Annons
EXPRESSEN.SE

Publicerad 21 aug 2009 08:44

Må bra på spa - 10 sköna ställen

Pånyttfödd. Investera i dig själv och unna dig några dagar med härliga behandlingar och avkoppling.

Pånyttfödd. Investera i dig själv och unna dig några dagar med härliga behandlingar och avkoppling.

Foto: Jupiter Images

Vill du bota stress, övervikt, allergier och börja träna?
Checka då in på ett spa.
Här är guiden till tio bra friskvårds-spa.

1. Varbergs Kurort

På Varbergs Kurort har man tagit emot gäster i hälsosyfte i 200 år. På senare år har det också blivit ett hotell, men den höga hälsokompetensen finns som tur är kvar.
Var: Varberg.
Omgivningar: Precis utanför ligger havet, en strandpromenad och en sandstrand där vissa träningspass utförs vid bra väder. Utmed klipporna finns också mysiga naturstigar.
Behandlingar: De är Sveriges enda thalassospa och erbjuder både hudvård, massage, tångbad och möjligheten till vitare tänder. En styrka är deras livsstilsbehandlingar.
Hälsopaket: Tusenmilaservice som inkluderar analys av livsstil, fysik, kondition och kroppsmätning följt av råd och praktiska instruktioner.
Pris: 765 kronor för 55 minuter.
Adress: Nils Kreugers väg 5, Varberg.
www.comwell.com

2. Selma Spa+

Som första spaanläggning i Skandinavien är utbudet på Selmas Spa+ i Sunne både väl genomarbetat och gediget. Hit kommer man både för att koppla av, äta gott och må bättre.
Var: Sunne i Värmland.
Omgivningar: Sjönära med gröna omgivningar, Skogsvandring står till och med på träningsschemat.
Behandlingar: Spamenyn rymmer 40-talet behandlingar men de är också starka på träningsbiten. På plats finns fem personliga tränare som kan hjälpa dig med att gå ner de där sista retsamma kilona eller skaffa sundare matvanor.
Hälsopaket: Kom i Form innehåller två nätter med helpension, nyttjande av spafaciliteter, fyra personliga träningstillfällen à 60 minuter och stresstest.
Pris: 4 995 kronor.
Adress: Sunne.
www.selmaspa.se

3. Sätra Brunn


"Historiens vingslag finns i varje andetag" står det på deras hemsida och har man varit här är man beredd att hålla med. Hit kom människor redan på 1700-talet för att "balansera sina vätskor" som det hette, dricka brunn och må bra.
Var: Sala, fyra mil norr om Västerås.
Omgivningar: Området är stort och rymmer hundratalet röda stugor som tillsammans alla utgör det kulturarv som är Sätra Brunn.
Behandlingar: En rad olika för både ansikte och kropp som utförs med naturliga produkter. Än idag går det också att dricka ur brunnen.
Hälsopaket: Sätra Brunn har en sjukgymnast och en naprapat som kan hjälpa till med att få bukt med olika smärttillstånd i till exempel rygg, nacke, leder, muskler och huvud.
Pris: Hotellogi med halvpension: 850 kronor per person och natt. Besök hos sjukgymnasten/ naprapaten är remissfritt och kostar som en patientavgift. Frikort gäller.
Adress: Sala.
www.satrabrunn.se

4. Vejlefjord

Danska Vejlefjord är både hotell, spa och rehabiliteringsanläggning. Den stora byggnaden liknar nästan ett slott men var faktiskt ett sjukhus för mer än 100 år sedan.
Var: Danmark, cirka 2,5 timme från Köpenhamn.
Omgivningar: Vejlefjord ligger havsnära och runtom den pampiga byggnaden finns gott om grönska.
Behandlingar: Hit kan man lika gärna söka sig för en avkopplande semester med sköna behandlingar och besök i deras Thermal Bath - sju pooler med olika upplevelser - som för att bli omhändertagen vid utbrändhet.
Hälsopaket: Vejlefjord har ett särskilt välrenommerat stressbehandlingsprogram där klienten får verktyg för att minska sina stresssymptom, hantera orsakerna till stressen och lära sig att förebygga stress i framtiden.
Pris: Varierar efter tid och behov. Dubbelrum kostar 2 150 kronor.
Adress: Sanatorievej 26, Stouby.
www.vejlefjord.dk, www.hotelvejlefjord.dk

5. Tervis Medical Spa

Tervis Medical Spa är en mer medicinskt inriktad hälsoanläggning än sitt systerhotell Tervis Paradiis som lockar hela familjen med plaskvänligt badlandskap och skönhetscenter. Båda hotellen ligger i den estniska sommarorten Pärnu.
Var: Estland, cirka 2 timmars bussresa från Pärnu.
Omgivningar: Förutom en enorm sandstrand med strandpromenad, finns här pittoreska små trähus, kyrkor och museer.
Behandlingar: Det mesta från bad, massage och akupunktur till tandvård och inhalationsterapier.
Hälsopaket: Andas lättare syftar till att lindra allergier och inflammation i luftvägarna. Den som vill ta tillfället i akt och sluta röka kan få professionell rådgivning. I paketet ingår både saltkammarterapi, saltbastu och annat uppfriskande.
Pris: 700 kronor per person och natt vid del i dubbelrum inklusive frukost och middag.
Adress: Seedri 6, Pärnu.
www.spa.ee

