Sydafrika är känt för sina goda viner.
Sydafrika är känt för sina goda viner.

Luncha på en vingård i Kapstaden

I Kapstaden är det knappt en halvtimme från storstadsbruset i centrum till en lummig idyll med väntande lunchbord.

Du behöver inte åka utanför Kapstaden för att komma till en vingård, sådana växer ända in i staden. Men en tur till the Winelands, en bit bort, är en trevlig och väldigt populär utflykt – även bland stans infödda. 

 Alla har sin favoritgård, och att åka ut till den för en lunch är ett vanligt söndagsnöje. 

 Constantia är ett vingårdstätt område, nära Kapstaden. Detta är ett av de mest välbärgade områdena i trakten. Vingårdarna har både spa och hotell – och krogar i världsklass förstås. Dock krävs att du bokar bord veckor i förväg. Populärast och mest känd är La Colombe på vingården Constantia Uitsig. Vi har inte bokat, så vi får välja en annan rutt. Och det finns gott om alternativa vägar och gårdar.

Pinotage - älskad och hatad

 Vinodlingarna har en lång historia i Sydafrika. Något vettigt att dricka skulle väl de stackars holländarna ha, som stationerades här i slutet av 1600-talet! 

 Och några av de fransmän som först flytt till Holland – många gånger för att de var protestanter i ett katolskt Frankrike – och sedan hamnade i Sydafrika smugglade med en vinstock från fäderneslandet. Det är vi, väldigt tacksamma för!

 Vår lunch börjar med en vinprovning. På den får vi lära oss att Chenin blanc, som är den vanligaste druvan i detta område, även är den druva som ger mest vin per kvadrat kilometer. Mycket tacksam med andra ord. Och hälften av världens Chenin blanc-odlingar finns just här i Sydafrika. Självklart startar vi provningen med ett glas torr vit Chenin blanc. Vår värdinna lotsar oss igenom ett axplock av husets utbud, från det torra vita till smakrika eldiga röda. Pinotage är druvan som man antingen avskyr eller älskar, och som bara odlas här. Den växer lågt med markkontakt, som ger vinet dess speciella karaktär. 

Druvorna plockas för hand

 Provningen avslutas, precis som en måltid, med någonting sött. Och denna gång är det söta rött. Jag är helt klart mer van vid söta vita. Men detta vin är sött och gott utan att vara klibbigt, och man blir nästan sugen på en kula vaniljglass till. 

 Nu väntar en härlig lunch i trädgården, uppdukad i skuggan av ett träd. Det är lugnt, men så är det ju inte söndag heller, den stora vingårdslunchardagen. Och det är varmt, men behagligt i skuggan. Omkring oss frodas vinrankorna i raka välorganiserade rader. 

 Det är snart skördetid, om en vecka eller så fylls fälten med arbetare. Ett riktigt hantverk. Här plockas de dyrbara druvorna för hand. Seidelberg, som vingården heter, är en av de äldsta i trakten. Här har man odlat vindruvor sedan 1692, och det mesta av produktionen går på export. Hela 80 procent. 

 Där vinodlingarna slutar tar berget vid, samma berg som ramar in Kapstaden. Vi ser Taffelberget från lunchbordet. 

 Jag njuter av omgivningen och andas in lugnet.

 – Would you like a glass of wine? En vänlig servitris frågar, och så klart jag vill. Vad annars i denna inramning? Och så har jag ju ett favoritvin från provningen. 

 – Ett glas Nuance tack.

 Det skulle passa extra bra till lite kryddig mat, och jag har fastnat för en lammcurry på menyn. Och visst, det går utmärkt. 

 Kanske detta ska bli min favoritvingård? 

 I alla fall för i dag.

FAKTA

Resa dit: Det går inga direktflyg till Kapstaden från Sverige. Flyg med SAS och South African Airways från Arlanda via London Heathrow. Även Lufthansa och British Airways flyger med mellanlandning. Restid inklusive mellanlandning cirka 20 timmar.
Bo: Bed and Breakfast är en vanlig och mycket populär boendeform. Man kan hitta bra dubbelrum runt om i Kapstaden från 500 kronor natten. Det finns två svenskägda, Villa Cape Adventures, ligger i området Gardens, med gångavstånd till huvudgatan Long street och Bickley House, som ligger i området Sea Point. Båda är trevliga områden.
Valuta: Sydafrikanska Rand (ZAR) 100 SEK = 110,50 ZAR
Prisnivå:Billigt. En huvudrätt kostar från 60 kronor till runt 100 på en finare krog. Ett glas vin kan man få för 15 kronor, en öl likaså.
Allmänt: Mat och vin håller otroligt hög nivå. Man äter mycket fisk. Exotiska inslag på menyn kan vara antilop (Springbok) och krokodil. Vänstertrafik. Billig bensin.Tema resor arrangerar flera resor till Sydafrika med bland annat vingårdsbesök.

Aktuellt just nu