Quinta do Lorde Resort - Hotel.
1 AV 2
2 AV 2
Quinta do Lorde Resort - Hotel.
Foto: Shutterstock

Bästa hotellen på Madeira – 5 lyxiga quintas

En quinta är en gammal, ibland uppemot hundraårig, egendom som omvandlats till hotell. En del är helt moderniserade, andra har fått behålla en känsla från förr. Alla erbjuder de ett stycke bevarad historia där lyx, kvalitet, utmärkt mat och service utgör en självklar del av vistelsen.

1. Quinta do Lorde Resort - Hotel - Marina

På 1960-talet kom den förnäma engelska baronen John Talbot till ön. Han blev helt betagen av den natursköna platsen, köpte mark i Caniçal och byggde sig ett residens. På 70-talet förvandlades platsen till en andlig retreat dit man kunde söka sig för att få ro och stillhet. Quinta do Lorde är fortfarande en naturskön plats där man kan vila upp sig, men idag i form av en femstjärnig resort öppen för alla.

Hotellet är konstruerat som en portugisisk by, uppdelat på fem olika byggnader som utgör själva kärnan. Runt omkring ligger ett litet torg, en egen kyrka för bröllop, en marina, sex olika restauranger och barer. Förutom de två poolområdena finns även en naturlig havsvattenpool, klapperstensstrand, gym, sportplan samt möjlighet att ta spabehandlingar. Till öns huvudstad Funchal tar man sig lätt med hotellets egen busservice. Levadavandringar finns också i närheten.

Adress: Sitio da Piedade, Canical, Machico

ANNONS: Läs mer och boka Quinta do Lorde Resort - Hotel - Marina här [extern länk]

Quinta do Lorde Resort - Hotel - Marina.

2. Estalagem Da Ponta Do Sol

Modernt och stilrent designhotell med spektakulärt läge högt på en stenklippa vid havet i Ponta do Sol. Arkitekten Tiago Oliveira fick i uppgift att integrera den gamla quintan med en modern, samtida stil. Idag är de en av medlemmarna i Design Hotels. Resultatet blev avskalat och elegant där inredningen känns enkel och avslappnad. Rummen går i vitt och svart och har stora panoramafönster, allt för att låta de yttre intrycken tala och stilla de inre.

Slappnar av gör man också lätt i hotellets trädgård, i infinitypoolen, bastun eller den uppvärmda inomhuspoolen. Hotellet har även pass i yoga och qi gong, och i de två behandlingsrummen kan man boka in sig för en välgörande massage. Gym och wellnessfaciliteter får användas kostnadsfritt. Vill man aktivera sig finns allt från tennis, golf, dykning och surfing till volley ball, segling, paragliding och valsafari inom en radie på 10–20 minuter.

Adress: Quinta da Rochinha, Ponta do Sol

ANNONS: Läs mer och boka Estalagem Da Ponta Do Sol här [extern länk]

Quinta da Rochinha är ett modernt och stilrent designhotell med spektakulärt läge högt på en stenklippa vid havet. Foto: Manuel De Faria

3. Charming Hotels Quinta das Vistas

Klassisk hotell med pampiga möbler och antikviteter som ger en känsla av hur lyxigt leverne såg ut på ön förr i tiden. Förutom atmosfären är det utsikten över havet och Funchal som drar, samt detaljerna och det personliga omhändertagandet. Gästerna checkas till exempel in privat på rummet, där det också väntar en välkomstgåva vid ankomst.

Utsikten njuts bäst med en drink på panoramaterassen eller från ett av utomhusborden på gourmetrestaurangen. Man kan också boka ett av panoramarummen med maffig balkong.

I trädgården tar man sig gärna en romantisk promenad bland fontäner och blommor. Här finns också en damm med svanar och en minigolfbana.

Till hotellets bad och spaavdelning hör ett vackert poolkomplex som sträcker sig från en uppvärmd inomhusbassäng via en passage ut till en hängande utomhuspool med vattenfall, ner till ytterligare en pool.

Adress: Caminho de Santo António, 52, Funchal

ANNONS: Läs mer och boka Charming Hotels Quinta das Vistas här [extern länk]

Charmiga Quinta das Vistas. Foto: Nick Bayntun

4. Quinta Splendida Wellness & Botanical Garden

Hotellrummen är fördelade på lägre byggnader som är spridda runt i den grönskande vegetationen. Bland alla växter finns över 1000 olika arter som sträcker sig över ett område på 30 000 kvm. Här har också köket sin egen örtträdgård dit kockarna själva går för att fylla på förråden.

Den restaurerade huvudbyggnaden är från 1800-talet och full av historia och antikviteter. I kontrast står det moderna spat i trädgårdens bortre delar där berget fått titta fram i dagen och bli en del av den trendiga inredningen. Utomhuspoolen ligger fritt med gott om möjligheter att lapa sol liksom att blicka ut mot den blå horisonten och det närliggande naturreservatet Ilhas Desertas. Närmsta by heter Caniço, som ligger på den sydvästra delen av Madeira.

Adress: Estrada da ponta da oliveira 11, Santa Cruz

ANNONS: Läs mer och boka Quinta Splendida Wellness & Botanical Garden här [extern länk]

Quinta Splendida Wellness & Botanical Garden.

5. Quinta da Casa Branca

Den lådaktiga byggnaden, prisbelönt för sin arkitektur, ger 60-tals känsla i sin funktionella renhet men är från 1998. Egendomen är betydligt äldre; historien börjar i mitten av 1800-talet med de brittiska förfäderna till de nuvarande ägarna, familjen Leacock. Samma namn syns än idag på flaskor med Madeira-vin; familjen var en av de största producenterna fram till 1925.

Trädgården är hotellets stolthet. De blommande trädens färgskala sträcker sig från rosa och gult till djupaste purpur. Just växtligheten var utgångspunkt när hotellet byggdes vilket märks på rummen med privat markterrass och den insynsskyddade utomhuspoolen som är omgiven av prunkande Bougainvillea.

Här finns också en förstklassig restaurang inrymd i hotellets äldsta byggnad från 1800-talet, och en hälsoavdelning, The Phytocéane Spa. 

Adress: Rua Da Casa Branca 7, Funchal

ANNONS: Läs mer och boka Quinta da Casa Branca här [extern länk]

Quinta da Casa Branca.

LÄS MER: Upptäck Funchal – härligt resmål året runt