6. Pirita Top Spa

En kort taxitur från Tallinns hamn och man är framme vid det här k-märkta spahotellet med sin speciella katamaranliknande arkitektur.
Var: Tallinn, Estland.
Omgivningar: Här finns en liten hamn och en lång havsnära promenad som många gärna promenerar, joggar eller cyklar längs med.
Behandlingar: Utöver behandlingarna i skönhetscenter finns även en mer medicinskt inriktad enhet med läkare som kan följa upp dina resultat och ge rekommendationer, både för vistelsen och efter hemkomst.
Hälsopaket: Välj förslagsvis en full hälsokontroll. Mätning av blodsocker, kolesterol, fettprocent och BMI.
Pris: 160 kronor.
Adress: Regati pst. 1, Tallinn.
www.topspa.ee

7. Spa Vilnius

Namnet till trots ligger denna spaanläggning i kurorten Druskininkai där traditionen som hälsodestination är lång. I princip hela orten består av spa- och hälsohotell där man fortfarande dricker av ortens hälsogörande mineralvatten.
Var: Cirka 13 mil från Litauens huvudstad Vilnius.
Omgivningar: Gröna och lugna med möjlighet att strosa i sköna parker och utmed ortens stora flod.
Behandlingar: Moderna spabehandlingar, men fortfarande kan man få läkarkonsultation vid sin ankomst.
Hälsopaket: Ett sunt hjärta som inkluderar en mängd olika behandlingar samt riskanalys för framtida hjärtbesvär.
Pris: 4 950 kronor för 7 nätter.
Adress: K. Dineikos str. 1, Druskininkai, Litauen.
www.spa-vilnius.lt

8. Viimsi Spa

Det här moderna och ljusa mellanklasshotellet med fräscha rum ligger på en halvö med samma namn, nära Tallinn.
Var: Viimsi, Estland.
Omgivningar: I närheten finns ett villaområde och en badstrand. Från hotellets övre våningar har man utsikt över Tallinns bukt.
Behandlingar: Lång meny med låga priser jämfört med hemma. Utöver både estetiska, avkopplande och kirurgiska behandlingar finns hela 12 hälso- och spapaket med olika upplägg.
Hälsopaket: Välj exempelvis Detox som är inriktat på att rena kroppen från gifter och slaggämnen. Paketet inkluderar förutom övernattning, användande av bad, bastu och träningsfaciliteterna också helpension, personliga träningsprogram samt en avgiftande behandling per dag.
Pris: 2 400 kronor för 3 nätter.
Adress: Randvere tee 11, Viimsi.
www.viimsispa.ee

9. Fra Mare

I den havsnära kurorten Haapsalu, som hör till Estlands äldsta städer, är det rena hälsokuren att bara vistas i den saltrika, joniserade havsluften.
Var: Haapsalu, Estland.
Omgivningar: I tallskogen runtom anläggningen finns slingor på 3 och 5 kilometer där man kan gå, cykla eller jogga. Utmärkta förutsättningar med andra ord för att komma hem i bästa form.
Behandlingar: Brett urval med thalassoterapi som specialitet (behandlingar där havsvatten, lera, alger eller salt används).
Hälsopaket: Thalasso Slim&Trim med fullt program och helpension i 7 nätter. Till exempel ingår utrensande kurer med den lokala, blåaktiga leran och alger.
Pris: 7 770 kronor.
Adress: Ranna tee 2, Haapsalu.
www.framare.ee

10 Baltic Beach

Femstjärnigt hotell vid stranden i den mysiga sommarorten Jurmala som är både populär och välbesökt, inte bara under sommaren. Här går man gärna långa promenader också på hösten och våren för att andas den friska havsluften, en terapi bara det i sig.
Var: Strax utanför Riga i Lettland.
Omgivningar: Trivsamma breda boulevarder utmed havet kantade av flotta trävillor med mycket snickarglädje. Största attraktionen är den tre mil långa sandstranden.
Behandlingar: Imponerande utbud och terapirum som fyller flera våningar. Här kan man pröva både ryska badtraditioner, bastu med björkris och olika behandlingar med bärnsten.
Hälsopaket: Health and Shape på 2, 3, 4 eller 5 dagar.
Pris: Från 830 kronor per dag inklusive halvpension, bad, bastu och träning samt en behandling per dag.
Adress: 23/25 Juras str., Majori, Jurmala.
www.balticbeach.lv

Text av: Heidi Rovén

ELISABETH MONTGOMERY