Vackra Gardasjön, Italiens största sjö, ligger vid Alpernas fot i norra delen av landet.
Vackra Gardasjön, Italiens största sjö, ligger vid Alpernas fot i norra delen av landet. Foto: Åke Thim

Lugna livet runt Gardasjön

Gardasjön i Italien påminnner lite om en svensk insjö.

Smala sandstränder med gräsmatta bakom.
Små träbryggor.
Campingplatser.
Vi upptäcker ett turistparadis med pittoreska städer som Sirmione och Bardolino.

Men inte just där vi står nu, på Piazza Castello i Sirmione. Här tornar 1200-talsborgen Rocca Scaligera upp sig, komplett med bröstvärn, vallgrav och vindbrygga. Den har allt man kan önska av en spännande riddarborg och fotograferas ivrigt av alla tillresta turister. Borgen byggdes på 1200-talet av den mäktiga Veronafamiljen Scaligeri. Här längst ute på Sirmionehalvön med vatten på tre sidor var den lätt att försvara mot fiender.

Sirmione – lyx vid Gardasjön

Vi anlände för en stund sedan med båt till Sirmiones pir rakt framför torget. Ville genast ta in på något av hotellen Eden och Flaminia till vänster för att kunna slå oss ner på deras härliga bryggor med solstolar och badstegar ner i vattnet. Nu gjorde vi inte det utan vandrade i stället upp på torget omgivet av palmer och gula, röda och ett blått hus. Sirmione har vindlande gränder med putsade hus i glada färger eller i sten med gröna fönsterluckor, gärna övervuxna av bougainvillea. I vart och vartannat hörn ligger en trevlig glassbutik med egentillverkad glass i aluminiumtråg.
Sirmione anses vara den lyxiga staden vid Gardasjön. Här är det lite dyrare att bo än i orterna omkring. De flesta kommer hit på en dagsutflykt för att promenera i de smala gränderna och titta på den mäktiga borgen eller Catullus grottor.
Om den romerske poeten Catullus verkligen bott där är inte helt klarlagt, men det som nu bara är ruiner var romerska semesterhus under Sirmiones första tid som turistort strax före Kristi födelse.

Bardolina har putsade hus och glassbutiker

I Sirmione skulle man kunna stanna länge, men vi fortsätter med färjan till Bardolino. Även här möts vi av putsade hus och glassbutiker. Men tyvärr också av ösregn, så vi flyr kvickt in under ett parasoll på ett kafé på Piazza Luigi Lenotti. Vi stärker oss med en espresso för bara en euro och väntar på bättre tider.
När solen snart tittar fram igen är det redan dags att ta sig vidare till Garda där vi bor. Vi promenerar längs sjön och det är nu jag inser likheten med svenska insjöar. Vi passerar flera campingplatser där husvagnsägarna som i Sverige verkar ha slagit sig ner för hela säsongen. Stränderna är smala liksom träbryggorna som sticker ut i vattnet. Man kan välja mellan att breda ut sitt badlakan på gräset i skuggan av ett träd eller i sanden. Solstolar finns bara på något enstaka ställe.
När vi kommer tillbaka till Garda har krimskramsmarknaden som pågick när vi for i förmiddags slagit igen. Det är ganska tomt på stan men middagsgästerna har så smått börjat vandra runt för att kolla in de olika krogarna. Det finns många att välja på, men menyerna är likartade.
Vi hör tyska och italienska talas, men också svenska. Gardasjön som varit ett populärt bussresmål i decennier har fått ett uppsving nu när det även går tågcharter hit. Hit reser man med tåg, buss eller egen bil. Någon flygcharter finns inte från Sverige numera.
Och kanske är det lika bra. För det här är ett resmål för den som vill ta det lugnt. När man rest hit på landbacken har man förhoppningsvis växlat ner till Gardatempo redan när man kommer fram.

 

 

Läs mer om härliga Italien!

LÄS OCKSÅ: 10 fantastiska platser i Italien

FAKTA

Bästa tiden: Hela sommarhalvåret, men i augusti är det trångt när större delen av Europa har semester.
Resa dit: Tågcharter med Fritidsresor och Ving. Bussresor med flera bolag. Reguljärflyg med SAS, Lufthansa eller Austrian.
Restid: Tåg Lund–Verona 22 timmar. Flyg Stockholm–Verona från 4,5 timmar beroende på flygväg, inga direktflyg.
Bra att veta: Gardasjön är Italiens största sjö, lite större än Siljan. Garda, Sirmione, Bardolino, Riva del Garda, Malcesine och Limone är några av städerna runt sjön.
Prisnivå: Ungefär som i Sverige. Huvudrätter runt 150 kronor, pizza cirka 80, husets vin drygt 100. Kuvertavgift på 10–15 kronor tillkommer nästan alltid på restaurang.
Valuta: Euro.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Dröm dig bort med Allt om Resor! Se erbjudande