen hinner ingripa är kriget i Norge över.
En utställning på Mälsåker dokumenterar hela historien, i text och bild. Inte många Mälarslott matchar detta drama. malsaker.nu

Mälsåkers slott i Stallarholmen. Foto: SHUTTERSTOCK

2. Skoklosters slott

80 rum, 50 000 föremål och en intakt bevarad 1600-talsinredning och med tavlor som hängt på samma plats i 350 år.
Guider i 1600-tals dräkter visar runt. 25 procent av besökarna är utlänningar, ty Skokloster har internationellt rykte. Korridorerna ekar av ljusa röster och snabba fötter - grupper av barn som får lära sig hur man levde för 300 år sedan.
Men framför allt: den sagolika prakten. Väggarna täcks av målade gyllenläderstapeter och konstfulla flandriska gobelänger, taken av allegoriska målningar och stuckaturer, golven av dyrbara barockmöbler. Här finns ett tusen tavlor. Rustkammaren fyller tre stora rum med pistoler, värjor, gevär, rustningar och små kanoner.

Byggherren, greve Carl Gustaf Wrangel, jämnårig med friherre Soop på Mälsåker, var general och överbefälhavare under trettioåriga kriget, därefter generalguvernör i det av Sverige erövrade Pommern. Han belönades för sina insatser,  med pengar och egendomar och blev Pommerns störste jordägare. Som generalguvernör tog han tull av båttrafiken längs floderna Oder och Neisse. Och en del av slottsinredningen är krigsbyten.
Här finns en våning för greve Wrangel, en annan för hans hustru, med sovrum, vardagsrum, mottagningsrum, matsal. Men de bodde aldrig här. Wrangel tillbringade hela sitt vuxna liv i Tyskland. Det sägs att de få gånger han överhuvudtaget besökte Skokloster bodde han i Stenstugan, ett hus nedanför slottet där han var född. Slottet var till för att synas och visas upp. En makt- och rikedomsdemonstration.
Men det gick för Wrangel som för Soop på Mälsåker. Han dog innan slottet var färdigt och hade inga manliga arvingar. Slottet ärvdes av en dotter som gifte sig Brahe.
Och bara några år efter Wrangels död inledde Karl XI den stora reduktionen. Slott och egendomar som högadeln förlänats eller lagt beslag på konfiskerades av staten. Det kungliga enväldet återinfördes. Skokloster är ett uttryck för den korta tid då Sveriges högadel hade makten. skoklostersslott.se/sv

Skoklosters slott, känt för sin sagolika prakt.

3. Tidö slott

Tidö slott i Västmanland byggdes av rikskanslern Axel Oxenstierna, Wrangels samtida. Han var Gustaf II Adolfs närmaste man och vi tänker oss honom som en lojal kungatjänare. Tidö är en orgie i republikansk symbolik. Entrétrappans förlaga är Capitolium i Rom. Dörren i förhallen vaktas av romerska knektar. Axel Oxenstiernas son avbildas i romarmiljö.

Oxenstiernorna var republikaner. Den svenska högadeln avskydde Vasakungarna, många hade sett sina förfäder avrättas i kungliga blodbad. Det var adeln som hade utbildning och kompetens att styra riket. De var övertygade om att kungamaktens tid var förbi. De drömde om en adelsrepublik. Karl XI kände hotet och slog tillbaka. Hans reduktion handlade inte bara om gods och pengar. Den var ett försvar för kungadömet.
Av denna politiska dramatik märker dagens besökare föga. Tidö andas frid och stillhet. Slottet tycks sova djupt, bäddat i grönska och skuggat av parkens höga trädkronor.
Men skenet bedrar, Tidö lever i nuet. Det ägs sedan 1890 av familjen von Schinkel som driver hela egendomen som ett företag. Utöver praktsalarna från 1600-talet, som visas för besökare, finns konferensutrymmen och gästrum och festvåning, och ett slottskapell för bröllop. tidoslott.se

Tidöslott utanför Västerås.

4. Engsö slott

På Engsö, ett vackert 1700-talsslott inte långt från Tidö, är det spökena som talar och rör sig. När höstmörkret faller ordnas här kandelaberpromenader, kvällsvisningar i skenet av 187 stearinljus. Entréhallen fylls av förväntansfulla deltagare i alla åldrar. Och medan solens sista strålar slocknar går vi genom slottets salar och porträttmålningar och får höra om herren av Engsö som ännu för ett par hundra år sedan hade rätt att utfärda dödsdomar, om skalden Olof Dalin som bodde och diktade här, om Johan Sparre som spelade tärning med djävulen och vann, om Karl XII:s häst Brandklipparen som efter kungens död i över 20 år bodde på Engsö.

