Karga, prunkande Madeira.
1 av 3: Karga, prunkande Madeira. Foto: Shutterstock
En av levadorna på Madeira.
2 av 3: En av levadorna på Madeira. Foto: Anna Wahlgren
Östra halvön, Ponta de Saõ Lourenço, en "ö på ön".
3 av 3: Östra halvön, Ponta de Saõ Lourenço, en "ö på ön". Foto: Shutterstock

5 underbara utflykter på Madeira

Madeira är mer än stillsamma promenader i botaniska trädgårdar och provningar av söta viner. Delfinsafari, bad i naturliga saltvattenpooler och spektakulära vandringar i ett världsarv är en annan sida av ön. Här är fem fina utflykter på Madeira.

För inte så länge sedan var Madeira lika med ett halvsömnigt resmål dit kompisarnas föräldrar reste för att titta på botaniska rariteter. Och inget ont om Madeiras trädgårdar,  de är på alla sätt överdådiga, ön är ju galet frodig och grön, och skulle kunna betraktas som en enda stor flytande trädgård. Men Madeira handlar inte bara om blomsterprakt. Den som uppskattar vacker natur och lagom äventyrliga aktiviteter kommer inte att bli besviken på Madeira.

Ön är relativt liten och – tack vare nybyggda motorvägar och tunnlar – lätt att resa runt. På en halvtimme tar man sig från huvudstaden Funchal till någon ödslig plats i bergen.

Kontrastrika Madeira

Och det är kontrasterna som är grejen med Madeira. Att vandra i världsarvsklassad urskog på dagen och dricka poncha, öns nationaldryck med citron, honung och rom, på en trendig bar på kvällen, är en skön kombo.

Huvudstaden Funchal är bästa basen för utflykter. Stan är lättillgänglig och kul, inte minst kvällstid. Den livliga bar- och restauranggatan stavas Rua de Santa Maria, och här samlas både turister och lokalbor på kvällarna. "Funchalmåsten" dagtid är besök i den botaniska trädgården, dricka afternoon tea på klassiska hotellet Reid's, och spana in fiskefångst i saluhallen.

Den som vill krama det mesta och bästa ur Madeira, gör dock rätt i att se sig om runt ön.

5 fina utflykter på Madeira

1. Vandra längs en levada

Madeiras natur upplevs bäst till fots, och gärna under en levadavandring. Levador är konstgjorda kanaler som byggts för att leda vattnet från mitten av ön till jordbruksområdena. Under åren har de varit viktiga kommunikationsleder för lokalbefolkningen, och numera hamnar de dessutom högt på turisternas "att-göra-på-Madeira-lista". Levada do Castelejo heter en av alla levador - en lätt och varierad tretimmarsvandring. Här går man bokstavligen genom folks trädgårdar och får en fin inblick i vardagslivet.

Längs vägen växer avokado, passionsfrukt, och ståtliga Afrikas blå lilja. Det doftar eukalyptus och på de branta terrasserna runt omkring levadan trängs vinrankor. Vid vandringens slut väntar en bar, perfekt för lunchpaus eller provsmakning av madeiraviner.

 

Längs levadorna växer avokado, passionsfrukt, och ståtliga Afrikas blå lilja. Foto: Shutterstock

2. Val- och delfinspaning

Att åka ribbåt österut, rätt ut i havet för att titta på valar och delfiner är ett storslaget äventyr. Valarna går vi bet på, men delfinerna leker och simmar länge runt båten. En naturupplevelse att minnas. På väg hem går vågorna höga, och vi kliver iland dyngsura och lätt illamående. Ett tips är att kolla väderprognosen före avfärd. Caniçal, på sydöstra delen av ön, är en bra utgångspunkt för val- och delfinutflykter. En gång var fiskebyn centrum för öns valindustri. Valjakten förbjöds dock för flera decennier sedan, och i dag återstår bara ett valmuseum.

LÄS MER: Upptäck Funchal – härligt resmål året runt

3. Bada i saltvattenpool

Ett lugnare äventyr är de naturliga saltvattenpoolerna i nordvästliga Porto Moniz. Naturens krafter är påtagliga, och dånande Atlantvågor slår in mot kusten, men i klippbassängerna är det lugnt och fridfullt. Här är ingenting annat än rasande vackert, så glöm för allt i världen inte kameran. Se till att ha gott om tid, här vill man gärna stanna länge. Varva baden med en fisklunch på någon av restaurangerna med strålande havsutsikt.

 

Vackra saltvattenpoolerna vid Porto Moniz. Foto: SHUTTERSTOCK

4. Upplev regnskog i Atlanten

När portugiserna upptäckte Madeira för sådär 600 år sedan var ön täckt av lagerskog, laurisilva. Delar av den finns kvar, framför allt i Rabaçaltrakten, och den är upptagen på Unescos världsarvslista. Miljön är extremt artrik, vi pratar ju om Atlantens regnskogar. Här är fuktigt, och ormbunkar, lavar och mossor växer överallt. Spana efter unika fågelarter som madeirakungsfågeln och madeiraduvan, och håll dig till stigen, i skogen är det lätt att trampa vilse.

 

Atlantens regnskog. Foto: Shutterstock

5. Upptäck östra halvön

Inte för inte kallas Ponta de Saõ Lourenço en "ö på ön". Den närmast ökenliknande halvön, belägen så långt österut man kan komma, är totalt annorlunda resten av Madeira. Här är kargt, vilt och - framför allt: inga träd! Stelnad lava har format stora torn längst ut på udden. Bästa sättet att utforska den klippiga halvön är att följa den vältrampade stigen, som startar vid slutet av södra kustvägen. Avsluta med bad i viken Prainha - Madeiras enda naturliga sandstrand med kristallklart vatten.

Östra halvön, Ponta de Saõ Lourenço, en "ö på ön". Foto: Shutterstock

RESFAKTA: MADEIRA

Resa dit: Direktflyg från Arlanda, cirka 5,5 timmar. 

Bästa tiden: Ett året-runt-resmål. Alla månader har sina botaniska höjdpunkter. Mars och april är de rikaste blomstermånaderna. Vandringar kan göras året om.

Resa runt: Bra bussförbindelser runt ön. Hyrbil rekommenderas för den som verkligen vill se sig om.

Klimat: Medeltemperatur, dagtid, sommar, cirka 25 grader, och vinter, cirka 20 grader. Vintertid påminner Madeiras klimat om svenskt sommarväder.

Valuta: Euro. Kreditkort accepteras i stor utsträckning. Uttagsautomater i Funchal och större byar.

Prisnivå: Billigare än i Sverige. 

Shopping: Skor, korgar, broderier och vin är populära köp. Stort utbud av både butiker och shoppingcenter i Funchal.

Aktuellt just nu