ANNONS
X
EXPRESSEN.SE
Publicerad 13 nov 2013 10.53

Magiska Mauritius – på Afrikas gröna ö

Stränderna är ett av Mauritius triumfkort. De är vackra, långgrunda och vattnet är underbart ljumt.

Stränderna är ett av Mauritius triumfkort. De är vackra, långgrunda och vattnet är underbart ljumt.

1/7

Foto: Robert Harding Images / Masterfi

"Den gröna ön" är en populär destination för smekmånader.

"Den gröna ön" är en populär destination för smekmånader.

2/7

Foto: Carina Hansen

Sola, promenera eller ägna dig åt en vattensport. Stranden erbjuder alla möjliga alternativ.

Sola, promenera eller ägna dig åt en vattensport. Stranden erbjuder alla möjliga alternativ.

3/7

Foto: Barbara Wallich

Mauritius är en lummig ö som på sina håll påminner om svensk sommargrönska.

Mauritius är en lummig ö som på sina håll påminner om svensk sommargrönska.

4/7

Foto: Håkan Boström

På ön odlas flera exotiska frukter.

På ön odlas flera exotiska frukter.

5/7

Foto: Fabien Dubessay

Jättesköldpaddorna har befolkat Mauritius sedan urminnes tider. Du kan själv hälsa på dem i djurparker.

Jättesköldpaddorna har befolkat Mauritius sedan urminnes tider. Du kan själv hälsa på dem i djurparker.

6/7

Foto: Blueorange Studio

Olika kulturer smälter samman med spår av Afrika, Indien, Asien och Europa.

Olika kulturer smälter samman med spår av Afrika, Indien, Asien och Europa.

7/7

Foto: Blueorange Studio

Mauritius kallas både för "paradiset" och "den gröna ön". Bortom all fantastisk natur och de kilometerlånga stränderna finns dessutom kultur och historia. Och för dig som vill lära dig mer om nationaldrycken rom, finns guidade turer och provsmakningar.

Lugnt, vackert och behagligt - så skulle man kort kunna sammanfatta Mauritius. Grönskande och omgiven av vita stränder ligger ön mitt i Indiska oceanen, öster om Afrika. Ekonomin Är God och turismen är en viktig näring sedan årtionden tillbaka. Att det är ett land som satsar på turism och god service märks väl. Hotellen håller mycket hög klass, men väljer du att röra dig utanför hotellkomplexen kommer du snart att märka hur säkert det är att ta sig runt, och vilken avslappnad inställning de flesta har till turister. Naturligtvis ska man alltid vara försiktig, men i jämförelse med många andra resmål är Mauritius anmärkningsvärt lugnt utan tungt kriminellt belastade områden. Man klarar sig bra på engelska, men vill du kunna prata med alla gör du bäst i att fräscha upp skolfranskan eftersom modersmålet är en fransk version av kreol.

Mauritius – en paradisö

Namnet Mauritius för lätt tankarna till en paradisö, turkosblått vatten och vajande palmer. I det här fallet stämmer bilden med verkligheten. Det är ingen överdrift att säga att vattnet är lika turkosblått som på ett vykort, ljummet och kristallklart. I norr finns de vitaste stränderna medan du på östkusten hittar den berömda stranden Flic-en-Flac som är lång och kantad av lyxhotell. Har du tid rekommenderas också ett besök på Île-aux-Cerfs, en ö med fantastiska stränder och lätttillgänglig snorkling där mauritierna själva åker på semester.

Mauritius är omgivet av korallrev, vilket ger perfekta förutsättningar för snorkling med fantastiska fiskar som vi svenskar annars får nöja oss med att betrakta i saltvattenakvarium. Är man intresserad av dykning och vattensporter finns stora möjligheter, men surfaren gör bäst i att se sig om efter ett annat resmål eftersom vattnet ofta är för stilla för surfingvågor. Mauritius är ett året runt-resmål utan stora temperaturväxlingar. Från november till april är det sommar och högsäsong med något hetare temperaturer och fler regnskurar.

Kombinationen av sol och regn har gjort Mauritius till en grönskande ö präglad av sockerfält och träd med olika exotiska frukter. Dignande bananklasar och mango är en vanlig syn. Socker är en av landets främsta exportvaror men var ännu mer betydelsefull förr. Det var också på sockerfälten som de importerade slavarna fick slita under fransmännens styre.

Mauritius varierade kök

Mauritius blev självständigt 1968 och har innan dess styrts av franska, brittiska och holländska kolonialmän. Som en påminnelse om öns blodiga historia finns klippan Le Morne som står med på Unescos världsarvslista. Från Le Morne hoppade slavar som lyckats fly sina ägare och lät sig krossas mot klipporna i havet.

När slaveriet avskaffades skedde en massimmigration av indier och de indiska influenserna är än i dag stora. Överallt finns vackra tempel, och kvinnor går klädda i saris. Gör du ett besök vid den heliga sjön Grand Bassin har du chansen att bli välsignad vid templet intill.

Befolkningen har även afrikanskt, kinesiskt och europeiskt ursprung. Olika religioner och kulturer verkar sida vid sida, vilket inte minst märks i det lokala köket. Hotellen i alla ära, men är man sugen på att testa öns eget kök är det en bra idé att ge sig ut bland restaurangerna där du kan hitta kinesiska, indiska, europeiska och afrikanska rätter till bra priser.

Rom på Mauritius

Förutom ett spännande kök har Mauritius en annan specialitet - rom - gjord på landets egna sockerrör. Det lokalproducerade vinet är blaskigt, men är du intresserad av romtillverkning rekommenderas ett besök på någon av öns romfabriker.

Själva besöker vi Rhumerie de Chamarel, i byn Chamarel, där guidade turer ges på olika språk. I luften ligger en sötaktig doft och vår guide Deny förklarar utförligt romtillverkningens olika processer medan vi visas runt i lokalerna. I guidningen ingår också en provsmakning. Rom kan du köpa överallt, men på en romgård är priserna mer fördelaktiga än i affärerna, dessutom har man förmånen att lära sig mer om drycken och tillverkningsprocessen.

ELISABETH MONTGOMERY

Relaterat