Lugna, lummiga Ulvön

Ulvön utanför Höga kusten är mest känd för sin surströmming.
Men här finns mycket mer än stinkande fisk.
Vi beundrar blomsterprakten, får en glassnostalgikick och känner oss tillbakaflyttade till 1900-talet.

När färjan "Kusttrafik" närmar sig Ulvön spelas dragspelsmusik i valstakt i högtalaren. Vi är således i rätt stämning när vi stiger i land. Färjeläget Ulvöhamn på norra Ulvön bjuder på skärgårdsmiljö med bryggor och röda sjöbodar. Nät på tork och gamla ekor samsas med syrener och stora rosor i trädgårdarna.


Här finns några restauranger och kaféer, men byn framstår ändå som påfallande orörd för den som är van vid Stockholms skärgård.


- Ulvön är bra för här slipper man affärer som stinker tvål och sånt. Det är fortfarande genuint här, säger Ruben Madsen, kaféägare och ordförande i Surströmmingsakademien.


Vi träffar honom på hans kafé Måsen och lyckas få en stund av hans tid. Surströmmingspremiären närmar sig och Rubens telefon ringer hela tiden. Dagen innan träffade han tv-kocken Jamie Oliver i Stockholm. Jamie fick pröva surströmming förstås.


- Han sa att "it smells like shit, but tastes delicious", det luktar som skit, men det smakar läckert.


Nu är Ruben hemma igen:


- Ulvön har en förmåga att få folk att lätta på trycket. Det är viktigt att tagga ner och ta det lugnt här.


Slappa med surströmming

Ön är känd för sin surströmmingstillverkning, men numera finns bara två små salterier kvar. Ruben driver det ena och i Surbistron i ett hörn i kaféträdgården kan man smaka.


Nu har det ju inte varit premiär än så det blir ingen surströmming för oss den här gången. I stället besöker vi Ulvö gamla kapell som byggdes 1622 av fiskarna som kom hit från Gävletrakten varje år.


Gävlefiskarna hade ensamrätt på fisket längs Norrlandskusten på 1600- och 1700-talen och många bodde på Ulvön hela somrarna. På vintrarna seglade de hem och då monterades kyrkbänkarna ner för att ge plats åt fiskeutrustning.


Vi fortsätter uppför de 262 trappstegen till Lotsstugan hundra meter över havet. Här satt lotsarna och spanade efter fartyg från 1850 fram till 1967. Vi ser ön Högbonden som sticker upp som en bulle i söder. Åt norr kan man ibland se Skagsudde, men i dag är det för disigt.


På närmare håll ser vi Ulvöhamn med sina två rader av röda, vita och gula hus.


När vi kommit ner igen släntrar vi vidare mot lanthandeln i västra änden av Ulvöhamn. Grusvägen kantas av en blomsterprakt som jag inte riktigt väntat mig vid Bottenhavet. Rosor trivs i söderläge mot en mur med riddarsporrar, nejlikor och kungsljus. Perenner gillar de långa ljusa dagarna.


Vi passerar en nedlagd kiosk där GB-glasskyltar från 70-talet hänger kvar. År 1977 kostade en 88:an två kronor.


Framme vid Netterlunds lanthandel fortsätter nostalgin. Här finns inredning och varor sedan 30-talet: fotpuder, tvättmedel och gamla fiskedrag. Men det är inte bara det som gör att det känns som att vara tillbaka på 1900-talet.


Ruben Madsen hade rätt, det är lätt att slappna av här.

FAKTA

Resa dit: Höga kusten-båtarna går dagligen från Ullånger, Docksta och Mjällomslandet. Tur och retur samma dag 175 kronor."MF Ulvön" går från Köpmanholmen flera gånger om dagen. Tur och retur 150 kronor. Det finns flera gästhamnar för den som kommer med egen båt. www.ulvon.info
Bo: Ulvö hotell genomgår en renovering men är öppet. Pris för dubbelrum 1 790 kronor i huvudbygganden, 840 i annexet (www.ulvohotell.se).Vandrarhemmet ligger i skolan i Sörbyn, två kilometer från Ulvöhamn. Pris per person från 175 kronor. 0660-22 41 90. Det finns också stugor att hyra i Ulvöhamn och i Sandvikens fiskeläge (www.ulvon.com, www.sandvikensfiskelage.se) samt gästbrygga för dem som kommer i egen båt.
Ta sig runt: Promenera eller hyr roddbåt eller kanot på Ulvö turistinformation.

Så njuter du av surströmming


Ruben Madsen:
- Lägg små bitar kokt färskpotatis på ett tunnbröd. Sedan lägger du små, små surströmmingsbitar på dem. Dekorera med rödlök, klicka på gräddfil och en liten tomatbit på varje. Klart! - Man kan variera. Äppelmos är gott till surströmming. Och man kan servera "blana" till? en blandning av messmör, grädde och kanel. Det gör surströmmingen ännu godare.
- Man ska inte hålla på med någon slags machokultur. En del tävlar i att äta surströmming, men inte vi i Surströmmingsakademien. Vi tar avstånd från allt sånt svineri. Surströmmingspremiären är den tredje torsdagen i augusti varje år. I år 19 augusti.

...och till det en öl:
Wisby Weisse må inte ha med Ulvön att göra, men det är ölet som 2009 utnämndes till årets bästa surströmmingsöl av Surströmmingsakademien. Wisby Weisse vann tätt följt av Nils Oscars God Lager och Eriksberg efter noggrant test av 80 surströmmingsälskande personer.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande