1 av 2: Måste man ha telefonen i flygplansläget? Var hamnar allt bajs och kiss?
Loungen i ”undervattensläge”.
2 av 2: Loungen i ”undervattensläge”. Foto: Lufthansa Technik

Lufthansa visar upp sitt nya superlyxplan

Lufthansas nya designkoncept Explorer har mer likheter med en privat lyxyacht än ett reguljärt passagerarflygplan. Det lyxiga planet kan ta upp till tolv passagerare och utlovar samma bekvämligheter som ett femstjärnigt hotell.

Det kallas ”superyacht for the skies” – Lufthansas nya designkoncept Explorer som nyligen visades upp på Dubai Airshow. Till de unika funktionerna hör ett flygande diskotek, ett glasgolv och en balkong som erbjuder passagerarna ”en unik utsikt över flygplatsen och dess omgivningar” på en höjd av fyra meter över asfalten.

Den multifunktionella loungen i mitten av flygplanet har ett projektionssystem inbyggt i både väggar och tak, som med en knapptryckning kan ändra vad som visas: en virtuell dag- eller natthimmel, olika arkitektoniska former eller en animerad undervattensvärld, för att ta några exempel. Med ännu en knapptryckning kan planet förvandlas till en nattklubb med taket fyllt av projektioner av färgglada diskobollar.

Samma lounge, fast nu i diskotekläge. Foto: Lufthansa Technik

LÄS MER: Glöm Concorde – här är Uniteds nya överljudsplan 

Privata sovrum samt spa- och fitnessavdelning

Från loungen kan passagerarna sedan nå sina privata sovrum, som ligger i den bakre delen av flygplanet och som enligt Lufthansa ska ha samma komfort ”som ett femstjärnigt hotell”.

Andra bekvämligheter ombord inkluderar kontorsutrymmen, bar och restaurang, konferenslokaler samt en spa- och fitnessavdelning.

Vill man ta med sin bil ombord är det inga problem – alla fordon parkeras på det nedre däcket, och kan betraktas genom glasgolvet på huvuddäck.

Frågan är dock om inte den spektakulära balkongen är det allra mest ovanliga – balkonger på ett flygplan hör ju inte direkt till vanligheterna. På en höjd av cirka fyra meter över asfalten har man en unik utsikt över flygplatsen och dess omgivningar, och balkongen kan användas som basläger för vidare utflykter när planet står på marken. Man öppnar helt enkelt upp lastluckan på huvuddäcket, som finns tillgänglig på Airbus A330 fraktflygplan, och fäller ner en plattform som kan förlängas med flera meter och där man kan duka upp med bord och bekväma stolar.

Utsikt från flygplanets unika balkong. Foto: Lufthansa Technik

LÄS MER: Så här kan framtidens flygkabiner se ut

Priset: fyra miljarder kronor

Givetvis är detta inte ett plan för vem som helst, utan är tänkt att tillverkas på beställning till en mycket exklusiv målgrupp. Planet kan ta upp till tolv vip-gäster, men om man så önskar kan designen modifieras så att upp till 47 passagerare kan få plats. Och enligt Daily Mail kommer priset på ett plan ligga på närmare fyra miljarder svenska kronor.

– För den snabbt växande målgruppen av ”vip world explorers” har vi nu för första gången skapat en flygande plattform, säger Wieland Timm, försäljningschef på Lufthansa Technik. Till skillnad från en yacht tillåter vårt Explorer-flygplan också passagerare att resa till andra sidan jordklotet inom några timmar och sätta upp sitt eget individuella basläger för vidare aktiviteter. Detta öppnar helt nya möjligheter för upptäcktsresande.

En Explorer på marken, med balkongen utfälld. Foto: Lufthansa Technik

LÄS MER: Pilotlösa passagerarplan kan bli verklighet 2024