I trappan hänger ett 300 år gammalt porträtt av slottsfrun Brita Bååt, en askgrå gestalt mot svart bakgrund. Det finns de som påstår att hon fortfarande bor här, så säg god afton när ni passerar. Inte alla döda vet att de är döda. Fru Bååt har setts vandra i slottet och plötsligt försvinna genom en vägg. Obegripligt, tills man tittade på gamla ritningar. Där väggen nu är fanns förr en trappa. Hon gick inte alls genom väggen, hon gick gamla trappan. Finalen - nu har stearinljusmörkret tätnat rejält - är en fonograf med raspig inspelning av en spökröst. Det låter som en blandning av golvknarr och vindtjut, omöjligt att höra vad rösten säger. Men vid fonografen finns en utskrift. Det visar sig att spöket talar engelska. Utanför är det nu kolsvart. Längs stigen till parkeringsplatsen flämtar några marschaller. Tur det, annars hade vi varken vågat eller hittat. engso.se

På Engsö slott spökar det. Foto: Shutterstock

5. Drottningsholms slott

Drottningholm på Lovön i Mälaren är sedan 1981 kungafamiljens officiella bostad. Det betraktas som den svenska stormaktstidens förnämsta slottsbyggnad och står på FN:s lista över världsarven. Här låg ett 1500-talsslott som brann 1661. Arkitekten Nicodemus Tessin den äldre fick i uppdrag att uppföra det nya slottet, som stod färdigt på 1680-talet. Här finns praktfulla trapphus och paradrum, mest berömda är Hedvig Eleonoras sängkammare och Lovisa Ulrikas bibliotek. kungligaslotten.se/vara-besoksmal/drottningholms-slott.html

Drottningholms slott. Foto: Shutterstock

6. Gripsholms slott

Gripsholms slott vid Mälaren i Mariefred byggdes på 1530-talet och är det äldsta av de kungliga slotten. Slottet byggdes både som försvarsborg och bostad åt Gustav Vasa. Till slottets stora sevärdheter hör stora Rikssalen med sitt målade tak och helfigursporträtt av Gustav Vasa och hans samtida europeiska regenter. I ett av slottets torn ligger en av Europas mest välbevarade 1700-talsteatrar. Här finns också svenska statens stora porträttsamling med porträtt på betydande svenskar från Gustav Vasas dagar till vår tid. kungligaslotten.se/vara-besoksmal/gripsholms-slott.html

Gripsholms slott. Foto: Shutterstock

7. Strömsholms slott

Ligger vackert på en holme i Kolbäcksån i Västmanland. Här lät Gustav Vasa bygga en försvarsborg på 1500-talet. Den revs och ersattes av dagens slott i slutet av 1600-talet. Inredningen är gustaviansk. När Sofia Magdalena av Danmark 1766 gifte sig med tronarvingen Gustav III fick hon Strömsholm som bröllopsgåva. Här finns en stor samling av svenskt 1600-talsmåleri, bland annat Ehrenstrahls målningar av Karl XI:s livhästar. kungligaslotten.se/vara-besoksmal/stromsholms-slott.html

Strömsholms slott. Foto: Shutterstock

8. Tullgarns slott

Ligger nära Trosa i Södermanland. Det byggdes på 1720-talet och är kungligt slott sedan 1772. Tullgarn, med sitt vackra läge vid havet, har varit bebott oftare och senare än de flesta andra kungliga slotten. Kung Gustav V tillbringade exempelvis somrarna här ända fram till 1940-talet. Därför går inredningen i flera olika stilar som rokoko, gustavianskt och viktorianskt. kungligaslotten.se/vara-besoksmal/tullgarns-slott.html

Tullgarns slott. Foto: Kalin Eftimov / KALIN EFTIMOV

9. Stora Sundby

Ligger enastående vackert nära Hjälmaresund, Hjälmarens smala midja. Historien går tillbaka till 1300-talet när en försvarsborg låg här. Det mäktiga slottet uppfördes och byggdes till under 300 år i familjen Sparres ägo. Slottsparken är öppen året om för besökare. Själva slottet är inte öppet för spontanbesök, men det är ändå resan värt. Firandet av Sveriges nationaldag den 6 juni, är sedan många år tradition på Stora Sundby. Eskilstunagardet samlas vid stallarna för att tillsammans med firande vandra ner till slottet där gästtalare, kör, spelemän och flaggutdelning väntar. storasundby.com

Stora Sundby slott. Foto: Shutterstock

10. Taxinge slott

"Kakslottet" ligger oändligt vackert vid Mälaren och är i modern tid mest känd för sin fantastiska kak- och tårtbuffé om sommaren. Godset har bytt ägare många gånger, 1795 köptes det av Joachim Daniel Wahrendorff. Han var en av Sveriges rikaste män och ägde många gods och gårdar, gruvor och bruk. Hans son Anders lät bygga det nuvarande slottet i den då moderna empirestilen. Det uppfördes åren 1806-13 och är i stort sett oförändrat än i dag. I dag är slottet nyrenoverat och en modern konferensanläggning. Du får nöja dig med att se utsidan, kaféet och de vackra omgivningarna. taxingeslott.se

Taxinge slott, också känt som "Kakslottet". Foto: Shutterstock

11. Steninge slott

Steninge slott är en av den karolinska herrgårdskulturens vackraste byggnader. Det ligger vackert vid Mälaren, sydost om Sigtuna. Här har funnits en storgård sedan 1200-talet men det nuvarande slottet ritades på 1680-talet av Nicodemus Tessin den yngre på uppdrag av Carl Gyllenstierna. Slottet stod färdigt 1705. Här finns ett trapphus inspirerat av Drottningholm och ståtliga rum. Till de stora sevärdheterna hör också Carl Gyllenstiernas kulturhistoriska glassamling. Den har få motsvarigheter från stormaktstidens Sverige. steningeslottsby.se

Steninge slott. Foto: Shutterstock

Text av: Åke Lundqvist

LÄS MER: Njut en lyxhelg på svenska slott och herrgårdar

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande