Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 13 okt 2014 15:07

Madrid – få det mesta och bästa av Spanien

Madrid är den spanskaste av alla spanska städer enligt Hemingway.

Madrid är den spanskaste av alla spanska städer enligt Hemingway.

1/6

Foto: Marko Wramén

De flesta sevärdheter ligger på promenadavstånd från Madrids mittpunkt, Puerta del Sol.

De flesta sevärdheter ligger på promenadavstånd från Madrids mittpunkt, Puerta del Sol.

2/6

Vid torget Santa Ana ligger Ernest Hemingways favorithak - Cerveceria Alemana.

Vid torget Santa Ana ligger Ernest Hemingways favorithak - Cerveceria Alemana.

3/6

Foto: cerveceriaalemana.com

Stadsdelarna i Madrid är som egna små städer.

Stadsdelarna i Madrid är som egna små städer.

4/6

Foto: Binge Eliasson

Vackra torget Plaza Mayor i Madrids äldsta stadsdel La Latina.

Vackra torget Plaza Mayor i Madrids äldsta stadsdel La Latina.

5/6

Foto: Beatrice Preve

6/6

MADRID. Vill du ha en dos spansk kultur som omfattar det bästa och mesta av Spanien? Åk då till Madrid, staden som Ernest Hemingway kallade för den spanskaste av alla spanska städer. Upplev Puerta del Sol – Madrids pulserande mittpunkt. Bländas av praktfulla stadsdelen Salamanca. Och flanera i Madrids äldsta stadsdel La Latina.

Madrid har precis som Paris och andra europeiska huvudstäder sina historiska monument, pampiga byggnader, breda avenyer och moderna shoppingstråk - men i Madrid ligger allt detta i småstadsliknande stadsdelar med bostadshus och kvarterskrogar som formats av medborgare som i alla tider flyttat in från andra delar av Spanien och från Sydamerika. Det är därför Madrid anses vara den spansk­talande världens huvudstad och kulturella vagga. Till skillnad mot sin sturska, katalanska syster Barcelona genomsyras Madrid av en frimodig tolerans mot oliktänkande vilket gör henne varmt generös mot turister. Dessutom är hon perfekt att upptäcka till fots, det finns alltid något ställe att vila fötterna på om man inte vill ta en taxi eller åka vidare med tunnelbanan.

Madrids mittpunkt är Puerta del Sol

Spaniens och Madrids mittpunkt är Puerta del Sol, det är runt henne som stadens intressantaste delar formar sig i en cirkel. Platsen var ursprungligen en av portarna i stadsmuren och av tradition är Sol platsen där stadsborna firar nyårsaftons tolvslag. Norr om Sol och avenyn Gran Via ligger Chueca, ett av stadens trendigaste områden som till viss del liknar Stockholms Södermalm. De förr så skamfilade kvarteren har numera snygga designkrogar och champagnebarer insprängda mellan gayklubbar och sunkiga hak. Där hittar du också en hel del intressant shopping, inte minst second hand, hantverk och skobutiker. Hippfaktorn har spritt sig vidare österut till Las Salesas och Justicia-kvarteren som livats upp med livsstilsbutiker och mysiga kvarterskrogar. Där ligger också Madrids populäraste bröllopskyrka, Santa Barbára, där bröllopsgästerna ser ut som om de deltog i ett spanskt modereportage.

 

Madrids svar på Stockholms Östermalm

Lite längre österut, på andra sidan boulevarden Paseo de Recoletto, ligger stadsdelen Salamanca - Madrids svar på Stockholms Östermalm. Kvarteren består av praktfulla bostadshus längs med prydliga gator som inte sällan kantas av spanska och internationella märkesbutiker. Där huserar också många av stadens chicaste designhotell liksom Michelinkrogar intill klassiska, spanska tapasbarer där menyn ofta berättar om från vilken del av Spanien ägaren kommer.

Även om det bara är en halvtimmes promenad från Salamanca till Lavapiés är livet i den gamla arbetarstadsdelen en helt annan värld. Där - i de slitna kvarteren väster om den vackra tågstationen Atocha - har indiska, pakistanska, marockanska, afrikanska och sydamerikanska invandrare slagit sig ner och öppnat mångkulturella matbutiker och barer och den låga prisnivån drar också till sig studenter med allt vad det innebär av kreativa kulturverkstäder. Dessa hittar du också i klubbtäta Malasaña - kvarteren norr om shoppinggatan Gran Via - som var ett slags ursprungskälla för den kulturella frihetsrörelsen Movida Madrileña som sköljde över staden efter diktatorn Francos död 1975.

Ernest Hemingways favorithak

Från Lavapiés tar det bara cirka tio minuter att gå till vackra torget Plaza Mayor i Madrids äldsta stadsdel La Latina sydväst om Puerta del Sol. De upptrampade kullerstensgatorna kantas av populära barer och tapaskrogar med kakelklädda väggar, patinerade träinredningar och inte minst hög ljudnivå. Att umgås över en bit mat och något att dricka är en del av stadens själ och vardagsliv, men så är också spanjorer i allmänhet och Madridbor i synnerhet lika pratsamma som nyfikna.

I La Latina ligger också charmiga torget Santa Anas soliga serveringar. Vid torget ligger Ernest Hemingways favorithak - Cerveceria Alemana - där han hade ett eget bord. Även om den kände författaren också vistades i Paris, Pamplona, Havanna och Key West, var Madrid - den spanskaste av alla spanska städer - den plats han kom att hålla närmast sitt hjärta.

 

Här hittar du fler inspirerande artiklar om Spanien!

 

LÄS OCKSÅ: 12 tips för din weekend i Barcelona

                       Billig långhelg i Madrid – dag för dag

ELISABETH MONTGOMERY

Relaterat